Παρασκευή, 01 Νοεμβρίου 2019 17:58

Οχι άλλο… αγωνιστικό κάρβουνο!

Γράφτηκε από τον

Η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το μέλλον των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη κατέδειξε τον παρελκυστικό τρόπο, με τον οποίο διεξάγεται ο διάλογος για μεγάλα ζητήματα όπως το ενεργειακό στη χώρα μας.

Το πρώτο συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι ο λιγνίτης στην περιοχή της Μεγαλόπολης έχει ουσιαστικά τελειώσει! Οπως τονίστηκε, το 2028 που έχει ανακοινωθεί ότι θα κλείσουν οι μονάδες, θα έχουν απομείνει ελάχιστα αποθέματα λιγνίτη τα οποία μετά βίας επιτρέπουν τη λειτουργία μιας μονάδας για 5-6 χρόνια ακόμα. Ζητάμε να μην κλείσουν μονάδες που καίνε λιγνίτη, ενώ δεν υπάρχει λιγνίτης! Παραβλέποντας τα περιβαλλοντικά προβλήματα, ακόμα και να θέλαμε δηλαδή δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε στο μέλλον λιγνιτικές μονάδες στη Μεγαλόπολη.

Αφού λοιπόν δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες λιγνίτη για να λειτουργήσουν τα επόμενα 20-30 χρόνια μονάδες στη Μεγαλόπολη, η συζήτηση θα έπρεπε να επικεντρωθεί στο ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Να βρεθεί δηλαδή αυτό που θα αντικαταστήσει τις θέσεις εργασίας που θα χαθούν από την περιοχή. Η πρόταση για παράδειγμα του περιφερειάρχη για κατασκευή και λειτουργία μιας ακόμα μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη έχει νόημα. Πιθανά να μπορούσε να διερευνηθεί και η συμφωνία να κλείσουν οι μονάδες το 2028 και να μείνουν σε εφεδρεία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν αν και εφόσον υπάρξει ανάγκη χρησιμοποιώντας εναπομείναντα αποθέματα λιγνίτη. Να εξεταστεί μήπως συμφέρει την περιοχή να κλείσουν νωρίτερα οι μονάδες για να μείνουν αποθέματα για μια έκτακτη εθνική ανάγκη. Να μην κάψουμε δηλαδή τώρα μέχρι και τον τελευταίο κόκκο λιγνίτη. Να επιταχυνθεί ταυτόχρονα η κατασκευή ενός μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στις αποθέσεις των παλιών ορυχείων. Αντί λοιπόν να συζητηθούν εναλλακτικές για την επόμενη μέρα επιλέχθηκε να δοθεί άλλη μία μάχη οπισθοφυλακής στη λογική να βγούμε στους δρόμους να μην κλείσουν οι μονάδες τώρα αλλά μετά από δύο χρόνια που δεν θα έχουν να κάψουν λιγνίτη! Πραγματικά, όχι άλλο… αγωνιστικό κάρβουνο!