Δευτέρα, 09 Σεπτεμβρίου 2019 19:22

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος

Γράφτηκε από την
Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος

 

Του πρώην δημάρχου Καλαμάτας Παναγή Χ. Κουμάντου*

Στοιχειώδες πολιτικό καθήκον μού υπαγορεύει να θέσω εν συντομία υπ’ όψιν των συμπολιτών μου μερικές σκέψεις μου σχετικά με τις δύο εκπονηθείσες μελέτες του δρόμου Καλαμάτα - Ριζόμυλος.

Από δημοσιεύματα του Τύπου προκύπτει ότι οι μελέτες αντιμετωπίζουν το ζήτημα της διέλευσης του δρόμου από διαφορετικές κατευθύνσεις. Θεωρώ ότι οι μέχρι σήμερα δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών προσώπων και καλόπιστες είναι και χρήσιμες στο δημόσιο διάλογο.

Δηλώνω από την αρχή ότι δεν διαθέτω περιουσιακά στοιχεία στις περιοχές που προβλέπεται και από τις δύο μελέτες να διέλθει ο νέος δρόμος και ως εκ τούτου εκφράζομαι με ανιδιοτέλεια. Εξ άλλου με νωπή τη λαϊκή εντολή δεν επιθυμώ να σχολιάσω πολιτικά την απομόνωση των Κοινοτήτων που αδικούνται από τη νέα μελέτη. Θα σταθώ μόνον σε ένα σημείο. Στη νέα παραλιακή μελέτη προβλέπεται, στην περιοχή της Μεσσήνης, η ανύψωση της οδού κατά επτά μέτρα.

Η προσωπική εμπειρία από την ανάμιξή μου στα κοινά με υποχρεώνει να ενημερώσω τους πολίτες ότι η κατασκευή υπερυψωμένης οδού κατά επτά ολόκληρα μέτρα με επιχωμάτωση πρακτικά σημαίνει ότι:

- Αλλοιώνεται το οικοσύστημα και η γεωμορφολογία του εδάφους της περιοχής με απροσδιόριστες επιπτώσεις επί του υδροφόρου ορίζοντος από το κολοσσιαίο βάρος της γαιοκατασκευής.

- Υποβαθμίζεται η αισθητική του τοπίου και αγνοούνται σκανδαλωδώς οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι.

- Εξαφανίζονται πάρα πολλά στρέμματα γόνιμης γεωργικής καλλιεργήσιμης έκτασης.

- Απομονώνεται η πόλη της Μεσσήνης από το αγροτικό της περιβάλλον και την τουριστική παραλιακή της ζώνη.

- Αγνοούνται εξοργιστικά οι οικονομικές επιπτώσεις από την κατασκευή, δίκην γεωφράγματος, τμήματος της οδού από την, μετά βεβαιότητος, μελλοντική απαίτηση των εργολάβων για επί πλέον αποζημίωση και αναθεώρηση τιμών εκατομμυρίων ευρώ για πρόσθετες χωματουργικές εργασίες, εξυγίανση του εδάφους, εκβραχισμούς, υδραυλικά-αντιπλημμυρικά- αποχετευτικά και λοιπές «αφανείς εργασίες» μη προβλεπόμενες στη μελέτη.

Μετά από τις πιο πάνω επισημάνσεις διερωτώμαι αν και κατά πόσον το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είναι διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει την κατασκευή ενός δρόμου που δεν γνωρίζει πόσο θα κοστίσει. Ενός δρόμου που ανατρέπει δραματικά το οικοσύστημα της περιοχής. Ενός δρόμου που καταδικάζει σε απομόνωση δεκάδες Κοινότητες.

 


NEWSLETTER