ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΟΠΙΚΑ

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 08:57

Κερδίζει τις εντυπώσεις το “Γλυκό πουλί της νιότης” από το «Συν ένα - Μιχάλης Τούμπουρος»

Γράφτηκε από την
Κερδίζει τις εντυπώσεις το “Γλυκό πουλί της νιότης” από το «Συν ένα - Μιχάλης Τούμπουρος»

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για το «Γλυκό πουλί της νιότης»: ένα κορυφαίο έργο της παγκόσμιας θεατρικής δραματουργίας και από τα πιο γνωστά του Τενεσί Ουίλιαμς.

Το θεατρικό σχήμα «Συν ένα - Μιχάλης Τούμπουρος» δημιουργεί μια παράσταση που… προκαλεί το μεσσηνιακό κοινό να βυθιστεί στη σκληρή πραγματικότητα του αμερικανικού Νότου στα τέλη της δεκαετίας του 1950, και να συμβαδίσει με τς προσδοκίες των ηρώων, τους ανεκπλήρωτους πόθους και την απέλπιδα προσπάθεια να αντισταθούν στο χρόνο, που αδυσώπητος και ανελέητος ακολουθεί την πορεία του.

Κεντρικά πρόσωπα η Αλεξάντρα ντελ Λάγκο, μία διάσημη σταρ του Χόλιγουντ σε φθίνουσα πορεία, και ο Τσανς Γουέην, ένας επαγγελματίας συνοδός κυριών με όνειρα για καριέρα ηθοποιού, καταλήγουν σ’ ένα ξενοδοχείο στη γενέτειρα του Γουέην που ονομάζεται Σαιντ Κλάουντ (Αγία Νεφέλη), μια πόλη όπου κυριαρχεί η βία και ο ρατσισμός.

Η ντελ Λάγκο (στο ρόλο η Σοφία Μποτσέα σε μια ερμηνεία σπαρακτικά εσωτερική) καταβυθισμένη στις ψευδαισθήσεις του αλκοόλ, του χασίς και του αγορασμένου έρωτα και ο Γουέην (ο Πάνος Ηλιόπουλος καθηλώνει κινητοποιώντας την ενσυναίσθηση του θεατή) στη φαντασίωση της κοινωνικής ανέλιξης και στην ελπίδα επανασύνδεσης με την αγαπημένη του Χέβενλυ, συντετριμμένοι από τη ματαίωση κι ανίκανοι να διαχειριστούν την αποτυχία, αλλά με μια λυσσώδη ανάγκη για επιβίωση, έρχονται αντιμέτωποι με την πολιτική αναταραχή στο Νότο.

Ο Κώστας Κατσουλάκης με το δημιουργικό οίστρο που τον διακρίνει ως σκηνοθέτη συνενώνει επιδέξια τις παράλληλες ιστορίες του Τσανς και της Αλεξάντρα, του Τσανς και της Χέβενλυ και την προσωπική ιστορία του καθενός από τους τρεις, που διαπλέκονται με εύστοχο τρόπο με τους ελάσσονες χαρακτήρες. Οι διάλογοι (σε μετάφραση του Μάριου Πλωρίτη), η κίνηση, η μουσική, οι καλοδουλεμένες ερμηνείες και το ερεβώδες σκηνικό, ωθούν το θεατή να βιώσει τη συντριβή και το σπαραγμό των ηρώων και να αναρωτηθεί για την υποκρισία, το ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία, σε ένα σκληρό και ανάλγητο κοινωνικά περιβάλλον, όπου όλοι καλούμαστε να επιβιώσουμε.

Το «Γλυκό πουλί της νιότης» από το θεατρικό σχήμα «Συν Ενα - Μιχάλης Τούμπουρος» έκανε πρεμιέρα το Σάββατο στη σκηνή του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας όπου θα παίζεται έως τις 8 Δεκεμβρίου (εκτός Δευτέρας και Τρίτης) με ώρες παραστάσεων (Πέμπτη, Παρασκευή στις 9.15 μ.μ. και Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή στις 8 μ.μ.). Παίζουν οι ερασιτέχνες ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Χριστίνα Αρβανίτη, Βασίλης Δωδέκατος, Πάνος Ηλιόπουλος, Λευτέρης Καρμοίρης, Μιχάλης Καρμοίρης, Νίκος Κυριακουλάκος, Χαρούλα Νίκου, Εφη Μπετιχαβά, Σοφία Μποτσέα, Γιώτα Μπούνα, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λεωνίδας Παχτίτης, Ειρήνη Χειλά.

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης. Σκηνοθεσία: Κώστας Κατσουλάκης. Καλλιτεχνικές κατασκευές σκηνικού: Κώστας Δούσης. Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Πετρουλέα.

Εισιτήρια προπωλούνται καθημερινά από τις 6 έως τις 9 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Οι ενδιαφερόμενοι επίσης, μπορούν να καλούν καθημερινά 10 π.μ. - 2 μ.μ. για πληροφορίες ή κρατήσεις στο 6908-252187.

Ν.Κ.


NEWSLETTER