Από το οικογενειακό αγρόκτημα στην Καλλονή, ο Ιγνάτιος Βασιλέλλης στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ

Από το «Εύγευστον» και την Καλλονή, στη «Stani» των ΗΠΑ

05/04/2019 - 19:05 Ενημερώθηκε 08/04/2019 - 12:39

Η ιστορία ξεκινά από ένα μικρό οικογενειακό αγρόκτημα στην Καλλονή. Από την ηλικία των τριών ετών, ο Ιγνάτιος Βασιλέλλης άρχισε να μαθαίνει και να απορροφά κάθε γνώση και επιδεξιότητα μέσω της οικογένειας του και μέσα από εκείνο το αγρόκτημα.

Σε ηλικία 15 ετών, ο Ιγνάτιος ταξίδεψε προς την ηπειρωτική Ελλάδα και για τα επόμενα δύο χρόνια σπούδασε στη Γαλακτοκομική σχολή των Ιωαννίνων, τη μοναδική σχολή στην Ελλάδα με αυτό το αντικείμενο. Μετά την επιστροφή του στο νησί, ο Ιγνάτιος εργάστηκε σε μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων. Το 2012, σχημάτισε το «Εύγευστον» για να παράγει και να διανείμει παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι, ρυζόγαλο και τυρί. Τα προϊόντα «Εύγευστον» ήταν σύντομα γνωστά σε όλη τη Λέσβο, ενώ γρήγορα επεκτάθηκαν αφού καταναλωτές το ζητούσαν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο Ιγνάτιος στο μεταξύ γνώρισε την γυναίκα του την Μελπομένη η οποία έμενε στην Αμερική και έτσι αποφάσισε να την ακολουθήσει. Μετά την άφιξή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2015, η εκπλήρωση του ονείρου του για επέκταση και προσφορά παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων στους καταναλωτές των ΗΠΑ άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Η «Stani Dairy» ιδρύθηκε το 2016 για να παράγει παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι. Με την ονομασία της εταιρείας «Stani», που σηματοδοτεί την ελληνική προέλευση των προϊόντων, κατάφερε να θυμίζει το οικογενειακό αγρόκτημα και τις παραδόσεις του τόπου του.

 

Η παραγωγή του γιαουρτιού «Stani»

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι τους ξεκινά με δύο συστατικά: φρέσκο ντόπιο γάλα και προβιοτικές καλλιέργειες. Φυσικά η παρασκευή του γιαουρτιού γίνεται χρησιμοποιώντας την μέθοδο του παλιού ελληνικού γιαουρτιού όπως διδάχτηκε από γενιά σε γενιά.

Αυτή τη στιγμή η εταιρία δραστηριοποιείται στο Κοννέκτικατ και στη Νέα Υόρκη. Στο εργοστάσιο δουλεύουν 5 άτομα και είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, ενώ τα προϊόντα τα προμηθεύουν σε super markets, natural stores και σε χονδρεμπόρους. Προς το παρόν παράγουν ελληνικό στραγγιστό γιαούρτι σε διάφορες γεύσεις, αλλά σύμφωνα με τον Ιγνάτιο σκέφτονται στο μέλλον να προσθέσουν στην παραγωγή τους αρκετά καινούργια προϊόντα και προϊόντα κυρίως εισαγόμενα από το νησί της Λέσβου.

«Η ανταπόκριση για καλό ελληνικό γιαούρτι όπως είναι το δικό μας, με ένα ξεχωριστό τρόπο παραγωγής, την παραδοσιακή στράγγιση που χρησιμοποιούμε, είναι παρά πολύ μεγάλη. Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα καταφέραμε να έχουμε αρκετό καταναλωτικό κοινό» τονίζει ο κ. Βασιλέλλης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Υπάρχει ζήτηση

Στην ερώτηση αν ήταν εύκολο να δημιουργήσει την δική του εταιρία στο εξωτερικό ο Ιγν. Βασιλέλλης μας είπε: «Τίποτα δεν είναι εύκολο, θέλει μεγάλη προσπάθεια και πολύ δουλειά. Από θέμα γραφειοκρατίας όμως είναι πάρα πολύ γρήγοροι, αφού όταν πρόκειται να επενδύσεις χρήματα προσπαθούν να κάνουν τις διαδικασίες όσο πιο απλές γίνεται».

Ο ανταγωνισμός στο ελληνικό γιαούρτι στην Αμερική είναι παρά πολύ μεγάλος. Αλλά, όπως επισημαίνει ο κ. Βασιλέλλης, υπάρχει και παρά πολύ μεγάλη ζήτηση γενικά σε όλα τα ελληνικά προϊόντα. «Αυτή τη στιγμή οι πωλήσεις για το ελληνικό γιαούρτι στην Αμερική αγγίζει κοντά τα 4,5 δις δολάρια» μας εξηγεί.

Το να φύγεις από έναν τόπο που έχεις γεννηθεί και μεγαλώσει και να πας κάπου άλλου, σε μια ξένη χώρα, να τα ξαναρχίσεις όλα από το μηδέν, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ένα μεγάλο βήμα και δεν ήταν καθόλου εύκολο. Ελπίζει όμως ότι άξιζε τον κόπο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey