Μια ιστορία με «εικονολάτρες» και «εικονοκλάστες» που συνεχίζει να διχάζει στο όνομα του ...σταυρού!

Η ...ανύψωση του Σταυρού στο Απελή προκαλεί αναστάτωση

04/03/2019 - 17:01 Ενημερώθηκε 04/03/2019 - 18:16

Η ιστορία με την ...ανύψωση του σταυρού στην περιοχή του Απελή και τις συλλήψεις που έγιναν πήρε πανελλαδική δημοσιότητα και για άλλη μια φορά η Λέσβος προκάλεσε το ενδιαφέρον των κεντρικών καναλιών, που αρέσκονται σε τέτοιες ειδήσεις. Το θέμα πήρε διαστάσεις και έγινε αντικείμενο επικριτικών σχολίων και ανακοινώσεων από διάφορες οργανώσεις που στο όνομα του χριστιανικού συμβόλου επιχειρούν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους, δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου, εκμεταλλευόμενοι τα θρησκευτικά αισθήματα των πιστών. Η υπόθεση αυτή όμως έχει μια προϊστορία, που καλό είναι να τη θυμηθούμε για να έχουμε μια πιο καθαρή και νηφάλια προσέγγιση, όχι για να διχαστεί η τοπική κοινωνία σε «εικονολάτρες» και «εικονοκλάστες», αλλά για να επικρατήσει η αναγκαία ψυχραιμία για την διαχείρισή της. Η αντιπαράθεση αυτή με το σταυρό στο Απελή κρατά μήνες τώρα με τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις και παρεμβάσεις που στοχεύουν στο διχασμό και στη μισαλλοδοξία της τοπικής κοινωνίας, εμπλέκοντας και τους πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται στο νησί.

Ο σταυρός έχει τη δική του ιστορία!

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από μήνες όταν κάποιοι θεώρησαν ότι είναι δικαίωμά τους στο όνομα της θρησκευτικής τους πίστης να τοποθετήσουν αυθαιρέτως ένα σταυρό στο χώρο του Απελή, πάνω από την ομώνυμη μικρή πλαζ λουομένων. Ο σταυρός αυτός μετά από κάποιο διάστημα βρέθηκε ...γκρεμισμένος και ως δράστες «φωτογραφήθηκαν» μετανάστες που ...μπανιαρίζονται στην περιοχή και οι οποίοι λόγω άλλης θρησκείας δεν θα ήθελαν χριστιανικά σύμβολα. Στην υπόθεση αυτή ενεπλάκησαν διάφοροι... καλοθελητές, που βρήκαν την ευκαιρία να εμφανιστούν και να σηκώσουν το θέμα με αυθαίρετες κρίσεις για δήθεν προσβολή του συμβόλου του σταυρού από αλλοθρήσκους που δεν σέβονται τον τόπο που τους φιλοξενεί, εγείροντας ξενοφοβικά και ρατσιστικά αισθήματα στην κοινή γνώμη. Το γεγονός αυτό προκάλεσε από την άλλη την «υπερασπιστική» παρέμβαση των συλλογικοτήτων που αντιδρούν στη στοχοποίηση της παρουσίας προσφύγων και μεταναστών για όλα τα κακά που συμβαίνουν στον τόπο μας. Η εξέλιξη αυτή -εκ των πραγμάτων για κάποιους- δημιούργησε αντίπαλα «στρατόπεδα» με τους «μεν» και τους «δε» και τις αρμόδιες αρχές -Δήμος, Αστυνομία, Λιμεναρχείο κ.ά.- να παρακολουθούν την υπόθεση ως παρατηρητές, αφήνοντας τους αυθαιρετούντες να νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι και όποτε θέλουν, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τη νομιμότητα!

Τι θα κάνουν οι αρχές

Αποφάσισαν λοιπόν αυθαιρέτως και νύχτα να δράσουν -γιατί προφανώς τη μέρα δεν θα μπορούσαν να κάνουν μια τέτοια επιχείρηση- και να τοποθετήσουν με τη βοήθεια ανυψωτικού μηχανήματος έναν υπερμεγέθη σταυρό στην περιοχή του Απελή, δείγμα προφανώς της... μεγάλης τους πίστης στο χριστιανικό αυτό σύμβολο, αποκαθιστώντας έτσι τη «βεβήλωση» που δέχθηκε πριν μερικούς μήνες ένας άλλος σταυρός στην ίδια περιοχή. Η αυθαίρετη και παράνομη αυτή πράξη είχε συνέπειες -έγιναν συλλήψεις, όταν έγινε αντιληπτή από την Αστυνομία- οι οποίες δεν περιορίστηκαν μόνο σε αυτές, αφού οι συμμετέχοντες στο όλο εγχείρημα θεώρησαν ότι ήταν η κατάλληλη ευκαιρία για να... επικοινωνήσουν στην κοινή γνώμη του νησιού μας, αλλά και πανελλαδικά το «επίτευγμά» τους. Να σηκώσουν το σταυρό στο Απελή κι όχι μόνο αυτό, αλλά και ως ...μάρτυρες για την ανύψωση του σταυρού να «διωχθούν» από τις αρχές, λες και βρισκόμαστε στα χρόνια των διώξεων των πρώτων Χριστιανών! Είναι προφανής η εκμετάλλευση της υπόθεσης και οι στοχεύσεις των πρωταγωνιστών της, με όχημα τον σταυρό και την πίστη. Οι δράστες με το σταυρό, σχεδίασαν και ολοκλήρωσαν την πράξη τους, στέλνοντας με τον τρόπο τους τα δικά τους μηνύματα, τα οποία βρήκαν εύφορο έδαφος σε κανάλια και ιστοσελίδες. Το ζητούμενο είναι τι σκοπεύουν να κάνουν οι εμπλεκόμενες αρχές και ο δήμος, για να αποκαταστήσουν τα πράγματα, όχι με την οπτική ματιά της όποιας ομάδας πολιτών, ακραίων ή μη, αλλά εκείνου που πρέπει να γίνει για την αποκατάσταση της εικόνας της περιοχής, πέρα από αντιπαραθέσεις και εντάσεις της λογικής «ποιανού θα περάσει». Επιτέλους αυτοί που έχουν λόγο και ρόλο σε αυτόν τον τόπο ας αναλάβουν τις ευθύνες τους και ας δράσουν έγκαιρα και αποφασιστικά, πριν τέτοια ακραία και αυθαίρετα περιστατικά βρουν και άλλους μιμητές!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey