Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017 20:40

Ολοκληρώθηκαν οι φετινές ανασκαφές στην Αρχαία Θουρία 

Γράφτηκε από την

 

Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε για φέτος η ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου της Θουρίας, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας υπό την διεύθυνσή μου.

Το τιτάνιο ανασκαφικό έργο, το οποίο ξεκίνησε στις αρχές Ιουλίου 2017, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, εφόσον επετεύχθησαν όλοι οι στόχοι οι οποίοι είχαν τεθεί κατά την έναρξη των ανασκαφών.

Το αρχαίο θέατρο έχει ήδη πάρει μορφή!

Στις ανασκαφές εργάστηκαν, εκτός από εμένα, δύο αρχαιολόγοι, ένας αρχιτέκτων, ένας τοπογράφος  και 9 εργατοτεχνίτες. Συμμετείχαν επίσης πολλοί φοιτητές Αρχαιολογίας, τόσο από το Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας όσο και από πανεπιστήμια του εξωτερικού (ΗΠΑ, Πολωνία κ.α.) ενώ σημαντική υπήρξε και η παρουσία εθελοντών, που στήριξαν με ενθουσιασμό τις ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας.

Οι φετινές ανασκαφές υποστηρίχθηκαν οικονομικά και κυρίως ηθικά από τον Δήμο Καλαμάτας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου.

Ωστόσο, η κύρια χρηματοδότηση των ανασκαφών οφείλεται στην γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, και κυρίως στην κ. Βίκυ Καρέλια, η οποία από ετών, ήδη από την έναρξη των πρώτων ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας, πίστεψε στο έργο μας αναλαμβάνοντας το κύριο οικονομικό βάρος των ανασκαφών. Της οφείλουμε απέραντη ευγνωμοσύνη! Χωρίς την βοήθειά της οι ανασκαφές της Αρχαίας Θουρίας δεν θα είχαν την έκταση και τα λαμπρά αποτελέσματα που μας έχουν δώσει έως σήμερα!

Ευχαριστώ από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου στην ανασκαφή, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχή έκβαση της αρχαιολογικής έρευνας.

Ευχαριστώ επίσης θερμά όλους όσοι συμπαραστέκονται ηθικά και υλικά στις ανασκαφές, τα μέλη της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Θουρίας καθώς και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας για την κατανόηση και τη βοήθειά της.

 

Δρ. Ξένη Αραπογιάννη

Διευθύντρια των Ανασκαφών της Αρχαίας Θουρίας