Αναμένεται εντός Μαΐου ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ και σε επόμενο νομοσχέδιο η αναγνώριση της προσφοράς τους

Στα «βαρέα και ανθυγιεινά» και οι εργαζόμενοι στο «Βοήθεια στο Σπίτι»

02/05/2020 - 08:31

 

 

Σημαντικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων και των ευάλωτων συμπολιτών μας, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού, έχουν αναλάβει τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», η συμβολή των οποίων θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική στην υποστήριξη συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, το δύσκολο αυτό διάστημα που διανύουμε.

Η ίδια η κυβέρνηση εξάλλου, αναγνωρίζοντας τις πολύτιμες υπηρεσίες του προγράμματος, αποφάσισε να εντάξει τους εργαζόμενους του μαζί με τους γιατρούς τους νοσηλευτές και τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ στα Βαρέα και ανθυγιεινά με δικαίωμα συνταξιοδότησης έως και πέντε χρόνια νωρίτερα. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» το σχετικό νομοσχέδιο θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη βουλή μέσα στους επόμενους μήνες.

Αναμένεται ο διαγωνισμός

Εντός του Μαΐου ή το αργότερο τις πρώτες μέρες του Ιουνίου, αναμένεται να βγει στον αέρα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 3 χιλιάδων περίπου εργαζομένων για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, διαδικασία που αφορά ουσιαστικά τη μονιμοποίηση όσων απασχολούνται σήμερα στο πρόγραμμα. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και υιοθετείται πλήρως από την υφιστάμενη, οι σημερινοί εργαζόμενοι στο πρόγραμμα δικαιούνται επιπλέον μοριοδότηση για τα χρόνια υπηρεσίας τους, έτσι ώστε να προηγηθούν από όλους τους υπόλοιπους υποψήφιους που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό.

Η διαδικασία συνολικά, από την ημέρα προκήρυξης του διαγωνισμού έως την ολοκλήρωσή της και τη δημοσίευση των οριστικών πινάκων αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από 18 μήνες αν λάβει κανείς υπόψη του, διαγωνισμούς ανάλογου διαμετρήματος όπως ο 3Κ για τους εργαζομένους καθαριότητας των δήμων. Στο διαγωνισμό υπολογίζεται ότι θα καταθέσουν αιτήσεις περισσότεροι από 100 χιλιάδες ενδιαφερόμενοι.

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στη Λέσβο

Την ίδια ώρα στη Λέσβο, προς ομαλοποίηση βαίνει πλέον η κατάσταση με τις πληρωμές και την ανανέωση συμβάσεων των εργαζομένων του προγράμματος μετά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων για την κάλυψη της μισθοδοσίας των τελευταίων δύο μηνών του 2019.

Το ζήτημα έπειτα από διεργασίες, συζητήσεις και πολιτικές παρεμβάσεις τακτοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου με τροπολογία που ψηφίσθηκε στη βουλή και έτσι οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν το υπόλοιπο του 2019 και προχώρησε η ανανέωση των συμβάσεών τους έως το Σεπτέμβριο του 2020, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία. Μετά το Σεπτέμβριο, αναμένεται επέκταση των συμβάσεων για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού και του διορισμού των εργαζομένων του «Βοήθεια στο Σπίτι».

Έρχονται πληρωμές

Την Τετάρτη αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ, οι πίνακες πληρωμής της πρώτης δόσης του προγράμματος για το 2020, η οποία αφορά το 75% του συνολικού ποσού. Στους πίνακες περιλαμβάνεται και η πληρωμή του προγράμματος της Λέσβου προς το διαχειριστή, που είναι ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου.

Ειδικότερα ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος έως το Σεπτέμβριο για τους δήμους της Λέσβου είναι 1.035.652,05 ευρώ ενώ το ποσό της πρώτης δόσης είναι 776.739,04 ευρώ. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών αναμένεται να πληρωθούν μισθοί τεσσάρων μηνών από Ιανουάριο έως και Απρίλιο 2020.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey