Στα 1,01 ευρώ το κιλό το πρόβειο γάλα

Ο Μεσότοπος ανεβάζει τις τιμές του γάλακτος

07/11/2015 - 00:16

Ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου έκανε τη διαφορά και αυτήν τη χρονιά, αφού, όχι μόνο ανέτρεψε τα σενάρια που ήθελαν πτώση της τιμής παραγωγού στο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά πέτυχε και αύξηση για λογαριασμό των κτηνοτρόφων που εκπροσωπεί.

Ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου έκανε τη διαφορά και αυτήν τη χρονιά, αφού, όχι μόνο ανέτρεψε τα σενάρια που ήθελαν πτώση της τιμής παραγωγού στο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, αλλά πέτυχε και αύξηση για λογαριασμό των κτηνοτρόφων που εκπροσωπεί.

Συγκεκριμένα, η τιμή του πρόβειου γάλακτος ανέβηκε στα 1,01 ευρώ το κιλό από τα 0,98 ευρώ που ήταν μέχρι πέρυσι, η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος ανήλθε στα 0,58 ευρώ το κιλό και η τιμή του βιολογικού πρόβειου γάλακτος ανήλθε στα 1,17 ευρώ το κιλό.

«Το μυστικό της επιτυχίας του συνεταιρισμού», δηλώνει στο «Ε» ο γραμματέας και διαχειριστής Μανώλης Κωνσταντιδέλλης, «είναι ότι φέτος προχωρήσαμε σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο “Αναγέννηση” της Άντισσας. Έτσι αυξήθηκε η ποσότητα του γάλακτος που συγκεντρώνουνε.

Τη νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο θα συγκεντρώσουμε πάνω από 3.100 τόνους πρόβειου γάλακτος, διότι προστέθηκαν στην παραγωγή που συγκεντρώναμε μέχρι τώρα (2.500 τόνοι) άλλοι 600 τόνοι από τους κτηνοτρόφους του Αγροτικού Συλλόγου “Αναγέννηση” της Άντισσας. Η αύξηση της δυναμικότητας μάς έδωσε μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ και έτσι πετύχαμε καλύτερη συμφωνία από αυτήν που είχαμε μέχρι τώρα.

Πιστεύουμε πως με τη συμφωνία αυτή υπηρετούμε τα συμφέροντα των μελών μας αλλά και όλων των κτηνοτρόφων της Λέσβου κι αποδεικνύουμε το σεβασμό μας στον κόπο των κτηνοτρόφων».
Όλη η προαναφερόμενη ποσότητα γάλακτος θα καταλήξει στον όμιλο «Κολιός», με τον οποίο ο Συνεταιρισμός Μεσοτόπου έχει σταθερή συνεργασία εδώ και χρόνια.

Αποτέλεσμα καλής δουλειάς
Πέρα από τα όσα δηλώνει ό κ. Κωνσταντιδέλλης, υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που συνέβαλαν στην υπογραφή μιας επιτυχημένης συμφωνίας. Χάρη στην καλή δουλειά που κάνει ο Συνεταιρισμός, συγκεντρώνει σημαντικές ποσότητες γάλακτος από την Ερεσό, το Σίγρι αλλά και τη γειτονική Άγρα.

Η προσθήκη του γάλακτος από την Άντισσα θα έχει ως αποτέλεσμα σε ημερήσια βάση ο συνεταιρισμός να συγκεντρώνει ως και 12 τόνους γάλα. Παράλληλα, ο συνεταιρισμός ελέγχει ένα πολύ μεγάλο μέρος της αγοράς ζωοτροφών στην περιοχή της νοτιοδυτικής Λέσβου.

Επίσης, η συνεργασία ήρθε ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής δουλειάς που έγινε από τον περασμένο Ιούλη κι αφορούσε τόσο τις διαβουλεύσεις με τον όμιλο «Κολιός» όσο και τις διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους της Άντισσας. Αναφερόμενος σε αυτούς ο κ. Κωνσταντιδέλλης σημειώνει: «Είναι νέοι κτηνοτρόφοι που φιλοδοξούν να ζήσουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους στην Άντισσα, είναι όλοι τους μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Άντισσας “Αναγέννηση”.

Όταν διαπιστώσαμε ότι έχουμε να κάνουμε με σοβαρούς ανθρώπους, προχωρήσαμε στη συνεργασία, που μας επέτρεψε να αλλάξουμε τα δεδομένα στην τοπική αγορά του γάλακτος».

Οι άλλες πτυχές της συμφωνίας
Πέρα από τις τιμές που αναφέραμε πιο πάνω, οι κτηνοτρόφοι που παραδίδουν το γάλα τους στο Συνεταιρισμό Μεσοτόπου στο τέλος της χρονιάς θα λάβουν ως πριμ 0,05 ευρώ, δηλαδή ο όμιλος «Κολιός» θα καλύψει το χαμένο εισόδημα από την απώλεια του ποιοτικού παρακρατήματος. Στο τέλος κάθε μήνα ο συνεταιρισμός θα εκδίδει τιμολόγιο για το γάλα που έστειλε στον όμιλο «Κολιός».

