Παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, πλήθος Μητροπολιτών μεταξύ των οποίων ο τοποτηρητής της Μητρόπολης Μυτιλήνης Ιάκωβος, καθώς επίσης του Λημνιού Υφυπουργού Εξωτερικών Διαμαντάρη και των Κ. Μουτζούρης και Χ. Αθανασίου

Έγινε η τελετή Ενθρονίσεως του Μητροπολίτου Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεου

15/11/2019 - 14:54 Ενημερώθηκε 15/11/2019 - 15:30

Προσκλητήριο συμπόρευσης και δημιουργίας απηύθυνε στους κληρικούς και τους πιστούς των ακριτικών νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου ο νέος Μητροπολίτης Ιερόθεος.

Με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, δεκάδων μητροπολιτών και κληρικών τελέστηκε στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Τριάδας στη Μύρινα η ενθρόνιση του νέου ποιμενάρχη.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Προικονήσου Ιωσήφ και την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης βρέθηκε νησί της Λήμνου με αφορμή την τελετή ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

 «Μία νέα εποχή ανέτειλε για την Ιερά Μητρόπολη Λήμνου και Αγ. Ευστρατίου. Η Περιφερειακή Αρχή θα στηρίξει με κάθε τρόπο το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και θα σταθεί δίπλα της σύμμαχος και αρωγός . Οι μέρες που διανύουμε εδώ στο Βόρειο Αιγαίο στιγματίζονται από προκλήσεις και δυσκολίες , η Εκκλησία αποτελούσε διαχρονικά και αποτελεί το στήριγμα μας. Καλή ποιμαντορία . Άξιος !!!»



Το νέο Μητροπολίτη προσφώνησε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Ν.Δ. Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος προέβη στον ακόλουθο χαιρετισμό:

« Η Λήμνος, το νησί του Ηφαίστου με τον πολιτισμό των έξι χιλιετηρίδων, το νησί που η ιστορία το έκρινε ως το νησί της Ειρήνης, της αδελφοσύνης των λαών και της σφυρηλάτησης των Πανανθρώπινων ιδεωδών και ιδανικών, μαζί με τον ιστορικό και περήφανο Αη Στράτη, υποδέχονται σήμερα τον Πνευματικό τους ηγήτορα.

Αλλά είμαστε και τυχεροί, γιατί έναν άξιο Ιεράρχη, που διακόνησε τον τόπο μας για πάνω από 30 χρόνια, διαδέχεται ένας εκλεκτός κληρικός με εξαίρετη μόρφωση, αφοσίωση στο λειτούργημά του και επίγνωση της αποστολής του.

Και δεν μπορούσε να ήταν διαφορετικά, αφού μαθήτευσε κοντά σε μια φωτεινή Προσωπικότητα της εκκλησίας μας, κοντά σε έναν βαθύ γνώστη του εκκλησιαστικού δικαίου, κοντά σε έναν καταρτισμένο ερμηνευτή των ιερών κανόνων, κοντά σε έναν φιλόσοφο της Ορθοδοξίας, τον Σεβασμιώτατο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής.

Γι’αυτό Σεβασμιώτατε κ.Νικόλαε, σας ευχαριστούμε γιατί και με τις δικές σας ευλογίες, μας οπλίζετε σήμερα με το πνευματικό σας τέκνο.

Μακαριώτατε, οι συμπατριώτες μου, Λημνιοί και Αγιοστρατίτες σας ευγνωμονούμε για αυτή τη σοφή εκλογή σας, μια εκλογή που φωτιστήκατε να κάνετε προσφορά στον τόπο μας.

Σεβασμιώτατε Δεσπότη μας κ.Ιερόθεε,

Οι κάτοικοι της Λήμνου και του Αη Στράτη είναι απλοί και καλοί άνθρωποι.

Αγαπούν τον τόπο τους

Τιμούν τους προγόνους τους και περηφανεύονται για την μακραίωνη ένδοξη ιστορία τους.

Από εσάς δεν θα ζητήσουν τίποτα το εφήμερο, αλλά κάτι πολύ απλό.

Αυτό, Σεβασμιώτατε, που κατά τη χειροτονία σας, σας ζήτησε μια σεμνή και άγνωστη κυρία.   Σας είπε: «Σεβασμιώτατε,  ένα μόνο πράγμα θέλουμε από εσάς:  Να μας αγαπάτε!!!».

Αλήθεια, τι όμορφο και αυθόρμητο αίτημα!

Και είμαι σίγουρος, Σεβασμιώτατε αυτό θα γίνει βίωμά σας και ξέρετε γιατί;

Γιατί ταιριάζετε σε σεμνότητα και νοοτροπία με τους πατριώτες μου!

Δεσπότη μας,

Με ειλικρίνεια και βαθειά πίστη, για μια ακόμα φορά, επιβεβαιώνουμε: ΑΞΙΟΣ!».

 

Επιπλέον, ο τοποτηρητής της Μητρόπολης, ο Μυτιλήνης Ιάκωβος τόνισε ότι ο κ. Ιερόθεος θεωρήθηκε ως ο καταλληλότερος για τη Λήμνο και ευχήθηκε να σταθεί δίπλα στο λαό του νησιού ως ποιμενάρχης.


Ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος δήλωσε τον σεβασμό του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, την κατ’ ανατολάς Μητέρα Εκκλησία μας όπως είπε, τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και τους αρχιερείς που τον τίμησαν με την ψήφο του, αλλά και με την παρουσία τους στην ενθρόνισή του.

Ο κ. Ιερόθεος ευχαρίστησε ακόμη τους δεκάδες  κληρικούς της γεννέτειράς του Σπετσών και Ύδρας, του Ιλίου, της Κηφισιάς και του Μαρκόπουλου, όπου υπηρέτησε τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Μητροπολίτης Λήμνου Ιερόθεος μίλησε για το περιβάλλον και την ανάγκη προστασίας του, αλλά και για τη σημασία της γεωγραφικής θέσης της επαρχίας του ανάμεσα στην Κωνσταντινούπολη και το Άγιο Όρος. «Οι τόποι μας δεν είναι τυχαίοι αξίζουν πολλά» είπε και εξήρε την δύναμη και το σθένος τόσο των κατοίκων των νησιών της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου, αλλά και όσους έχουν φύγει στην διασπορά και συνεχίζουν να μεγαλουργούν.

Τόνισε ότι θα καταβάλει προσπάθειες για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, αλλά και για την μελλοντική ανάπτυξη του τόπου.

Ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει στο νησί μοναστήρι, καθώς η Μητρόπολη Λήμνου είναι η μόνη από τις επαρχίες στην Ελλάδα που στερείται κάποιας μοναστικής αδελφότητας.

Πρέπει να προτάξουμε την πίστη Στον Θεό για να καλύψουμε τις ανισότητες είπε ο νέος Μητροπολίτης Λήμνου θέτοντας το πλαίσιο και καλώντας τους κληρικούς και τους πιστούς να χαράξουν από αύριο τον δρόμο για την ποιμαντορία των δυο νησιών.

Σας προσκαλώ να συμπορευθούμε είπε ο κ. Ιερόθεος και διαβεβαίωσε ότι στο πρόσωπο τους θα συναντούν τον φιλόστοργο πατέρα και αδελφό.

Στην τελετή της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου Ιερόθεου παρέστησαν δεκάδες μητροπολίτες, ο Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτης Ανδρέας, δεκάδες κληρικοί από την γεννέτειρά του Ύδρα, Μητροπόλεις στην Αττική και αγιορείτες μοναχοί. Πολυπρόσωπη ήταν η παρουσία από τη Λήμνο και τον Άη Στράτη.

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey