Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2019 08:46

Ανάγκη συντήρησης αρχαιολογικών μνημείων της Μεσσηνίας, σύμφωνα με την Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά

Γράφτηκε από την

 

Για αναστηλωτικά κι έργα συντήρησης που εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ, για επείγουσες στερεωτικές επεμβάσεις, για το έργο προστασίας και ανάδειξης της Αρχαίας Μεσσήνης, το έργο στην κεντρική είσοδο του Κάστρου Καλαμάτας και την Αρχαία Θουρία, ενημέρωσε χθες η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση - Κεχαγιά σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ειδικότερα, πληροφόρησε ότι στις 10 Ιουλίου εκδόθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η απόφαση ένταξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Πελοπόννησος» 4 πολύ σημαντικών αναστηλωτικών έργων και έργων συντήρησης για μνημεία της Μεσσηνίας. Πρόκειται για εργασίες συντήρησης του κεντρικού κτηρίου του Ανακτόρου του Νέστορος, την αποκατάσταση του Κάστρου Μίλα, της Μονής Παναγίας Γριβιτσιανής στη Φαλάνθη Κορώνης και του ΒΔ πύργου του Κάστρου Ανδρούσας, συνολικού προϋπολογισμού 1.200.000 ευρώ. Εκτίμησε ότι τα έργα θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου. Για την αποκατάσταση των βραχωδών πρανών και των τειχών του Κάστρου Κυπαρισσίας ενημέρωσε πως έχει υποβληθεί σχετικός φάκελος για ένταξη του έργου προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του υπουργείου Πολιτισμού και εφόσον το έργο ενταχθεί, θα επιχειρηθεί η υλοποίηση από την ΕΦΑ Μεσσηνίας και ενός μικρότερου υποέργου ανάδειξης του εσωτερικού του κάστρου.

Είπε ότι δεκάδες έργα που αφορούν σε στερεωτικές επεμβάσεις και συντηρήσεις ή ανάδειξη μνημείων έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου. Ενδεικτικά, αναφέρθηκε στη Μονή Λυκάκη στο φαράγγι του Βυρού Μάνης, στην Porta Del Mandrachio, μια από τις πύλες του λιμανιού του Κάστρου Μεθώνης που τμήμα της κατέρρευσε πρόσφατα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2017, το ρωμαϊκό μαυσωλείο της Αρχαίας Κορώνης στο Πεταλίδι, τη Μονή Σιδηρόπορτας στο Καρβέλι, τον Αγιο Βασίλειο στην Πελεκανάδα, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος στο Νομιτσή, την Αγία Παρασκευή στην Πλάτσα. Για το τρέχον ΠΔΕ του 2019 είπε ότι έχουν ήδη δεσμευτεί πιστώσεις ύψους 86.000 ευρώ και αναφέρθηκε στην υλοποίηση στερεωτικών και επειγουσών εργασιών ή εργασιών συντήρησης στη Μονή Λυκάκη και στην ανάδειξη του κήπου του Μουσείου Μπενάκη και τη διασύνδεσή του με το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Πολιτισμού πιστώσεις για εργασίες προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Μέρος αυτών αφορούσε έργο για την αποκατάσταση των ζημιών που είχαν προκληθεί από την καταστρεπτική πλημμύρα του 2016, ενώ τώρα υλοποιείται εκτεταμένο έργο προστασίας και ανάδειξης, προϋπολογισμού 450.000 ευρώ, που αφορά στην κατασκευή στεγάστρου προστασίας στη βορειοανατολική γωνία του Γυμνασίου στο Στάδιο της αρχαίας πόλης, στη συμπλήρωση της περίφραξης και σε άλλες εργασίες ανάδειξης του χώρου. Για την παραπάνω χρηματοδότηση συνέβαλαν οι ενέργειες του καθηγητή και ανασκαφέα του χώρου Πέτρου Θέμελη, ο οποίος κατέθεσε πρόσφατα και ένα προσχέδιο διαχείρισης και ανάδειξης του χώρου, για το οποίο ωστόσο εκκρεμεί η ορθή αποτύπωση των διαδρομών περιήγησης και κάποιες άλλες συμπληρώσεις, ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία της έγκρισης. Επιπλέον έχει υποβληθεί και ένα προσχέδιο για τον συνολικό φωτισμό του αρχαιολογικού χώρου.

