Πάγιο αίτημα η εδραίωση του ογκολογικού τμήματος στον οργανισμό του νοσοκομείου

Η μεγάλη δράση του συλλόγου καρκινοπαθών Λέσβου

08/03/2019 - 18:39 Ενημερώθηκε 12/03/2019 - 10:38

 

 

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου ιδρύθηκε το 2010 στη Μυτιλήνη, με σκοπό να προσφέρει συναισθηματική, ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη στους ογκολογικούς ασθενείς και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς και ενημέρωση-ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον καρκίνο. Πρόεδρος του συλλόγου είναι η Ρηνούλα Σωτηρχέλη, ενώ στις άλλες θέσεις της διοίκησης συμμετέχουν οι: Ολυμπία Δεμερτζή Αντιπρόεδρος, Όλγα Συροπούλου Ταμίας, Στέργιος Χρυσόστομος Γενικός Γραμματέας και μέλος η Μαριάνθη Βέτσικα.

Το «Ε» μίλησε με την Πρόεδρο Ρηνούλα Σωτηρχέλη και την Ταμία του συλλόγου Όλγα Συροπούλου για τις δράσεις που κάνουν και τη βοήθεια που προσφέρουν. Καθώς και οι ίδιες παθούσες του 2008, έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τι πάει να πει η έλλειψη ογκολογικού τμήματος: «Αναγκαζόμασταν να πηγαίνουμε κάθε 15 μέρες Αθήνα. Ήταν ένα έναυσμα αυτό, το να ιδρυθεί ο σύλλογος για να μην περάσει κανένας αυτό που ζήσαμε εμείς». Σύμφωνα με τα δεδομένα του 2018 είναι τεράστια η άνοδος ασθενών που πάσχουν από καρκίνο στο νησί της Λέσβου.

Έτσι ο πρώτος στόχος τους ήταν να γίνει το ογκολογικό τμήμα στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, κάτι που δεν υπήρχε και το διεκδίκησαν. «Τότε στο Βοστάνειο υπήρχε μονάχα ένας γιατρός που εξέταζε. Έγινε μετά το ογκολογικό και επανδρώθηκε σωστά με γιατρούς και με προσωπικό», λέει η Ρηνούλα Σωτηρχέλη. Βέβαια δεν έχει εδραιωθεί ακόμα το ογκολογικό στον οργανισμό του νοσοκομείου και κάνουν μεγάλες προσπάθειες συνέχεια με τις επαφές τους έτσι ώστε να μην υπάρξει οποιαδήποτε περίπτωση να χάσουν οι ασθενείς όλα αυτά που δικαίως έχουν αυτή τη στιγμή, έτσι συνεχίζει λέγοντας «πρέπει να μπει μέσα στον οργανισμό του νοσοκομείου γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε έναν γιατρό που είναι μόνιμος και έναν αιματολόγο. Χρειαζόμαστε σίγουρα δεύτερο ογκολόγο στο νοσοκομείο».

Επιπλέον, αυτή τη στιγμή στο Βοστάνειο υπάρχει αξονικός τομογράφος και δεν υπάρχει χειριστής και γιατρός εδώ και ένα χρόνο. Έτσι οι ασθενείς αναγκάζονται να πηγαίνουν σε εξωτερικούς και να ζημιώνονται περισσότερο οικονομικά.

Η συμβολή του συλλόγου στο Βοστάνειο και κυρίως στο ογκολογικό είναι σημαντική, αφού πέρα από καρέκλες και τηλεοράσεις που δώρησαν, είχαν κάνει μεγάλη κινητοποίηση και αγώνα για να μεταφερθεί σε καλύτερο χώρο του νοσοκομείου, αφού μέχρι πρότινος οι ασθενείς έμεναν σε δωμάτια-κελιά.

Οι παροχές του συλλόγου

Με πρόταση της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Προστασίας κας Αναστασίας Αντωνέλλη τους έχει παραχωρηθεί από τον δήμο ένα διαμέρισμα στην Αθήνα το οποίο επισκευάσανε με δικά τους έξοδα εξολοκλήρου και έτσι δημιουργήθηκαν τρία αυτόνομα δωμάτια μέσα στο διαμέρισμα στα οποία φιλοξενούν άπορους με σειρά προτεραιότητας. Το διαμέρισμα βρίσκεται στο Πεδίο του Άρεως (πλησίον της Λ. Αλεξάνδρας, όπου βρίσκεται το Αντικαρκινικό-Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιος Σάββας). Είναι πλήρως εξοπλισμένο με ηλεκτρικές συσκευές ,με δυο κρεβάτια το κάθε δωμάτιο, έτσι ώστε να μπορεί να μένει και ο ασθενής αλλά και ο συνοδός. Επίσης τους έχει παραχωρηθεί μια γκαρσονιέρα στην Μυτιλήνη, στην οδό Αγίου Συμεών. «Την γκαρσονιέρα στη Μυτιλήνη μάς την δώσανε για 5 χρόνια για να εξυπηρετούμε άτομα από μακρινές περιοχές του νησιού, ενώ όταν είναι κενό και δεν το χρησιμοποιούν τα μέλη του συλλόγου, το χρησιμοποιούν και από άλλα μέρη που έρχονται για την εντατική του Βοστανείου», λέει η πρόεδρος του συλλόγου. Η γκαρσονιέρα αυτή έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς ασθενείς από την Κω, την Σύρο, συγγενείς από την Ικαρία, από τα Ψαρά, την Κοζάνη και άλλα μέρη. «Επειδή αυτές οι θεραπείες που κάνουν οι ασθενείς, οι χημειοθεραπείες και κάποιες άλλες εξειδικευμένες εξετάσεις, είναι χρονοβόρες δηλαδή χρειάζονται γύρω στον ενάμιση μήνα, εξυπηρετούν πάρα πολύ κόσμο αυτά τα διαμερίσματα», προσθέτει η Όλγα Συροπούλου.

Εκτός από αυτές τις δυο «δομές» που παρέχουν, οργανώνουν ακόμα ατομικές ή ομαδικές συνεδρίες με ψυχολόγους που τους παρέχει η κ. Αντωνέλλη από τον Οργανισμό.«Μας εξυπηρετεί επίσης για διάφορες εκδηλώσεις όπως ομιλίες για τον καρκίνο και την πρόληψη η αντιπεριφερειάρχης Πόπη Γόμου-Πρωτογεράκη. Μας στηρίζει με έντυπο υλικό, εάν χρειαστούμε. Είναι πολύ πρόθυμες και οι δυο», σημειώνει η Όλγα Συροπούλου αναφερόμενη στην στήριξη που τους δίνεται από την Αντιδήμαρχο και την Αντιπεριφερειάρχη.

Στις παροχές επίσης είναι οι περούκες και τα επιθέματα στήθους. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα για δωρεά φυσικής τρίχας και μόνο σε φυσικό χρώμα σε δυο κομμωτήρια της Μυτιλήνης. Στην Ειρήνη Φουστέλη και την Μαίρη Φαλάκου οι οποίες συνεργάζονται με τον σύλλογο. Οι εθελοντές κουρεύονται εκεί δωρεάν και τα ίδια τα κομμωτήρια στέλνουν τα μαλλιά στην Αθήνα για να φτιαχτεί η περούκα.

Ακόμα, βοηθάνε οικονομικά άπορα άτομα, εφόσον κρίνουν ότι χρειάζεται, με παροχές σε είδος. Επίσης διοργανώνουν εκδρομές και «καφεδάκια» έτσι ώστε να συσφίγγονται οι σχέσεις των παθόντων.

Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να μαζέψουν εθελοντές/-τριες οι οποίοι θα εκπαιδευτούν με ειδικό αποσταλμένο από την Αθήνα, με απώτερο σκοπό να πηγαίνουν στο νοσοκομείο σε καθημερινή βάση για δυο ώρες την ημέρα για να παρέχουν στήριξη, είτε ψυχολογική, είτε με όποιον τρόπο μπορούν. Είναι κάτι το οποίο γίνεται και στην Αθήνα σε πολλά μέρη μέσω συλλόγων. «Έχουμε βρει ένα μέρος των ατόμων που χρειαζόμαστε, θέλουμε να φτιάξουμε ένα γκρούπ τουλάχιστον των 15 ατόμων, αυτή τη στιγμή έχουμε τα 8», σημειώνει η Ρηνούλα Σωτηρχέλη.

Όλες τις δράσεις, τις εκδηλώσεις και τις ομιλίες του συλλόγου μπορείτε να τις βρείτε πλέον και στο καινούριο τους site www.sylkarkilesvou.gr

 

Ο καθένας μπορεί να βοηθήσει

Πλέον στον σύλλογο δεν είναι εγγεγραμμένοι μόνο καρκινοπαθείς αλλά και φίλοι και εθελοντές. Μπορεί δηλαδή κάποιος ο οποίος δεν είναι καρκινοπαθής αλλά έχει βιώσει είτε μέσω συγγενή είτε επειδή θέλει εθελοντικά να προσφέρει, να γίνει μέλος του συλλόγου. Η πρόεδρος λέει πάνω σε αυτό πως «μπορούν όποιοι θέλουν να έρθουν και να προσφέρουν την εθελοντική τους βοήθεια, να γίνουν μέλη μας και να μπουν στο ΔΣ.»

Οι συνδρομές του κόσμου για τον σύλλογο είναι πολύ σημαντικές. Τα έσοδα του συλλόγου προκύπτουν από την οικονομική στήριξη στη μνήμη των θανόντων, αλλά και μερικών άλλων -εθελοντικά- ως προσφορά στο έργο του Συλλόγου. Αφού η ετήσια συνδρομή των μελών είναι μόλις 5 ευρώ, η στήριξη από τον κόσμο τούς δίνει την δύναμη να συνεχίζουν να προσφέρουν.

Χωρίς φόβο, με πάθος για τη ζωή

Η σωστή ενημέρωση από μεριάς ασθενών αλλά και τον συγγενικών προσώπων των ασθενών είναι βασική. «Είναι απαραίτητο να ξέρει ο ασθενής ότι πάσχει, να μην του κρύβουν την πραγματικότητα οι συγγενείς», λέει η Όλγα Συροπούλου. Ενώ προσθέτει λέγοντας πως οι συγγενείς είναι αυτοί που χρειάζονται μεγαλύτερη εκπαίδευση. Βασικό κομμάτι είναι επίσης και η πρόληψη κατά του καρκίνου «να μην φοβούνται να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις» τονίζει η κα. Σωτηρχέλη. Ενώ στο τέλος τόνισε πως πρέπει «να μην φοβούνται να αναφέρουν το όνομα καρκίνος. Αν κάπου ακούσω να λένε επάρατος νόσος αντιδρώ, γιατί ο καρκίνος, δεν είναι επάρατος, εγώ έζησα».

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey