Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 10:49

Μελιτζάνες τουρσί, ένας παμπάλαιος μεζές!

Γράφτηκε από την

Πανεύκολο στην κατασκευή του και απολαυστικό στην γεύση του. Συνδυάζεται τέλεια με όλα τα όσπρια και τα παστά ψάρια. Ο τέλειος μεζές για το ούζο και το τσίπουρο. 

Υλικά: 15 μικρές μελιτζάνες, 15 κλωνάρια σέλινο (ένα μεγάλο κλωνάρι για κάθε μελιτζάνα), μισό ματσάκι φυλλαράκια σέλινο ψιλοκομένο 3-4 καρότα ψιλοκομμένα, 4 σκελίδες σκόρδο, 1 ματσάκι μαϊντανό, 3 πιπεριές κέρατο, 2 πιπεριές φλωρίνης, 1 καυτερή πιπεριά, 1 κουταλάκι αλάτι χοντρό, ξύδι (δυνατό χύμα από κρασί), ελαιόλαδο.
Διαδικασία: Χαράζουμε κατά μήκος τις μελιτζάνες με σκοπό να δημιουργήσουμε με αυτό τον τρόπο μια τσέπη. Βράζουμε 3 ποτήρια νερό με 1 κουταλιά αλάτι και 1 1/2 ποτήρι ξύδι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τις μελιτζάνες και βράζουμε για 4 λεπτά. Τις κρατάμε εντελώς βυθισμένες στο νερό, σκεπάζοντάς τες με ένα πιάτο, για να μην αποκτήσουν καφετιές κηλίδες, το τμήμα που είναι έξω από το νερό καφετίζει. Τις βγάζουμε και τις στραγγίζουμε. Στο ίδιο νερό ρίχνουμε το σέλινο και το καρότο και το ζεματάμε για άλλα 4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε πιάτο. Θα πρέπει να γίνουν ευλύγιστα για να τυλίξουμε τις μελιτζάνες.
Σε ένα μπολ ψιλοκόβουμε και ανακατεύουμε το σέλινο, τα καρότα, το σκόρδο, το μαϊντανό, τις πιπεριές. Γεμίζουμε γενναιόδωρα και δένουμε τα μελιτζανάκια με 1 κλωναράκι σέλινο το κάθε ένα (σφιχτά γύρω-γύρω). Αυτή η φάση είναι και η πιο μπελαλίδικη.

Τοποθετούμε σε τάπερ σφιχτά-σφιχτά σε στρώσεις τα μελιτζανάκια και τα καλύπτουμε με την άρμη. Τοποθετούμε ένα μικρό πιατάκι πάνω τους για να βυθιστούν καλά μέσα στην άλμη. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αυτής, η άλμη θα θολώσει. Στη φάση που θα διαυγάσει το υγρό και πάλι το τουρσί είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε (1 εβδομάδα περίπου). Διατηρείται στο ψυγείο μέχρι 1 χρόνο. Κάθε φορά, βγάζουμε το μελιτζανάκι, το κόβουμε και το σερβίρουμε με ελαιόλαδο.

Εφοδιαστείτε με τα απαραίτητα υλικά και ανασκουμπωθείτε! Καλή επιτυχία...