Καθετοποιημένη επιχείρηση στην παραγωγή ελαιολάδου του Ιωάννη Ν. Βερβέρη

Με γνώση και μεράκι από τον Πολιχνίτο

28/11/2014 - 19:25

Ανοίγει η είσοδος και μπαίνεις σε έναν χώρο που αστράφτει από καθαριότητα. Μόλις κατεβείς τα σκαλιά της εισόδου, απλώνεται μπροστά σου ένας διάδρομος, κοντοστέκεσαι πριν τον πατήσεις φοβούμενος μην τον λερώσεις. Βρίσκεσαι στο ελαιοτριβείο του Ιωάννη Βερβέρη στον Πολιχνίτο.

Ανοίγει η είσοδος και μπαίνεις σε έναν χώρο που αστράφτει από καθαριότητα. Μόλις κατεβείς τα σκαλιά της εισόδου, απλώνεται μπροστά σου ένας διάδρομος, κοντοστέκεσαι πριν τον πατήσεις φοβούμενος μην τον λερώσεις. Βρίσκεσαι στο ελαιοτριβείο του Ιωάννη Βερβέρη στον Πολιχνίτο.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ελαιοτριβεία της Λέσβου, παρ’ όλα αυτά οι χώροι του αλλά και τα μηχανήματά του αστράφτουν από καθαριότητα. Στον άνετο χώρο του ελαιοτριβείου υπάρχουν γωνιές διακοσμημένες με εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την καλλιέργεια της γης σε προηγούμενες δεκαετίες, παλιές ζυγαριές, παραδοσιακά καλάθια για λιομάζωμα κ.ά.


Η γραμμή συσκευασίας του ελαιολάδου

Η εύλογη απορία που δημιουργείται σε όποιον τον επισκέπτεται λύνεται αμέσως από τους εργαζόμενούς του.

«Έτσι κάνουμε εμείς εδώ. Κάθε βράδυ, μετά το τέλος της δουλειάς, καθαρίζουμε σχολαστικά όλους τους χώρους του ελαιοτριβείου» μας είπε ο εργαζόμενος που μας υποδέχθηκε, όταν είδε στο πρόσωπό μας σχηματισμένη την απορία για την καθαριότητα του χώρου.

Το ελαιοτριβείο βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα μακριά από το κέντρο του Πολιχνίτου, έχει δυνατότητα να επεξεργάζεται 10 τόνους ελαιοκάρπου την ώρα, ωστόσο σπάνια χρειάζεται να εξαντλήσει αυτήν τη δυναμικότητα.

Συσκευασίες έξτρα παρθένου ελαιολάδου «Λασία» στις προθήκες του τυποποιητηρίου

Δέκα μαλακτήρες δυναμικότητας ενός τόνου ο καθένας και αμέσως μετά ακολουθούν τα μηχανήματα διαχωρισμού υγρών στερεών και ελαιολάδου από νερό. Πρόκειται για ελαιοτριβείο τριών φάσεων. Χάρη στη μεγάλη δυναμικότητα της μονάδας, την ελαιοκομική περίοδο 2013-2014 παρήγαγε περίπου 800 τόνους ελαιολάδου.

Η λειτουργία του ελαιοτριβείου είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένη χάρη στα σύγχρονα και αξιόπιστα μηχανήματα «Alfa Laval» και ο έλεγχός του γίνεται από μια κονσόλα που βρίσκεται στη μέση του εργοστασίου.

Οι δέκα μαλακτήρες δίνουν τη δυνατότητα στο ελαιοτριβείο να αλέθει ταυτόχρονα τις ελιές μεγάλου αριθμού παραγωγών κι έτσι μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για την έκθλιψη του καρπού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παράγεται λάδι χαμηλής οξύτητας (δέκατα) με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.


Εντυπωσιακή σειρά δέκα μαλακτήρων με συνολική δυναμικότητα επεξεργασίας 10 τόνων καρπού ανά ώρα

Κατά την παραμονή μας στο ελαιοτριβείο, είδαμε παραγωγούς να φέρνουν τις ελιές και να τις αποθηκεύουν στην αυλή του, δείγμα της εμπιστοσύνης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των παραγωγών και της επιχείρησης.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παραγωγοί προτιμούν να πηγαίνουν οχήματα και εργάτες του ελαιοτριβείου να παίρνουν τις ελιές από τα χωράφια τους, ώστε οι ίδιοι να συνεχίζουν τη συγκομιδή καρπού χωρίς να χάνουν χρόνο.

Παράλληλα, ο κ. Βερβέρης καλλιεργεί σημαντικό αριθμό ελαιώνων στην περιοχή του Πολιχνίτου, ακολουθώντας τις υποδείξεις των γεωπόνων με τους οποίους συνεργάζεται. Έτσι επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση με παράλληλη μείωση του κόστους.

Πρόσφατα ο κ. Βερβέρης δημιούργησε ένα σύγχρονο τυποποιητήριο ελαιολάδου που βρίσκεται δίπλα στο γήπεδο του Πολιχνίτου. Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του τυποποιήθηκαν και διατέθηκαν στην Ελλάδα, τη Γερμανία και την Αυστρία 127 τόνοι ελαιολάδου της Λέσβου.

Στα σχέδιά του είναι η αύξηση του τυποποιημένου ελαιολάδου που διατίθεται, αλλά με σταθερά και σίγουρα βήματα. Γνωρίζει πως τα μεγάλα ανοίγματα μπορούν να τινάξουν στον αέρα προσπάθειες πολλών δεκαετιών.


Ο κ. Βερβέρης μάς δείχνει πώς ελέγχεται η λειτουργία του ελαιοτριβείου από την κονσόλα

Τα προϊόντα

Τα προϊόντα της επιχείρησης κυκλοφορούν στην αγορά με την επωνυμία «Λασία», το αρχαίο όνομα της Λέσβου. Συγκεκριμένα, η επιχείρηση συσκευάζει και διαθέτει στην αγορά: α) βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μπουκάλι και μεταλλικό δοχείο 0,5 λίτρων και 0,25 λίτρων, β) βιολογικό αγουρέλαιο σε μπουκάλι και μεταλλικό δοχείο 0,5 λίτρων και 0,25 λίτρων, γ) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος σε μπουκάλια 0,75 λίτρων, 0,5 λίτρων 0,25 λίτρων και σε μεταλλικά δοχεία των 5 λίτρων, δ) έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε μπουκάλια 0,75 λίτρων, 0,5 λίτρων, 0,25 λίτρων και σε μεταλλικά δοχεία των 5 λίτρων, ε) παρθένο ελαιόλαδο ΠΓΕ Λέσβος σε μπουκάλια 0,75 λίτρων, 0,5 λίτρων, 0,25 λίτρων και σε μεταλλικά δοχεία των 5 λίτρων στ) παρθένο ελαιόλαδο σε μπουκάλια 0,75 λίτρων, 0,5 λίτρων, 0,25 λίτρων και σε μεταλλικά δοχεία των 5 λίτρων.

Το βιολογικό έξτρα παρθένο είναι ελαιόλαδο κορυφαίας ποιότητας με λεπτά χαρακτηριστικά, εξάγεται με ψυχρή έκθλιψη. Το μεγαλύτερο μέρος του καρπού προέρχεται από δέντρα της ποικιλίας «Κολοβή», που συναντούμε σχεδόν αποκλειστικά στη Λέσβο, και το υπόλοιπο 20% περίπου από δέντρα της ποικιλίας «Αδραμυτινή» και «Λαδολιά». Οι ελιές καλλιεργούνται σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες βιολογικής καλλιέργειας, με την εγγύηση διεθνώς αναγνωρισμένων οίκων πιστοποίησης. Ο καρπός συγκομίζεται από τα δέντρα στις αρχές της κάθε περιόδου και αλέθεται την ίδια ημέρα. Το αποτέλεσμα είναι ένα χρυσοπράσινου χρώματος λάδι, με φρουτώδη γεύση και έντονα αρώματα.

Το βιολογικό αγουρέλαιο εξάγεται από άγουρο καρπό, από την έκθλιψή του λίγες μόνο ώρες μετά τη συλλογή του, και έχει έντονη φρουτώδη και πικάντικη γεύση. Προϊόν γνωστό από την αρχαιότητα για τις ευεργετικές ιδιότητες και την ιδιαίτερη γεύση του, καθώς η βιολογική και η διατροφική του αξία είναι υψηλότερες από οποιοδήποτε άλλο λάδι, με οξύτητα χαμηλότερη από 0,5% έναντι του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που φτάνει μέχρι 1%.

Το έξτρα παρθένο ΠΓΕ Λέσβος είναι ελαιόλαδο με ξεχωριστή φρουτώδη γεύση και πολύ πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Η έκθλιψη του καρπού γίνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες (ψυχρή έκθλιψη) κι αυτό του επιτρέπει να κρατά όλα τα αρώματα και τις γεύσεις που του δίνουν οι ξεχωριστές τοπικές ποικιλίες.

Το έξτρα παρθένο είναι ελαιόλαδο το οποίο παράγεται από τον συνδυασμό των ποικιλιών «Κολοβή», «Αδραμυτινή» και «Λαδολιά», έχει χαμηλή οξύτητα και εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που πιστοποιούνται από τους χημικούς ελέγχους που γίνονται πριν από τη συσκευασία του. Ξεχωρίζει για τη φρουτώδη γεύση. Ιδανικό για όλα τα πιάτα, αναδεικνύει τα συστατικά κάθε συνταγής χωρίς να επικαλύπτει τη γεύση τους.

Το παρθένο ΠΓΕ Λέσβος είναι ελαιόλαδο που παράγεταιαπό τοπικές ποικιλίες ελιάς της Λέσβου, που συνδυάζονται αρμονικά για να δώσουν ένα πολύ γευστικό και θρεπτικό προϊόν.

Το παρθένο είναι ελαιόλαδουψηλής ποιότητας με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, τα οποία διασφαλίζονται από τη φροντίδα με την οποία αντιμετωπίζεται ο καρπός και το ελαιόλαδο σε όλα τα στάδια παραγωγής, αποθήκευσης και τυποποίησης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey