Το Πλωμάρι έβαλε και το 2015, τη σφραγίδα ποιότητας

Τρία ελαιόλαδα της Λέσβου στα καλύτερα του κόσμου

19/01/2016 - 16:26

Τρία ελαιόλαδα της Λέσβου βρίσκονται ανάμεσα στα 161 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των έξτρα παρθένων ελαιολάδων για το 2015.

Τρία ελαιόλαδα της Λέσβου βρίσκονται ανάμεσα στα 161 καλύτερα ελαιόλαδα του κόσμου, σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη των έξτρα παρθένων ελαιολάδων για το 2015.

Ειδικότερα το «Acaia Medium Kolovi Lesvos» που παράγεται από την «Acaia Hellenic Agricultural Enterprises», βρίσκεται στην 79η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, στη 93η θέση βρίσκεται το «Eirini Πλωμαρίου», της οικογένειας Καλαμποκά, ενώ στην 145η θέση βρίσκεται το βιολογικό ελαιόλαδο «Jordan», που παράγεται στην περιοχή του Πλωμαρίου από την οικογένεια Πρωτούλη για λογαριασμό της εταιρείας «Jordan Olivenoel Gmbh».

Οι οικογένειες Καλαμποκά και Πρωτούλη είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι παράγουν πολύ προσεγμένης ποιότητας ελαιόλαδα, τα οποία έχουν βραβευθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και πρόσφατα.

Η «Acaia Hellenic Agricultural Enterprises» είναι μια νέα εταιρεία που έχει την έδρα της στην Αθήνα, όμως στόχος της είναι να αναδείξει το ποιοτικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της Λέσβου στην παγκόσμια αγορά. Οι δημιουργοί της εταιρείας έλκουν την καταγωγή τους από το Μεγαλοχώρι Πλωμαρίου, όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της εταιρείας, ενώ τα ελαιόλαδα που τυποποιούν, προέρχονται κι αυτά από τη νότια Λέσβο.

Μόλις εννέα είναι τα ελληνικά ελαιόλαδα που βρίσκονται ανάμεσα στα 161 καλύτερα λάδια του κόσμου, άλλα τόσα είναι και τα ελαιόλαδα από την Αργεντινή, μια χώρα που δεν έχει απολύτως καμία παράδοση στην παραγωγή ελαιολάδου. Τα ελαιόλαδα από την Ισπανία είναι 64, γεγονός που αποδεικνύει τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας του ισπανικού ελαιολάδου, 41 είναι τα ιταλικά ελαιόλαδα, 19 τα πορτογαλικά, 1 από την Τουρκία, 1 από τη Νότιο Αφρική, 2 από τις ΗΠΑ, 5 από την Ουρουγουάη, 1 από την Κροατία, 1 από τη Γαλλία, 5 από τν Χιλή και 2 από την Αυστραλία.

Αξιολογήθηκαν 130 ελληνικά
Να σημειωθεί ότι για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό αξιολογήθηκαν 130 ελληνικά ελαιόλαδα και συνολικά 6.550 ελαιόλαδα από όλο τον κόσμο, που συμμετείχαν σε 31 διαγωνισμούς.
Η παγκόσμια κατάταξη των έξτρα παρθένων ελαιολάδων είναι αποτέλεσμα της δουλειάς δημοσιογράφων και συντακτών, οι οποίοι αξιολογούν προϊόντα (ελαιόλαδα, κρασιά, λικέρ κλπ.).

Η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την κατάταξη, είναι οι διαγωνισμοί που έλαβε μέρος κάθε ελαιόλαδο την προηγούμενη χρονιά και η θέση που έλαβε σε κάθε διαγωνισμό. Οι διαγωνισμοί αξιολογούνται με βάση την σημασία τους στον κόσμο και την περιοχή.

Για παράδειγμα, ο διαγωνισμός Mario Solinas είναι πρώτος με 10 βαθμούς. Οι πρώτες θέσεις βαθμολογούνται με 8 βαθμούς, οι δεύτερες θέσεις με 6,5 βαθμούς και οι τρίτες θέσεις με 5 βαθμούς.

Πρακτικά δηλαδή, σε όσο περισσότερους διαγωνισμούς συμμετέχει ένα ελαιόλαδο και όσο υψηλότερες θέσεις έχει λάβει, τόσο υψηλότερη θέση θα λάβει την παγκόσμια κατάταξη.
Ο νικητής του 2015 συμμετείχε σε 31 διαγωνισμούς.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey