O τζιχαντιστής του Έβρου «Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν»

Επίδειξη δύναμης από τον Ερντογάν ο οποίος αρχίζει πλέον ν΄αφήνει ελεύθερους τζιχαντιστές λίγο πριν συναντηθεί με τον Τραμπ. Έτσι ένας Αμερικανός πολίτης έχει παγιδευτεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στη νεκρή ζώνη, λίγες ώρες πριν επισκεφθεί τις ΗΠΑ όπου θα συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για άντρα που συνελήφθη στις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού στη Συρία στο πλαίσιο της «Πηγής Ειρήνης». Πληροφορίες που μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι είναι Αμερικανός υπήκοος που είχε μπει στις τάξεις του ISIS.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη «νεκρή ζώνη» ανάμεσα στις δύο χώρες, έπειτα από την απόφαση της Αγκυρας να εκδοθούν τζιχαντιστές στις χώρες προέλευσής τους. Η Τουρκία μετέφερε τον άντρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όμως οι ελληνικές αρχές στις Καστανιές αρνήθηκαν να τον δεχθούν.

Οι κινήσεις του Ταγίπ Ερντογάν απηχούν το δόγμα του Ντόναλντ Τραμπ για επαναπατρισμό των τζιχαντιστών στις χώρες καταγωγής τους και υλοποιείται με απέλαση Αμερικανικής καταγωγής τρομοκράτη στην ελληνοτουρκική μεθόριο, στέλνοντας μήνυμα ότι θα ακολουθήσουν και Ευρωπαίοι. Παράλληλα, όμως, γεννά ανησυχία γιατί πολλοί είναι οι Βαλκάνιοι τζιχαντιστές που προέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία και ιδιαίτερα από το Κόσοβο.

Η τακτική του Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί σημειολογική ένδειξη ότι είναι έτοιμος να υλοποιήσει τις απειλές του για απελευθέρωση των τρομοκρατών προς την Ε.Ε. Παράλληλα, όμως, στέλνει μήνυμα συμπόρευσης στον Ντόναλντ Τραμπ, με στόχο την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ετοιμάζεται να ανοίξει νέο κεφάλαιο στον εμπορικό πόλεμο με τις Βρυξέλλες.

Πολιτικά, ο Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει ένα ακόμη μέτωπο με την Αθήνα, τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επιτάχυνση του επαναπατρισμού μεταναστών, καταδεικνύοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται από την υποβάθμιση της κρίσης του προσφυγικού, το οποίο ενεργοποιεί την ΕΕ, σε μεταναστευτικό, που καθίσταται πλέον διμερές ζήτημα Ελλάδας-Τουρκίας.


Μην αμελήσετε να κάνετε Μου αρέσει! στη νέα μας σελίδα στο facebook!
Ευχαριστούμε πολύ!