Δεν άντεξε η μεγάλη καρδιά του -μόλις 44 ετών- Κυριάκου Παπαδόπουλου που έσωσε χιλιάδες ζωές Σήμερα το τελευταίο αντίο στο ναό του Αγίου Θεράποντα, παρουσία αν. υπουργού Σαντορινιού και πρώην υπουργού Δρίτσα Με δαπάνη του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου η κηδεία του

Η Λέσβος θρηνεί για τον ήρωα Λιμενικό της

11/10/2018 - 10:57 Ενημερώθηκε 11/10/2018 - 12:02

Πώς να βγει η μέρα στο άκουσμα μιας τέτοιας απώλειας; Ένα τεράστιο «γιατί» στα χείλη των κατοίκων της Λέσβου έχει σχηματιστεί από το βράδυ της Τρίτης. Ο 44χρονος πατέρας δύο παιδιών, Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 σκάφους στη Μυτιλήνη, σηματοδότησε τους ηρωικούς αγώνες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015 - 2016 έφυγε ξαφνικά από τη ζωή το βράδυ της Τρίτης, από ανακοπή καρδιάς. «Είναι το τέταρτο περιστατικό συναδέλφου που χάνουμε τα τελευταία χρόνια στο λιμενικό σώμα στο νησί, και είμαστε σοκαρισμένοι» είπε στη Μυρσίνη Τζινέλλη για την ΕΡΤ Αιγαίου ο νέος λιμενάρχης Κωνσταντίνος Φλουρής.

Στο ναό του Αγίου Θεράποντα της Μυτιλήνης θα ψαλεί σήμερα Πέμπτη στις 4.30 το απόγευμα η εξόδιος ακολουθία. Στο τελευταίο αντίο του «ήρωα του Αιγαίου» όπως αποκλήθηκε και ως τέτοιος τιμήθηκε, θα παραστεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ έχει ανακοινωθεί και η παρουσία του πρώην υπουργού Θοδωρή Δρίτσα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Στον εκλιπόντα θα αποδοθούν τιμές εν ενεργεία αξιωματικού ενώ θα παραστεί η ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος

Γέννημα θρέμμα μιας προσφυγικής οικογένειας από τη Νικομήδεια της Μικρασίας, παιδί μαστόρων της μεταλλοτεχνίας που περηφανεύονταν πως σμίλεψαν τις μεταλλικές δάφνες στο άγαλμα της ελευθερίας της Μυτιλήνης, το σήμα κατατεθέν της πόλης.

Μεγαλωμένος από εργάτες γονείς σε έναν λαϊκό μαχαλά της Μυτιλήνης, τη Λαγκάδα, απόφοιτος της Σχολής Εμποροπλοιάρχων των Οινουσών, ναυτικός πρώτα σε πλοίο του Εμπορικού Ναυτικού κι από εκεί στο Λιμενικό Σώμα. Ήταν η εικόνα του Λιμενικού Σώματος από το 2015.

Ειδικότητα του… να σώζει ζωές. Ήταν ο μέσος αξιωματικός της Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο αξιωματικός που βρίσκονταν πίσω από κάθε δελτίο Τύπου που μιλούσε για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

Ο απλός καθημερινός άνθρωπος με οικογένεια και δυο κορίτσια. Ταγμένος σε όλη του τη ζωή να υπηρετεί στα σύνορα, πρώτα στον Μόλυβο κι ύστερα στη Μυτιλήνη. Χωρίς ωράριο με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και… χαμηλές αποδοχές κοιτώντας κάθε πρωί την ακτή απέναντι.

Η Δάφνη Ματζιαράκη και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος στην απονομή των βραβείων Όσκαρ στο Λoς Άντζελες, Φεβρουάριος 2017

Στα Όσκαρ

Με τη δράση του εκείνες τις μέρες στη δίνη της προσφυγικής κρίσης ενέπνευσε την τελειόφοιτη τότε φοιτήτρια στη σχολή δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Berkley στην Καλιφόρνια, Δάφνη Ματζιαράκη. Ταξίδεψε μέχρι τη Μυτιλήνη όπου και πραγματοποίησε τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ «4.1 miles» - «4.1 μίλια» με το οποίο καταγράφηκε η δραματική προσπάθεια διάσωσης των προσφύγων από τους άνδρες του πληρώματος του σκάφους με κυβερνήτη τον Κυριάκο Παπαδόπουλο. Μεγάλης αξίας καταγραφές οι δραματικές στιγμές του πολύνεκρου ναυαγίου στις 28 Οκτωβρίου 2015 ανοιχτά της Εφταλούς και οι αγωνιώδεις προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος να σώσουν ζωές.

Πάνω από 5.000 ζωές…

Τον Κυριάκο Παπαδόπουλο, που έτσι απλά από τον εργατικό μαχαλά της Λαγκάδας, βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2017 στην τελετή της απονομής των Όσκαρ στο Λος Άντζελες, τον αποκαλέσαμε ήρωα. «Πόσους ανθρώπους έχετε σώσει;» τον ρώτησε ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν όταν είχε επισκεφθεί τη Μυτιλήνη. «Περισσότερους από πέντε χιλιάδες» του απάντησε ο Έλληνας ανθυποπλοίαρχος. Δεν άκουσε καλά ο Αυστριακός καγκελάριος και του είπε πως «πέντε ζωές είναι κάτι πολύ σημαντικό». Τον διόρθωσαν και του είπαν πως πρόκειται για πέντε χιλιάδες ζωές... «Είσαστε πραγματικός ήρωας», του είπε έκπληκτος ο Φάιμαν.

«Είμαστε περήφανοι για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος να μη χαθεί ούτε μια ζωή μέσα στην θάλασσα σε αυτήν την τραγωδία» είχε πει σε κείνη την τελετή, με τον ελληνικό και διεθνή Τύπος να τον χαρακτηρίζει «φύλακα - άγγελο» των προσφύγων.

Κι από την Ακαδημία Αθηνών

Βραβείο, άνευ αντιστοίχου προκηρύξεως, απένειμε τον Δεκέμβριο του 2015 η Ακαδημία Αθηνών στο πλήρωμα του περιπολικού σκάφους Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής «602» με κυβερνήτη τον ανθυποπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο, για τις εξαίρετες πράξεις υψηλής ανθρωπιστικής αξίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων έρευνας και περισυλλογής προσφύγων στο νησί της Λέσβου. Επρόκειτο για το δεύτερο βραβείο οίκοθεν της Ακαδημίας, μετά από αυτό στον μακαριστό παπα-Στρατή Δήμου.

Από την παράδοση- δωρεά απινιδωτών της ΕΣΗΕΠΗΝ προς το λιμενικό σώμα

 

Ο πρόεδρος της Βουλής

«Μεγάλη θλίψη προκαλεί σε όλους μας η ξαφνική απώλεια του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός εκ των πρωταγωνιστών στη διάρκεια της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης, που σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, έδωσε ηρωικό αγώνα σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους που περνούσαν στα ελληνικά νησιά την περίοδο 2015-2016» δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. «Αφοσιωμένος σε όλη του τη ζωή στο καθήκον να υπηρετεί ακούραστα στα σύνορα, αγνός ανθρωπιστής, με αδιαμφισβήτητο σεβασμό στην αξία της ανθρώπινης ζωής χωρίς διακρίσεις, βρισκόταν εδώ και χρόνια πίσω από κάθε Δελτίο Τύπου για τις εκατοντάδες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο. Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήριά στην οικογένεια και στους οικείους του» πρόσθεσε.

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Φώτης Κουβέλης

«Ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, με περισσότερες από 5000 διασώσεις ανθρώπων από τη θάλασσα, είναι από εκείνα τα στελέχη της Ελληνικής Ακτοφυλακής που έδειξαν στην Ευρώπη πώς εννοεί η Ελλάδα τις αξίες του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης, της ισοτιμίας και της ειρήνης. Το Λιμενικό Σώμα είναι υπερήφανο για το άξιο στέλεχός του.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι από τα στελέχη που έδειξαν και ανέδειξαν την αξία της ανθρώπινης ζωής, αλλά και την εικόνα της Ελλάδας που μέσα από την οικονομική και κοινωνική κρίση, έμεινε πιστή στις ανθρωπιστικές αξίες του πολιτισμού της οι οποίες πρέπει να είναι και αξίες της Ευρώπης. Στην οικογένεια του εμβληματικού για το Αιγαίο υποπλοίαρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια» αναφέρει σε συλλυπητήρια δήλωσή του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

 

Ο Δήμαρχος Λέσβου

Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Λέσβος από σήμερα είναι φτωχότερη. Ο Υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκος Παπαδόπουλος, ένας άνθρωπος που έσωσε χιλιάδες ζωές, μας άφησε ξαφνικά για το τελευταίο του ταξίδι. Οι πανανθρώπινες αξίες με τις οποίες πορεύτηκε, η δύναμη ψυχής και το παράδειγμά του που συγκλόνισε και ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα, θα είναι η παντοτινή κληρονομιά του. Στην οικογένεια και τους οικείους του Κυριάκου Παπαδόπουλου, εκφράζω τα πιο ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήριά μου».

Τα θερμά συλλυπητήρια εκφράζει στην οικογένειά του η Κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο».

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Γ. Πάλλης

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον θάνατο του Κυριάκου Παπαδόπουλου αναφέρει: «Ο αιφνίδιος θάνατος του υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, μας γεμίζει με θλίψη. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος θα μείνει στην ιστορία ως ο “ήρωας του Αιγαίου”. Ήταν ο άνθρωπος που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μάχη της διάσωσης χιλιάδων προσφύγων, ως κυβερνήτης σκάφους του Λιμενικού Σώματος, κατά την περίοδο από το 2015 ως το 2016. Πιστός στις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ο αξιωματικός του Λιμενικού υπηρέτησε το καθήκον του στις θάλασσες της χώρας με αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Απευθύνουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του»

Ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πάλλης δήλωσε: «Είμαι συντετριμμένος για τον χαμό του Κυριάκου, του συντοπίτη και φίλου μιας ολάκερης ζωής, ενός γλυκύτατου ανθρώπου, άξιου ενστόλου και πραγματικού πατριώτη. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στο Λιμενικό Σώμα».

Και ο Μουζάλας

Τα συλλυπητήρια του εκφράζει και ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, σε αντίστοιχη δήλωση: «Γνώρισα τον Κυριάκο Παπαδόπουλο στη διάρκεια της θητείας μου ως ανυποχώρητο αγωνιστή για τη σωτηρία των ζωών χιλιάδων ανθρώπων που κινδύνευαν. Συντετριμμένος, σαν να έφταιγε αυτός όταν βρισκόταν σε ναυάγια με νεκρούς, χαρούμενος σαν μωρό παιδί όταν τα κατάφερνε. Ο Κυριάκος ήταν ένας αληθινός ήρωας, πραγματικός νησιώτης και καπετάνιος του Αιγαίου. Υπόδειγμα στελέχους του Λιμενικού Σώματος. Θα τον θυμάμαι πάντα. Τα συλλυπητήριά μου στις κόρες του και στη γυναίκα του».

 

Στήριξη της οικογένειας

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, ανακοίνωσε  ότι το Υπουργείο, με τις απαραίτητες ενέργειες, θα προβεί άμεσα στην οικονομική στήριξη της οικογένειας του ηρωικού Υποπλοιάρχου, του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου και ιδιαίτερα των ανήλικων παιδιών του.

 

Ο Λιμενάρχης

«Μετά λύπης μας ενημερωθήκαμε τα ξημερώματα της 10ης Οκτωβρίου και ώρα 02:00 για τον πρόωρο, αιφνίδιο και άδικο θάνατο του αγαπητού συναδέλφου και κυβερνήτη πληρώματος Ν/Γ 511 του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, Υποπλοιάρχου Λ.Σ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Κυριάκου.

Η είδηση του θανάτου του σκόρπησε θλίψη στην οικογένεια των Λιμενικών στη Νήσο Λέσβο και  γενικότερα στο Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Βρισκόμαστε στην εξαιρετικά δυσάρεστη θέση να αποχαιρετήσουμε έναν ιδιαίτερα γενναίο συνάδελφο, έναν ικανό αξιωματικό, έναν αξιόλογο άνθρωπο. Ο Υποπλοίαρχος Λ.Σ Παπαδόπουλος Κυριάκος αντιμετώπισε  με γενναιότητα κα αυτοθυσία τις προκλήσεις της μεταναστευτικής κρίσης προσφέροντας τα μέγιστα με συνέπεια και ευπρέπεια στο Λιμενικό Σώμα .

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλληπτήρια στους οικείους του» ανέφερε ο κεντρικός Λιμενάρχης, Κωνσταντίνος Φλουρής.

 

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής

«Ο αδόκητος θάνατος του Υποπλοιάρχου Κυριάκου Παπαδόπουλου μάς γεμίζει θλίψη και οδύνη για την απώλεια ενός αυθεντικού ήρωα του ελληνικού Λαού που κατέδειξε με αυτοθυσία ποιο είναι το ουσιαστικό περιεχόμενο της έννοιας ανθρωπισμός.

Το παράδειγμα, το πνεύμα και η πλούσια παρακαταθήκη του Κυριάκου Παπαδόπουλου θα μάς συντροφεύουν για πάντα και θα μάς δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε το φωτεινό έργο του, ακολουθώντας το δρόμο που μάς έδειξε. 

Η ευγνωμοσύνη όλων μας για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που σώθηκαν από τη μαχητική και ανιδιοτελή προσφορά του είναι απέραντη.

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος αποτελεί ένα σύμβολο που εκτός από ψυχές στη θάλασσα, διέσωσε τα ανθρωπιστικά ιδεώδη και την αξιοπρέπεια της Ευρώπης.

Τις δύσκολες αυτές ώρες, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια και στεκόμαστε δίπλα στους οικείους του» δήλωσε ο Δημήτρης Βίτσας, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

                                                                                                                     

Ο Χαρ. Αθανασίου

«Με ιδιαίτερη θλίψη  πληροφορηθήκαμε τη ξαφνική απώλεια του Υποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου Παπαδόπουλου, ενός σπουδαίου ανθρώπου και ήρωα που έσωσε, τα τελευταία χρόνια, χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που περνούσαν στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Πιστός στο καθήκον του, εξαίρετος οικογενειάρχης, αδαμάντινος χαρακτήρας και υπόδειγμα ένστολου υπηρέτη της πατρίδας. Στην οικογένειά του και τους οικείους του, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια και ο Θεός να αναπαύσει τη ψυχή του» δήλωσε ο βουλευτής Λέσβου της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου.

 

Έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο

Μετά τον αδόκητο θάνατο του Ανθυποπλοίαρχου του Λιμενικού Σώματος Κυριάκου Παπαδόπουλου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αλέξανδρος Ροδίτης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και να συμπαρασταθεί ολόψυχα στο πένθος της.

Να παραστεί ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου στην εξόδιο ακολουθία εκφράζοντας τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Να κατατεθεί στεφάνι εκ μέρους του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου.

 

Συλλυπητήρια της ΛΑ.Ε.

Η Λαϊκή Ενότητα εκφράζει την βαθύτατη οδύνη της για τον απροσδόκητο χαμό του ηρωικού αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος, Κυριάκου  Παπαδόπουλου: «Με αίσθηση του χρέους του απέναντι στην κοινωνία και στον άνθρωπο και με αυταπάρνηση, σαν κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους ΠΛΣ 602 στη Μυτιλήνη, υπήρξε η σανίδα σωτηρίας για χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey