ΞΕΦΥΛΛΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΧΤΕΣ… ΕΝΑ ΝΟΣΤΑΛΓΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ

ΜΑΪΟΣ 1932

26/06/2017 - 11:56

 

 

 

Όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση της χώρας ο Ελευθέριος Βενιζέλος το 1928, παρουσίασε ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο και φιλόδοξο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων που χρειαζόταν για να μπει η Ελλάδα σε αναπτυξιακή τροχιά και να αποκαταστήσει τους πρόσφυγες από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο εκτεταμένος αυτός δανεισμός θα καλυπτόταν κυρίως από Άγγλους κεφαλαιούχους, που ήδη μετά το 1922, είχαν επενδύσει μικρά κεφάλαια, αλλά τώρα ήταν πρόθυμοι να μεγαλώσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος της νομισματικής πολιτικής και των συναλλαγματικών ισοτιμιών αποδόθηκαν στην Τράπεζα της Ελλάδος, που ιδρύθηκε τότε ακριβώς για τον σκοπό αυτό με πρώτο πρόεδρο τον Αλέξανδρο Διομήδη. Ως το 1931 τίποτα δεν προμήνυε την χιονοστιβάδα αρνητικών γεγονότων που θα ακολουθούσε -είχε τρεις συνεχόμενους πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Όμως το εξωτερικό της χρέος είχε διογκωθεί από δάνεια που είχε συνάψει η κυβέρνηση Βενιζέλου κυρίως στο Σίτυ του Λονδίνου. Την Τετάρτη 27 Απριλίου 1932, η Ελλάδα εγκατέλειψε επισήμως τον «κανόνα του χρυσού». Η δραχμή υποτιμήθηκε ραγδαία και στις 5 Μαΐου η ισοτιμία της με την στερλίνα, έπεσε από τις 456 δραχμές στις 539. Τον ίδιο μήνα το κράτος επισημοποίησε την χρεοκοπία του κηρύσσοντας παύση πληρωμών. Το κύρος του Βενιζέλου είχε τρωθεί ανεπανόρθωτα στην λαϊκή συνείδηση, ενώ ένα πανελλαδικό απεργιακό κύμα παρέλυε την χώρα. Στις 21 Μαΐου 1932, ο Ελευθέριος Βενιζέλος παραιτήθηκε από πρωθυπουργός δηλώνοντας δημοσίως πως δεν θα επέστρεφε αν δεν ενισχυόταν η εκτελεστική εξουσία και δεν περιοριζόταν η ελευθεροτυπία. Η Λέσβος αφού ξεπέρασε το σοκ της προσφυγιάς, είχε ξεκινήσει σιγά - σιγά την οικονομική της ανάπτυξη, με το εργατικό κίνημα ολοένα να ισχυροποιείται. Το Κομμουνιστικό Κόμμα πλέον κάνει αισθητή την παρουσία του μ’ ένα εντυπωσιακό ποσοστό περίπου στο 22% στις αναπληρωματικές εκλογές της 5ης Ιουλίου 1931. Ξεφυλλίζουμε δύο εφημερίδες. Τον «Ελεύθερο Λόγο» που την εποχή αυτή διευθύνεται από τον Γεώργιο Καλδή με αρχισυντάκτη τον Δ.Π. Λεοντή. Και τον «Ταχυδρόμο» με ιδιοκτήτες και διευθυντές τον Στρατή Μυριβήλη και τον Θ. Λεφκία.

salavos2@gmail.com

 


Ο Ελ. Βενιζέλος παραιτείται και αμέσως ξεκινούν οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αλεξανδρος Ζαΐμης, καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης, η οποία απορρίπτεται. Η κατάσταση είναι τεταμένη ακόμα και μέσα στα ίδια τα κόμματα, κάτι που αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα των τοπικών εφημερίδων.

 


Τελικά βρίσκεται λύση και πρωθυπουργός αναλαμβάνει ο Αλεξ. Παπαναστασίου, την οποία και παρουσιάζει στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η διάρκεια όμως της κυβέρνησης ήταν πολύ μικρή, άντεξε μέχρι 3 Ιουνίου! Στο απόκομμα της εφημερίδας, η πλήρης σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου.

 


Το σχόλιο δημοσιεύεται τις μέρες αυτές στον «Ελεύθερο Λόγο» και αφορά την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί. Ίδιο και απαράλλαχτο θα μπορούσε να δημοσιευόταν και στις σημερινές εφημερίδες!

 


Το 1859 δημιουργήθηκε η Τηλεγραφική Υπηρεσία, το 1887 ενώθηκε με την Ταχυδρομική Υπηρεσία και το 1894 εντάχθηκε η Τηλεφωνική Υπηρεσία δημιουργώντας την εταιρεία Τ.Τ.Τ.. Τον Μάιο του 1932, η οικονομική κρίση έχει κορυφωθεί όπου με συνεχείς απεργίες οι εργαζόμενοι σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε άλλες εταιρείες, διεκδικούν την μη μείωση των μισθών τους. Η μεγαλύτερη απεργία των Τ.Τ.Τ. συγκλονίζει όλη τη χώρα και τη Μυτιλήνη όπου συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.

 


Η κυβέρνηση αδυνατώντας να σταματήσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανακοινώνει την επιστράτευση των υπαλλήλων της Τ.Τ.Τ. κι αρχίζει απολύσεις όσων υπαλλήλων δεν υπακούν. Σύμφωνα με το δημοσίευμα του τοπικού Τύπου, ο νομάρχης Λέσβου, Γεώργιος Γεωργιάδης, με πολεμικό πλοίο, στέλνει τον κατάλογο των απεργών όπου και θα τους ανακοινωθεί η απόλυση τους.

 

 


Ο νομάρχης Γ. Γεωργιάδης που σε ηλικία 35 ετών είχε αναλάβει την Νομαρχία το 1930, πραγματοποιούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, περιοδείες στα χωριά της Λέσβου. Στο σχετικό δημοσίευμα διαβάζουμε ρεπορτάζ από την περιοδεία του στα χωριά Ίππειος, Παπάδος και Πέραμα.

 

 


Πολλά τα ρεπορτάζ και τα σχόλια των τοπικών εφημερίδων της εποχής σχετικά με την τοπική οικονομία. Κυρίαρχα θέματα, η τιμή του λαδιού αλλά και του αλατιού, δυο προϊόντα σημαντικά για την οικονομία του νησιού μας.

 

 


Συνεχίζεται με γοργούς ρυθμούς στη Λέσβο, η εξάπλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, με τις τοπικές επιχειρήσεις να δημοσιεύουν σχετικές διαφημιστικές καταχωρήσεις στον τοπικό Τύπο. Με εμφανή τα στοιχεία του ανταγωνισμού, 50 δραχμές η μια για την ηλεκτρική εγκατάσταση, 40 δραχμές η άλλη…

 

 


Σε περιπέτειες μπήκε τράτα Μυτιληνιών που όταν ψάρευε, καταδιώχθηκε από τουρκικό σκάφος. Οι πέντε άνδρες του πληρώματος συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις τούρκικες φυλακές. Κατόπιν διπλωματικών διαβημάτων αφέθηκαν ελεύθεροι κι επέστρεψαν με την τράτα τους στην Μυτιλήνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey