Εκατοντάδες σε όλη την Ελλάδα και πλέον τέσσερα καταστήματα στη Λέσβο προσφέρουν για τους αναξιοπαθούντες

Καφές, φαγητό και ανθρωπιά… «σε αναμονή»

09/03/2016 - 15:29

«Ένα φραπέ και δύο τοστ σε αναμονή, παρακαλώ», «Τρία καπουτσίνο, δύο για μας και τρία σάντουιτς, τα δύο για μας, τα υπόλοιπα σε αναμονή!» Τι είναι αυτή η «αναμονή», που τη σημειώνουν οι καταστηματάρχες και σε πίνακα;

«Ένα φραπέ και δύο τοστ σε αναμονή, παρακαλώ», «Τρία καπουτσίνο, δύο για μας και τρία σάντουιτς, τα δύο για μας, τα υπόλοιπα σε αναμονή!» Τι είναι αυτή η «αναμονή», που τη σημειώνουν οι καταστηματάρχες και σε πίνακα;

Στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Λέσβο της κρίσης, τέσσερα καταστήματα εστίασης αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο πανευρωπαϊκό εγχείρημα, όπου οι πολίτες μπορούν να παραγγέλνουν κάτι έξτρα ή μάλλον να το προπληρώνουν, ώστε οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη να το πάρουν στη συνέχεια και να το καταναλώσουν.

Η παράδοση με τους καφέδες σε αναμονή ή αλλιώς «Caffè sospeso» ξεκίνησε στη Νάπολη της Ιταλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, εκατοντάδες καταστήματα απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα υιοθέτησαν τη δράση και πρόσφατα μαζί τους, από το νησί μας, το καφέ «Φευγάτος» (Καβέτσου 26), τα καφέ στην Προκυμαία Μυτιλήνης «Marush» και «Enjoy» καθώς και η ταβέρνα «Rena» στη Βατούσα.

Τα συμβεβλημένα καταστήματα εστίασης αναγράφονται στη σελίδα του facebook «Σε αναμονή».
Όπως αναφέρουν, «με τον πιο απλό τρόπο βοηθάμε έμπρακτα ο ένας τον άλλον. Με ποιο τρόπο; Πληρώνοντας ένα καφέ, ένα ψωμί, ένα γάλα, λίγο κρέας, φρούτα και κάθε λογής προϊόντα για κάποιο συνάνθρωπό μας που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει.

Ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού κόβει και κρατάει σε ένα ξεχωριστό κουτί την απόδειξη του προϊόντος σε αναμονή που έχει εισπράξει και τη δίνει σε όποιον του ζητήσει το προϊόν σε αναμονή. Τόσο απλό. Ελάτε να κάνουμε παράδοση σε όλες τις γειτονιές της Ελλάδας την αλυσίδα αγάπης».

«Χωρίς πολλές φανφάρες»
Η Ειρήνη Νεραντζή, ιδιοκτήτρια του «Φευγάτου», λέει στο «Ε»: «Συμμετέχω στην πρωτοβουλία, γιατί την είδα στο “MEGA” και ενθουσιάστηκα. Και βάλαμε και τοστ και σφολιατοειδή. Σημασία έχει η πράξη και όχι η διαφήμιση του μαγαζιού σε κάθε περίπτωση. Όλα τα προϊόντα (καφές, χυμός, τοστ, σφολιατοειδή) σε αναμονή κοστίζουν 1 ευρώ. Όλα τα χρόνια που λειτουργεί το μαγαζί κάθε βράδυ έδινα ό,τι περίσσευε σε όποιον μπορούσα».

Από την άλλη ομολογεί: «Κουράστηκα να ακούω να τρέχουμε για τους πρόσφυγες και γίναμε τόσο ευαίσθητοι και ξεχνάμε πως η κρίση ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια χιλιάδες ελληνικές οικογένειες. Θα βοηθήσω και τους πρόσφυγες, όμως ας νιώσουμε λίγο και τους δικούς μας.


Η πανελλαδική πρωτοβουλία

Επίσης, από την ώρα που ανέβασα στο fb τη δράση βλέπω μια θετική στάση. Εγώ θα το κάνω για να βοηθήσουμε από το υστέρημά μας ο καθένας για κάτι απλό και χωρίς πολλές φανφάρες».

Έντυπη έκδοση της εφημερίδας εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey