Από το «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε σχολεία της Λέσβου

22/04/2019 - 13:57 Ενημερώθηκε 22/04/2019 - 14:03

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από «Tο Χαμόγελο του Παιδιού» σε σχολεία της Λέσβου τη Δευτέρα και Τρίτη 8 και 9 Απριλίου σε θεματικές που αναφέρονται στη βία και συγκεκριμένα στους άξονες της  Παιδικής Κακοποίησης – Παραμέλησης και  της Ενδοσχολικής βίας- Εκφοβισμού.

Το σύνολο των παρεμβάσεων έτυχε θερμής υποδοχής από γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς των Δημοτικών σχολείων Μήθυμνας, Ταξιαρχών-Καγιάνι, Γέρα-Παπάδος,  10ου Δημοτικού Σχολείου με τις συμμέτοχες να φτάνουν τις 300. Στόχος των εκπαιδευτικών δράσεων ήταν η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και η ενίσχυση  των δεξιοτήτων μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για την αποτελεσματικότερη επίλυση και διαχείριση κάθε μορφή Βίας.

Πιο συγκεκριμένα, Ψυχολόγος  του Οργανισμού μέσα από  οργανωμένες, βιωματικές δράσεις και τη χρήση μιας κοινωνικής  ιστορίας  βοήθησε τους συμμετέχοντες στην ουσιαστική κατανόηση του φαινόμενου καθώς και στην επισήμανση των βασικών συμπεριφορών / ασπίδα απέναντι στους κινδύνους.  Βασικός  στόχος επίσης των παρεμβάσεων ήταν να κατανοήσουν οι μαθητές και  η ευρύτερη σχολική κοινότητα την ανάγκη  να νικήσουν τον φόβο και να σπάσουν τη σιωπή.

Σε κλίμα συγκίνησης  πραγματοποιήθηκε επίσης, η εκδήλωση στο Εσπερινό Γυμνάσιο Μυτιλήνης όπου μαθητές, Έλληνες και πρόσφυγες 18 ετών και άνω μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τα βιώματά τους, μίλησαν για το φαινόμενο, εξέφρασαν  και αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις.

Είναι η  δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό του Οργανισμού βρέθηκε δίπλα στη σχολική κοινότητα του νησιού. Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις υλοποιούνται στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας του Οργανισμού με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και με την έγκριση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» από το 2016 λειτουργεί με έδρα τη Μυτιλήνη, Ιατρική Κινητή Μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών και παιδιών, εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδα, ενταγμένη στο ΕΚΑΒ και στελεχωμένη με πιστοποιημένους διασώστες εργαζόμενους στον Οργανισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πρώτη μέρα λειτουργίας της έως και τον Δεκέμβριο του 2018, πραγματοποίησε 1263 διακομιδές νεογνών και παιδιών καθώς και 494 διακομιδές ενηλίκων, διανύοντας περισσότερα από 49.207 χιλιόμετρα στο νησί. 

Επιπλέον, διαθέτει το «Σπίτι της θείας Νέλλυς» το οποίο θα λειτουργήσει στο πρότυπο των υπόλοιπων Σπιτιών του Οργανισμού ανά την Ελλάδα, όταν εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί πόροι, ενώ προσωρινά στον χώρο φιλοξενείται το Νηπιαγωγείο Βαρειάς.   Ταυτόχρονα λειτουργεί Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης που σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες δράσεις του Οργανισμού παρέχει υπηρεσίες σε κάθε παιδί θύμα Βίας, σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης, σε κάθε παιδί με προβλήματα Υγείας και σε κάθε παιδί και την οικογένειά του που αντιμετωπίζει προβλήματα Φτώχειας.

Σε πανελλαδικό επίπεδο «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναπτύξει ένα ευρύ φάσμα υποστηρικτικών και κοινωνικών δράσεων σε παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.  Μια από τις βασικότερες δράσεις αποτελεί η «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056», η οποία είναι διαθέσιμη πανελλαδικά, λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο και είναι δωρεάν. Στελεχωμένη αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, η Γραμμή 1056 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση φαινομένων Βίας που αντιμετωπίζουν τα παιδιά. 

Από το 2010 συστάθηκε και οργανώθηκε το Τμήμα Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Γονέων και Εκπαιδευτικών. Στόχος του είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας για σοβαρά θέματα που την αφορούν. Ψυχολόγοι πάντοτε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βρίσκονται καθημερινά στις σχολικές κοινότητες πανελλαδικά, υλοποιώντας διαδραστικές παρεμβάσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Μόνο το 2018 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποίησε 806 τέτοιες παρεμβάσεις σε σχολικές κοινότητες σε όλη την Ελλάδα σε συνολικά 35.275 μαθητές και μαθήτριες, σε 6.319 γονείς και κηδεμόνες και 969 εκπαιδευτικούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey