Αξιοπρόσεκτη παρέμβαση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Αν. Αιγαίου με αφορμή τη συμφωνία Ε.Ε. -Κίνας για τα προϊόντα ΠΓΕ

Απουσιάζουν από τη συμφωνία με την Κίνα τα λεσβιακά προϊόντα

15/11/2019 - 13:48

Η πρόσφατη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων Ε.Ε.-Κίνας για την προστασία 100 ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων στην Κίνα και 100 κινεζικών στην Ε.Ε. άνοιξε το δρόμο για έξι σημαντικά ελληνικά προϊόντα στην αχανή αγορά της Κίνας και συγκεκριμένα για το ούζο, τη φέτα, τα κρασιά Σάμου, τις ελιές Καλαμών, τη μαστίχα Χίου και το ελαιόλαδο Σητείας Κρήτης.

Μετά τη συμφωνία για τα 100 ευρωπαϊκά προϊόντα ξεκίνησε νέος κύκλος διαπραγματεύσεων με την Κίνα για τη διεύρυνση της λίστας σε 175 προϊόντα στην οποία θα περιλαμβάνονται δέκα ακόμη ελληνικά προϊόντα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το περιφερειακό τμήμα Αν. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου και την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του Παν. Μπαρούτης, στη λίστα περιλαμβάνονται, κατά ασφαλείς πληροφορίες το ελαιόλαδο Μυλοπόταμου Ρεθύμνου, η γραβιέρα Κρήτης, το ελαιόλαδο Καλαμάτας, η κεφαλογραβιέρα, το ελαιόλαδο από το Κολυμβάρι Χανίων, ο κρόκος Κοζάνης, το ελαιόλαδο Λακωνίας, το ελαιόλαδο Πεζών Ηρακλείου, η ρετσίνα Αττικής και το ελληνικό Τσίπουρο.

«Όπως διαπιστώνεται , υπογραμμίζει στην παρέμβασή του αυτή ο κ. Μπαρούτης, είναι κραυγαλέα έως προκλητική η απουσία από τη λίστα βασικών ποιοτικών προϊόντων του νομού Λέσβου όπως του ελαιόλαδου και τυροκομικών προϊόντων. Και αυτό σε μια χρονική συγκυρία που οι τιμές του λαδιού κυριολεκτικά καταρρέουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αποφευχθεί με τη συμπερίληψη του στη λίστα των προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης (ΠΓΕ).

Ζητούμενο η άρση της αδικίας

Προκαλεί απορία αν όχι αγανάκτηση το γεγονός ότι οι πολιτικοί μας εκπρόσωποι, η Περιφερειακή αρχή και άλλοι αρμόδιοι φορείς δεν δραστηριοποιήθηκαν σε ένα τόσο σημαντικό αναπτυξιακό ζήτημα.»
Και η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή παρέμβαση του Π.Τ.Αν. Αιγαίου του ΟΕΕ κλείνει με έκκληση- προτροπή:
«Ας ελπίσουμε ότι, έστω και την τελευταία ώρα, τα αρμόδια Κεντρικά και Περιφερειακά όργανα θα αφήσουν τις άγονες και αδιάφορες για τους πολίτες αντιπαραθέσεις και θα προσπαθήσουν για την άρση της άδικης και υποτιμητικής αγνόησης των τοπικών μας προϊόντων.»

Δυστυχώς για άλλη μια φορά διαπιστώνεται ότι τα μείζονος σημασίας ζητήματα για την κοινωνία των νησιών μας , που έχουν άμεση επίπτωση και στη βελτίωση της οικονομίας και της ίδιας της ζωής των συμπολιτών μας , δεν βρίσκονται στην ατζέντα των πολιτικών μας εκπροσώπων. Η ανάδειξη όμως των τοπικών προιόντων μας , που είναι μάλιστα και ΠΓΕ, δεν μπορεί να γίνει από μόνη της , αν δεν κάνουμε κάτι και εμείς. Η αγορά της Κίνας είναι τεράστια και η αξιοποίησή της ανοίγει προοπτικές, οι οποίες δεν πρέπει να χαθούν από δική μας ολιγωρία. Το γεγονός δε ότι το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους και το Παν. Αιγαίου έχει ανοίξει ανταλλαγές με τα κινέζικα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα κινέζοι φοιτητές και πανεπιστημιακοί κάθε χρόνο και σε διάφορες εποχές επισκέπτονται τη Λέσβο, μπορεί να αποτελέσουν μια πρόσθετη ευκαιρία προβολής και των ξεχωριστών αγροτικών μας προιόντων στην αχανή κινεζική αγορά. Γιατί όχι;

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey