«Πυρά» για το ελεύθερο, τι λένε οι ντόπιοι στο «Ε»

Στα σκαριά ιδιωτικό κάμπινγκ στην Ερεσό!

15/06/2016 - 15:11

Σε… αμφισβήτηση τίθεται εκ νέου το ελεύθερο κάμπινγκ στη Σκάλα Ερεσού, που αν και μη θεσμοθετημένο ή νόμιμο, όπως λένε οι «εχθροί» του, μετρά τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Μέσα σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες όμως έχουν αλλάξει πολλά. Από τη διεύρυνση των παραδοσιακών επισκεπτριών, που πλέον έρχονται και την άνοιξη και το Σεπτέμβριο, έως τους ίδιους τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες. 

Σε… αμφισβήτηση τίθεται εκ νέου το ελεύθερο κάμπινγκ στη Σκάλα Ερεσού, που αν και μη θεσμοθετημένο ή νόμιμο, όπως λένε οι «εχθροί» του, μετρά τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες. Μέσα σε αυτές τις τέσσερις δεκαετίες όμως έχουν αλλάξει πολλά. Από τη διεύρυνση των παραδοσιακών επισκεπτριών, που πλέον έρχονται και την άνοιξη και το Σεπτέμβριο, έως τους ίδιους τους επισκέπτες και τους επιχειρηματίες. Κάτι που έρχεται εντελώς να ταράξει τα νερά, πέρα από τη συνηθισμένη διαμάχη «ναι ή όχι στο ελεύθερο κάμπινγκ», είναι οι συντονισμένες ενέργειες ιδιώτη για τη δημιουργία ιδιωτικού κάμπινγκ σε ιδιόκτητο χώρο, στην περιοχή Αφεντέλη, στη Σκάλα Ερεσού.

Αφορμή στην έντονη συζήτηση που προηγήθηκε προ ημερών ήταν η καταγγελία κατοίκων και επισκεπτών της Ερεσού περί περιβαλλοντικής αυθαιρεσίας, όπου «αντικρίσαμε με έκπληξη κομμένα τα δέντρα της παραλίας ανάμεσα στο καφέ μπαρ “Daluz” και το ξενοδοχείο “Aeolian Village”. Κλαδιά και φύλλα βρέθηκαν καμένα σε μεγάλες εστίες δίπλα ακριβώς από τα τελευταία εναπομείναντα ζωντανά μέρη των δέντρων. Παράλληλα, οι φυσικοί αμμόλοφοι στην ίδια περιοχή ισοπεδώθηκαν με τεχνητά μέσα καταστρέφοντας τη φυσική ομορφιά της παραλίας, κάνοντάς τη να μοιάζει με εν δυνάμει χώρο στάθμευσης. Είναι εμφανές ότι δεν πρόκειται για ετήσιο κλάδεμα -ανανέωση- στο πλαίσιο της ασφάλειας, αλλά για μια ριζική παρέμβαση στο φυσικό τοπίο». Στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι ενέργειες όπως αυτή «εντάσσονται στη λογική της ιδιωτικοποίησης των αιγιαλών και αποσκοπούν στο να πάψει να είναι η Σκάλα Ερεσού προορισμός για ελεύθερους κατασκηνωτές».

Με αδειοδοτήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε», έχουν κινηθεί όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες από πλευράς ιδιώτη για τη δημιουργία ιδιωτικού κάμπινγκ, ενώ προχωρούν και οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά δύσκολο το εν λόγω σχέδιο να υλοποιηθεί από το φετινό καλοκαίρι. Η εφημερίδα μας μίλησε με ντόπιους παράγοντες, αρμόδιους συμβούλους και επιχειρηματίες της περιοχής εκθέτοντας όλες τις απόψεις. Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι οργανώνεται για το φετινό καλοκαίρι Φεστιβάλ με ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις στην παραλία και θεματική το προσφυγικό, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που προετοιμάζονται για ελεύθερο κάμπινγκ.

«Με σταυρώνουν στο facebook!»


Ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Άντισσας Μιχάλης Ρούσσης εξηγεί στο «Ε» την «ηλεκτρονική» διαμάχη που είχε με κάποιους Ερεσιώτες σχετικά με αναρτήσεις του. «Διαμαρτυρήθηκαν κάποιοι που μία ιδιοκτήτρια θέλησε να οριοθετήσει το χώρο της με κράσπεδο. Εγώ είμαι αντιδήμαρχος. Ούτε ποινές μπορώ να επιβάλω ούτε να κάνω τον ελεγκτή. Εξάλλου γνωρίζω την κατάσταση, αλλά πρόκειται περί προσωπικών δεδομένων. Όποιος έχει πρόβλημα ας κινηθεί αρμοδίως με μήνυση ή με καταγγελία. Αυτές τις μέρες με σταυρώνουν στο facebook και διαστρεβλώνουν ό,τι και να πω!»

Έρχονται… κότερα
Σε σχέση με το ελεύθερο κάμπινγκ, ο κ. Ρούσσης τόνισε: «Όλες οι επιθέσεις ξεκινούν με αφορμή τις τοποθετήσεις μου για το ελεύθερο κάμπινγκ. Δεν είμαι ενάντια στο κάμπινγκ. Προσπαθώ όμως για την περιοχή να αποσπάσω γαλάζια σημαία. Δεν γίνεται η παραλία να γεμίζει με σώβρακα και κιλοτάκια!» Από την άλλη, λέει: «Έστειλα σήμερα το πρωί (σ.σ. χτες) υπαλλήλους του Δήμου να καθαρίσουν τις τουαλέτες και πραγματικά τούς λυπήθηκα για την άθλια κατάσταση που αντιμετώπισαν. Καλούν το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κάποιοι για κάμπινγκ. Εγώ όμως περιμένω 20 κότερα με τουρίστες να έρθουν την Κυριακή το μεσημέρι και οργανώνω την υποδοχή. Φανταστείτε οι τουρίστες να αντικρίσουν 25 αντίσκηνα!»

 

«Δεν πλήττεται η οικονομία»

Η Βάλια Τζαννέτου είναι ιδιοκτήτρια του ξενώνα «Χαλάντρα» και μάλιστα κάποιος θα περίμενε να εναντιώνεται στο ελεύθερο κάμπινγκ. Δεν συμβαίνει, όμως, κάτι τέτοιο: «Το ελεύθερο κάμπινγκ δεν πλήττει την οικονομία του τόπου. Οι άνθρωποι που το επιλέγουν έχουν ιδεολογικούς λόγους από πίσω τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε ως απειλή. Σίγουρα πρέπει να υπάρχει η παιδεία σε κάθε κατασκηνωτή ώστε να σέβεται τη φύση. Από την άλλη, δεν πρέπει να προσβάλλεται ο χαρακτήρας της Ερεσού για μικροπρεπή συμφέροντα».

 

«Να τελειώσουν οι διαμάχες!»

Η τοπική σύμβουλος και ιδιοκτήτρια του εστιατορίου «Καραβόγιαννος» στη Σκάλα Ερεσού Παναγιώτα Τελωνιάτη λέει στο «Ε»: «Μέσα στο χειμώνα, ο Δήμος προχώρησε σε εργασίες που έπρεπε να γίνουν. Κόπηκαν αρμηρίτες, έγινε το απαραίτητο κλάδεμα στην παραλία. Ο Δήμος έχει εν μέρει δίκιο, γιατί το κάμπινγκ δεν είναι νόμιμο και από την άλλη διαπιστώθηκαν μεγάλες καταστροφές στις τουαλέτες, τη στιγμή που όταν ήμουν εγώ πρόεδρος είχαμε δώσει πάλι 800 ευρώ για να τις φτιάξουμε.
Από την άλλη, όμως, υπάρχει κρίση. Δεν είναι σωστό να αντιτίθεται κανείς σε κανένα. Οι “σκηνίτες” έμεναν στην περιοχή εδώ και χρόνια. Απλώς πρέπει να τεθούν πιο αυστηροί περιορισμοί με πινακίδες και να γίνεται επιτόπιος έλεγχος για να μην ξεφεύγει η κατάσταση. Αλλά πρέπει να τελειώσουν οι διαμάχες, κανείς δεν έχει διάθεση γι’ αυτές. Μέσα στις σκηνές μένουν άνεργοι, μένουν φοιτητές, μένουν τα παιδιά μας».

 

«Οι σκηνίτες φέρνουν έσοδα»

Ο Κυριάκος Κάρκαλης δηλώνει μέτοικος! Ζει μόνιμα 28 χρόνια στην Ερεσό και από το 1998 διατηρεί το κατάστημα «Leather Workshop» στη Σκάλα Ερεσού, ενώ από το 2000 έχει ιδρύσει Αθλητικό Σύλλογο Κουνγκ Φου στην περιοχή. Σχετικά με τους κατασκηνωτές αναφέρει: «Πρέπει να καταλάβουν οι αρμόδιοι ότι, αν δεν θέλουν τους σκηνίτες, τότε θα πρέπει να φέρουν άλλους επισκέπτες. Μιλώ εντελώς επιχειρηματικά προκειμένου να γίνω κατανοητός. Είναι λυπηρό το ότι έχουμε πτώση της τουριστικής κίνησης και ότι πολλά δωμάτια δεν θα έχουν κόσμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δουλέψουν και οι υπόλοιποι. Δεν ενδείκνυται το φετινό καλοκαίρι για να αλλάξει ο τουρισμός της Ερεσού. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει εναλλακτική και, αν φύγουν οι κατασκηνωτές, θα έχουμε πρόβλημα».

 

«Το ιδιωτικό κάμπινγκ είναι η λύση»

Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ερεσού Αντώνης Καταχανάς τόνισε στο «Ε»: «Το συζητήσαμε και στο τοπικό συμβούλιο το θέμα του κάμπινγκ και σήμερα το απόγευμα κιόλας (σ.σ. χτες) θα αντικατασταθούν οι πινακίδες που θα λένε ότι το ελεύθερο κάμπινγκ απαγορεύεται. Η κατάσταση στις τουαλέτες είναι απαράδεκτη. Παρακαλούμε τους πάντες να διατηρήσουν την παραλία καθαρή, μόνο αυτό μας ενδιαφέρει».
Σε σχέση με την προσπάθεια δημιουργίας ιδιωτικού κάμπινγκ, ανέφερε: «Το ιδιωτικό κάμπινγκ είναι η λύση. Θα μας σώσει, γιατί η Ερεσός αυτήν τη στιγμή είναι διχασμένη. Θα πληρώνει ο άλλος κάποια χρήματα, λίγα, και θα έχει και τις υπηρεσίες του. Φέτος τουρισμός δεν υπάρχει και τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Δεν μπορούμε όμως να διαθέτουμε και δυο με τρεις υπαλλήλους καθημερινά για να καθαρίζουν την περιοχή!»

 

«Παράδοση 40 χρόνων»

Ο ιδιοκτήτης του τζαζ μπαρ «Νοτιάς» και ενοικιαζόμενης κατοικίας στη Σκάλα Ερεσού Θοδωρής Ζαφερίου ανέφερε σχετικά: «Από τη στιγμή που γίνεται ορθή χρήση του χώρου και οι κατασκηνωτές δεν τον ρυπαίνουν, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ελλείψει οργανωμένου κάμπινγκ και δεδομένου ότι η νεολαία μαστίζεται από την ανεργία, σε πολλές περιπτώσεις είναι η μόνη λύση το κάμπινγκ, είναι παράδοση 40 χρόνων η ελεύθερη κατασκήνωση. Πιστεύω ότι ο Δήμος μπορεί να λύσει το όποιο πρόβλημα επιδεικνύοντας την απαραίτητη φροντίδα και επισκευάζοντας τις τουαλέτες».
Και κατέληξε: «Δεδομένης της κακής τουριστικής χρονιάς, δεν είναι δόκιμο να αρχίζουμε να διώχνουμε κόσμο. Και οι παραθεριστές, βέβαια, θα πρέπει να σέβονται το μέρος, γιατί δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά…».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey