Τετάρτη, 07 Αυγούστου 2019 15:30

Καρδαμύλη: Ανοιξε για το κοινό η ιστορική οικία Φέρμορ

Γράφτηκε από την
Καρδαμύλη: Ανοιξε για το κοινό η ιστορική οικία Φέρμορ

Ανοιχτή για το κοινό είναι επίσημα πλέον η οικία Leigh Fermor στην Καρδαμύλη, χάρη στη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και το όραμα του αείμνηστου Αγγελου Δεληβορριά.

Ο σπουδαιότερος ταξιδιωτικός συγγραφέας του 20ου αιώνα, ο βρετανός Πάτρικ Λη Φέρμορ, όταν αποφάσισε να σταματήσει τις περιηγήσεις και να ονομάσει έναν τόπο «πατρίδα» του, επέλεξε την Καρδαμύλη, για την ακρίβεια ένα κτήμα λίγα χιλιόμετρα μακριά από το χωριό.

Εκεί, στην Εξω Μάνη, μαζί με την ζωγράφο σύζυγό του Τζόαν έφτιαξαν το σπίτι τους σε μία έκταση με μεσογειακό κήπο, διάσπαρτο με ελιές, κυπαρίσσια, σκίνους, άσπρες πικροδάφνες και αγριολούλουδα, που κατέληγε στον Μεσσηνιακό κόλπο. Πρόκειται για ένα κτήμα που έγινε θρυλικό εξαιτίας της ομορφιάς του και της κατοίκισής του από το ζεύγος Φέρμορ. Ενα σπίτι που έσπευδαν για «προσκύνημα» δημιουργοί από όλο τον κόσμο και θαυμαστές του έργου του Πάτρικ Λη Φέρμορ.

Η επισκευή του κτιρίου έγινε με την επιμέλεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Κοκκίνου-Κούρκουλας. Η Οικία Φέρμορ είναι ανοιχτή στο κοινό, με ξεναγήσεις και οργανωμένες επισκέψεις κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, στις 11 π.μ. ενώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση στην διεύθυνση leighfermorhouse@benaki.gr ή στο τηλέφωνο 210 3671090, Δευτέρα – Πέμπτη).


NEWSLETTER