Η κ. Μηλίτση επεσήμανε ότι η ομαλή λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Αρχαίας Μεσσήνης, που εμφανίζουν μια διαρκώς αυξανόμενη προσέλευση επισκεπτών, επιτυγχάνεται χάρη στη συστηματική προσπάθεια από πλευράς Εφορείας και υπουργείου. Προκειμένου να ισχύει το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας στην Αρχαία Μεσσήνη και σε άλλους σημαντικούς και με αυξημένη επισκεψιμότητα χώρους της Μεσσηνίας (Νιόκαστρο, Ανάκτορο Νέστορος, Κάστρο Μεθώνης, Οχυρό συγκρότημα Καρδαμύλης), που εφαρμόζεται από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου κάθε έτους, προσλαμβάνεται έκτακτο προσωπικό φύλαξης. Συγκεκριμένα φέτος το μόνιμο φυλακτικό προσωπικό της Εφορείας ενισχύθηκε με 14 φύλακες ορισμένου χρόνου και επιπλέον δύο καθαριστές.

Για το έργο ανάδειξης της κεντρικής εισόδου του Κάστρου Καλαμάτας, προϋπολογισμού 150.000 ευρώ, είπε ότι έχει ενταχθεί στο ΠΔΕ και ξεκίνησε το 2019. Η ΕΦΑ Μεσσηνίας προέβη τον περασμένο χειμώνα μέσα από το τακτικό προσωπικό της σε απαραίτητες στερεώσεις-συμπληρώσεις του τείχους της ανατολικής πλευράς του κάστρου, στα τμήματα εκατέρωθεν της εισόδου, ώστε να γίνουν οι υπόλοιπες προβλεπόμενες από τη μελέτη ανάδειξης εργασίες. Στην παρούσα φάση ανατίθενται οι εργασίες κατασκευής των απαραίτητων υποδομών (Η/Μ, υδρευτικές, χωματουργικές διαμορφώσεις).

Για τις μελέτες που είναι υπό εκπόνηση, ενημέρωσε ότι η μελέτη εκσυγχρονισμού του Μουσείου Χώρας που εκπονείται μέσω προγραμματικής σύμβασης του υπουργείου με το Δήμο Πύλου - Νέστορος και την Περιφέρεια παρουσιάζει μεγάλη καθυστέρηση που οφείλεται αφενός στις δαιδαλώδεις διοικητικές διαδικασίες και αφετέρου στη δυσκολία συνεργασίας με τον ανάδοχο μελετητή. Το επόμενο μεγάλο στοίχημα της Εφορείας είναι η υλοποίηση των επισκευών και η επανέκθεση του μουσείου που έχει την τύχη να φιλοξενεί μοναδικά αριστουργήματα από την περιοχή της Πυλίας. Παράλληλα βρίσκονται υπό εκπόνηση μέσα από προγραμματικές συμβάσεις μελέτες αποκατάστασης για δύο πολύ σημαντικά μνημεία της Μεσσηνίας που χρήζουν άμεσων επεμβάσεων, της Μονής Ελληνικών στην Ανθεια και του Κάστρου Αρχαγγέλου με το ναό του Ταξιάρχη στην Πολίχνη. 

Τέλος, η κ. Μηλίτση ενημέρωσε ότι τα 3 τελευταία τρία χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί και αξιοποιηθεί λιμνάζουσες πιστώσεις του ΠΔΕ της Περιφέρειας που είχαν διατεθεί για την αποκατάσταση πυρόπληκτων μνημείων της Μεσσηνίας από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007. Συγκεκριμένα η Εφορεία έχει απορροφήσει πιστώσεις ύψους 100.000 ευρώ για την Αρχαία Θουρία, όπου στο ναό του Ασκληπιού, που ανασκάφηκε από την αρχαιολόγο Ξένη Αραπογιάννη, υλοποιήθηκαν περιφράξεις και διαμόρφωση του χώρου, αναστηλωτικές επεμβάσεις και εργασίες συντήρησης κ.λπ. Επιπλέον έχει ενεργοποιηθεί και αντίστοιχη πίστωση ύψους 200.000 ευρώ για άλλα πυρόπληκτα μνημεία, όπως η Ακρόπολη της Μάλθης, η οικία με τα περίφημα ψηφιδωτά στου Δεσύλλα και η αρχαία οχύρωση του Ελληνικού.