Τουρίστες την παρενοχλούσαν με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να γεννήσει τα αυγά της

Χελώνα Caretta caretta στην Ερεσό

23/07/2019 - 15:30

Στις 19 Ιουλίου ο Σύλλογο Μέριμνας Απροστάτευτων ζώων Κιβωτός Μυτιλήνης ενημερώθηκε από ευαισθητοποιημένη συμπολίτη ότι μία χελώνα Caretta caretta θεάθηκε κατά τις βραδινές ώρες στις 17 Ιουλίου στην παραλία της Ερεσσού.

Η ενημέρωση που είχε η Κιβωτός σύμφωνα με τους ίδιους ήταν ότι η χελώνα πιθανόν να είχε γεννήσει τα αυγά της στην παραλία και ως εκ τούτου έπρεπε να προβούν σε μέτρα προστασίας της φωλιάς. 

Η Κιβωτός Μυτιλήνης απευθύνθηκε στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, μετέπειτα στο Λιμενικό Σταθμό Σιγρίου και στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας “Αρχιπέλαγος” τόσο για την καταγραφή του συμβάντος όσο και για τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας του σημείου ωοτοκίας. 

Νεότερη ενημέρωση από κατοίκους της Ερεσού στις 21 Ιουλίου ανέφερε ότι όντως η χελώνα βγήκε και έψαχνε σημείο εναπόθεσης των αυγών της. Όμως, πως τουρίστες την παρενοχλούσαν σε κάθε βήμα της (έβγαζαν selfie μαζί της, προσπαθούσαν να την αναποδογυρίσουν και να την ωθήσουν ξανά προς τη θάλασσα).

Αποτέλεσμα ήταν αυτό το ζώο να αποπροσανατολιστεί και να καταπονηθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε να μείνει ακίνητο σε συγκεκριμένο σημείο της παραλίας για δύο ολόκληρες ώρες και προφανώς να μην γεννήσει στην παραλία.

Ευτυχώς κάποιοι συνειδητοποιημένοι κάτοικοι, μετά το περιστατικό και αφού κατάλαβαν ότι η χελώνα δεν θα γεννούσε στην παραλία, την οδήγησαν προς τη θάλασσα ελπίζοντας να βρει άλλη παραλία για να γεννήσει.

Δυστυχώς αυτοί που παρενόχλησαν το προστατευόμενο ζώο δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστούν/ταυτοποιηθούν και να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη. 


Η Κιβωτός σημειώνει πως εάν εντοπιστεί θαλάσσια χελώνα ή οποιοδήποτε άλλο θαλάσσιο ζώο (πχ δελφίνια, φώκιες) να ΜΗΝ ΠΡΟΒΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ αλλά να ενημερώσει ΑΜΕΣΑ το Λιμεναρχείο.

 

Δείτε το βίντεο εδώ: https://www.facebook.com/192357654340/videos/2402455929801985/

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey