Εγκρίθηκε χθες απ’ το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου η μελέτη ανέγερσης κτηρίου περίπου 1.500 τ.μ.

Γηροκομείο Μανταμάδου 45 κλινών!

21/01/2014 - 15:19

Ένα μεγάλο σχέδιο για την προστασία των ηλικιωμένων της ευρύτερης περιφέρειας του Μανταμάδου από χθες ξεκίνησε να υλοποιείται, αφού με την έγκριση απ’ το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης του έργου, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανέγερση του Γηροκομείου Μανταμάδου, δυναμικότητας 45 κλινών.

Ένα μεγάλο σχέδιο για την προστασία των ηλικιωμένων της ευρύτερης περιφέρειας του Μανταμάδου από χθες ξεκίνησε να υλοποιείται, αφού με την έγκριση απ’ το Αρχαιολογικό Συμβούλιο της μελέτης του έργου, αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την ανέγερση του Γηροκομείου Μανταμάδου, δυναμικότητας 45 κλινών.

Άμεσα κατατίθεται η αίτηση για την οικοδομική άδεια και εκτός απροόπτου πολύ σύντομα θα αρχίσει η κατασκευή μίας υπερσύγχρονης μονάδας πίσω και σε απόσταση περίπου 105 μέτρων απ’ το προσκύνημα του Ταξιάρχη.

Σε παλαιότερη δήλωσή του για το ίδιο θέμα στο «Ε», ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος είχε αναφέρει: «Πράγματι έχουμε στα σκαριά ένα σημαντικότατο έργο για το Μανταμάδο, την ανέγερση γηροκομείου υπό την ευθύνη της Μητρόπολής μας» και τόνιζε ότι η μονάδα που θα δημιουργούνταν, θα λειτουργούσε με τη φροντίδα της Εκκλησίας και μάλιστα με στόχο να δέχεται κατά προτεραιότητα τους γέροντες απ’ την περιοχή του Μανταμάδου.

Χθες, λίγες ώρες μετά την έγκριση της μελέτης, ο αρχιερατικός επίτροπος του Μανταμάδου και προϊστάμενος του προσκυνήματος του Ταξιάρχη, πρωτοπρεσβύτερος Ευστράτιος Δήσσος, ανέφερε: «Θα είναι ευλογία για τον τόπο μας να έχει ένα σπιτικό για τους πονεμένους και μόνους γέροντες.

Ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές που η ανάγκη για κατανόηση του ανθρώπινου πόνου είναι ακόμη μεγαλύτερη, πιστεύω ότι το Γηροκομείο θα βοηθήσει σημαντικά. Κι ελπίζω και με τη βοήθεια και τη μεγάλη αγάπη του κόσμου, όπως και με τις δυνατότητες του προσκυνήματός μας, γρήγορα να φτιαχτεί και να λειτουργήσει η μονάδα.»

Μικρότερο…

Τα αρχικά σχέδια του Γηροκομείου ήταν ήδη έτοιμα απ’ τα μέσα τού 2011, αλλά έκτοτε έγινε μια προσπάθεια, βάσει και των υποδείξεων των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών, να μικρύνει το μέγεθος του νέου κτίσματος, προκειμένου να προσαρμόζεται και να συνάδει καλύτερα με τον υπόλοιπο περιβάλλοντα χώρο και φυσικά με το προσκύνημα του Ταξιάρχη με το οποίο γειτονεύει.

Το Γηροκομείο, σύμφωνα με τη μελέτη του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Χήρα και της αρχιτέκτονα Βίκυς Κουτσκουδή, θα έχει εμβαδόν 1.500 τ.μ. περίπου, τα οποία κατανέμονται σε υπόγειο 325 τ.μ., ισόγειο περίπου 780 τ.μ. και πρώτου ορόφου με κάλυψη 385 τ.μ..

Το κτίσμα θα ανεγερθεί σε έκταση 16,5 στρεμμάτων στη θέση Βότσος, που παραχωρήθηκε στο προσκύνημα το Δεκέμβριο του 2010 απ’ τον πρώην Δήμο Μανταμάδου, υπό την προϋπόθεση εντός τριών χρόνων απ’ την έκδοση οικοδομικής άδειας να ανεγερθεί εκεί γηροκομείο για τους γέροντες της περιοχής.

Για όσους έχουν ανάγκη

«Ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Βορείου Αιγαίου αποφάσισε να εγκρίνει τη μελέτη, κάνοντας το πρώτο βήμα για να υλοποιηθεί ένα έργο που ως κτήριο και συνολικά ως παρέμβαση δε θα ανταγωνίζεται το μνημείο του Ταξιάρχη, δε θα προκαλεί οπτική όχληση και βλάβη στον περιβάλλοντα χώρο, τον οποίο θα σέβεται», ανέφερε χθες μιλώντας στο «Ε» το μέλος του Συμβουλίου, ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ και αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Λέσβου, Γιάννης Βατός.

Το επόμενο βήμα, όπως συνέχισε ο ίδιος, είναι να υποβληθεί η αίτηση για την έκδοση οικοδομικής άδειας, ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση του Γηροκομείου.

Σύμφωνα με τα σχέδια, στον υπόγειο χώρο θα βρίσκονται οι μηχανολογικές εγκαταστάσεις, αλλά και μεγάλοι αποθηκευτικοί χώροι ψυγείων και καταψυκτών, ώστε με τη δυνατότητα πολύμηνης διατήρησης να αξιοποιούνται απ’ το ίδρυμα όλες οι προσφορές των πιστών για το ίδρυμα που θα λειτουργήσει.

Στον ισόγειο χώρο θα βρίσκονται οι αίθουσες εκδηλώσεων, εστίασης και ψυχαγωγίας των φιλοξενουμένων, τα γραφεία, ένα εκκλησάκι, καθώς και οι κοιτώνες του προσωπικού, ενώ στο δεύτερο όροφο θα βρίσκονται τα δωμάτια των τροφίμων, 45 συνολικά κλίνες, μια μονάδα υπερσύγχρονη για τους γέροντες απ’ το Μανταμάδο, την Κάπη, την Κλειώ, την Πελόπη.

«Ευχαριστώ όλους όσοι βοήθησαν μέχρι σήμερα στο να προχωρήσει η προσπάθειά μας για τη δημιουργία ενός γηροκομείου, που θα φιλοξενεί όσους έχουν ανάγκη», κατέληξε ο «εμπνευστής» της όλης παρέμβασης π. Στρατής Δήσσος, που συντονισμένα τα τελευταία χρόνια εξετάζει και μεριμνά για όλες τις παραμέτρους που θα εξασφαλίσουν την κατασκευή αλλά και τη λειτουργία της μονάδας στην περιοχή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey