Πέμπτη, 22 Νοεμβρίου 2018 21:20

Τα εμβατήρια από τους τενεκέδες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η εκλογική μάχη σε δήμους και Περιφέρεια έχει ξεκινήσει σχετικά νωρίς και μέχρι το Μάιο θα δούμε και θα ακούσουμε πολλά. Πέρα βέβαια από τις γραφικές επιθέσεις, τη στρεψοδικία και τον λεκτικό ακροβατισμό με τη χυδαιότητα που εκδηλώνουν τον πανικό όσων αντικρίζουν την επερχόμενη συντριβή, υπάρχει αναμφίβολα αρκετός χρόνος προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά και σε βάθος σημαντικά ζητήματα.

Για να γίνει όμως ουσιαστική συζήτηση και αντιπαράθεση προτάσεων με επιχειρήματα χρειάζεται να υπάρξει περιορισμός των ακραίων φωνών. Αυτό προφανώς και δεν είναι εύκολο. Οι τενεκέδες και ειδικά οι αγάνωτοι, όπως όλοι γνωρίζουμε, κάνουν πολύ θόρυβο και ο περιορισμός τους είναι εξαιρετικά δύσκολος γιατί έχουν μαζευτεί πολλοί και έχουν δημιουργήσει ολόκληρες ορχήστρες, οι οποίες βρίσκουν πολλούς χώρους φιλοξενίας, ειδικά στο μεγάλο χωριό του Διαδικτύου. Την ίδια στιγμή το ευρύ κοινό δεν είναι εκπαιδευμένο στο να απομονώνει τους ενοχλητικούς ήχους, αντίθετα τους ακούει κάνοντας χαβαλέ μαζί τους, νιώθοντας και ένα αίσθημα ανωτερότητας απέναντί τους. Αρέσει στους ανθρώπους να γελούν με τα ψώνια και να κάνουν χαβαλέ στις παρέες με τα κουτσομπολιά και τις ανοησίες που παράγουν.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δύσκολα λοιπόν θα βρεθεί χώρος για να συζητηθούν σοβαρά ζητήματα για την κάθε περιοχή και να αναδειχθούν λύσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες. Θεωρούμε ότι χρειάζεται να προσπαθήσουμε να αναδείξουμε φωνές και προτάσεις που θα ασχολούνται με υπαρκτά προβλήματα και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι δεν θα δημιουργήσουμε νησίδες πέρα και έξω από τα κυρίαρχα πλαίσια στην οικονομία και την κοινωνία. Η προσγείωση στην πραγματικότητα και η ενασχόληση με τα βασικά, από τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη στάθμευση έως τη χωροταξία και τη δημιουργία προϋποθέσεων για επενδύσεις, απαιτούν σχέδιο και σοβαρότητα. Οσο απουσιάζει η σοβαρότητα και η γνώση σε σχέση με τα προβλήματα, τόσο θα μεγαλώνει το αναπτυξιακό χάσμα αλλά και θα πολλαπλασιάζονται οι τενεκέδες που θα χτυπούν εμβατήρια σωτηρίας από τη μιζέρια μας.

panagopg@gmail.com