Ο όμιλος θα πληρώνει το 35% της αξίας του τιμολογίου μετρητά και το υπόλοιπο ποσό θα εξοφλείται με τριμηνιαίες ή τετραμηνιαίες επιταγές.
Έτσι οι κτηνοτρόφοι και ο συνεταιρισμός θα έχουν μια σχετική ρευστότητα που θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα χωρίς προβλήματα.

 

Η αλλαγή του κλίματος
Στις 23 Οκτωβρίου η συμφωνία που πέτυχαν οι Συνεταιρισμοί Πέτρας και Στύψης αποτέλεσαν την αρχή για να αλλάξει το κλίμα στην τοπική αγορά γάλακτος της Λέσβου. Για πρώτη φορά, όπως είχε αποκαλύψει το «Ε», δύο συνεταιρισμοί προχώρησαν σε από κοινού πώληση του γάλακτος τους σε τυροκομική επιχείρηση από τον Αλμυρό Βόλου. Αυτή η συμφωνία πέτυχε μια οριακή αύξηση της τιμής παραγωγού κατά 0,01 ευρώ ανά κιλό γάλακτος.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε μια ανησυχία στις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις, ωστόσο οι επιχειρηματίες του κλάδου έλεγαν ότι η τιμή που θα δώσουν στους συνεταιρισμούς είναι 0,95 ευρώ για κάθε κιλό πρόβειου γάλακτος (δηλαδή την ίδια τιμή που είχαν πληρώσει και την προηγούμενη χρονιά) και άφηναν να εννοηθεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε αύξηση της τιμής παραγωγού.

Η συμφωνία που πέτυχε ο Συνεταιρισμός του Μεσοτόπου, με σημαντική αύξηση της τιμής παραγωγού, κι η συνεργασία με τους κτηνοτρόφους του Αγροτικού Συλλόγου Άντισσας «Αναγέννηση» σηματοδοτούν μια μεγάλη αλλαγή, διότι πλέον οι πιέσεις προς τις τοπικές τυροκομικές επιχειρήσεις αυξάνονται κατακόρυφα.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο στις παρούσες συνθήκες να βρεθεί διοίκηση συνεταιρισμού που θα υπογράψει συμφωνία για πώληση πρόβειου γάλακτος στα 0,95 ευρώ το κιλό, από τη στιγμή που γάλα που παράγεται στο νησί πωλείται προς 1,01 ευρώ.

Αλλά ακόμη κι αν υπάρχουν διοικήσεις συνεταιρισμών που θα προχωρήσουν σε τέτοιες συμφωνίες, είναι βέβαιο ότι κανένας μεγάλος κτηνοτρόφος δε θα τις σεβαστεί, διότι οι απώλειες στο εισόδημα θα είναι μεγάλες.

Για παράδειγμα ένας κτηνοτρόφος που παράγει 20 τόνους πρόβειο γάλα το χρόνο, αν το πουλήσει στα 0,95 ευρώ το κιλό, θα εισπράξει 19.000 ευρώ, ενώ αν το πουλήσει προς 1,01 ευρώ το κιλό θα εισπράξει 20.200 ευρώ. Δηλαδή στην πρώτη περίπτωση χάνει 1.200 ευρώ από το εισόδημά του.

 

Ο συνεταιρισμός Μεσοτόπου
Ο συνεταιρισμός Μεσοτόπου, μετά τα προβλήματα που εμφανίστηκαν στους Συνεταιρισμούς Άγρας και Ερεσού τα προηγούμενα χρόνια, είναι ο μόνος ισχυρός συνεταιρισμός στη νοτιοδυτική Λέσβο. Ήταν ο πρώτος συνεταιρισμός που προχώρησε σε συνεργασία με τον όμιλο «Κολιός» μετά την αποχώρηση του τελευταίου από τη Λέσβο.

Αυτή του η ενέργεια άνοιξε το δρόμο για να φύγει γάλα εκτός νησιού, κίνηση που εκτιμάται ως απαραίτητη για αναστραφεί η πτωτική τάση στις τιμές παραγωγού.

Ο δεύτερος τομέας στον οποίο δραστηριοποιείται είναι το εμπόριο ζωοτροφών. Μετά την ουσιαστική αποχώρηση της ΕΑΣ Λέσβου από τη συγκεκριμένη αγορά, ο συνεταιρισμός του Μεσοτόπου και ορισμένοι άλλοι (Σκαλοχωρίου, Πέτρας, Στύψης κ.λπ.) σηκώνουν το κύριο βάρος της παρέμβασης του συνεταιριστικού κινήματος στην αγορά των ζωοτροφών.

Με την αποτελεσματική του λειτουργία έχει καταφέρει να προσεγγίσει κτηνοτρόφους από την Ερεσό, το Σίγρι, την Άγρα και τώρα την Άντισσα, με συνέπεια να αυξάνει και το εκτόπισμά του.

Έντυπη έκδοση της Εφημερίδας Εμπρός

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey