Παρέμβαση του ΤΕΕ με αφορμή ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου για τις δηλώσεις ακινήτων στο Κτηματολόγιο

Οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει την αίτηση για το Κτηματολόγιο, ως αντίκλητος

10/09/2019 - 16:01

Με αφορμή την χθεσινή παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης σχετικά με το ποιος δικαιούται να κάνει τη δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο, το ΤΕΕ Β.Α. Αιγαίου , διάτου προέδρου του Στρ. Μανωλακέλλη, έδωσε στη δημοσιότητα τη δική του παρέμβαση με την οποία διευκρινίζει ποιος εμπλέκεται και πότε κατά τη διαδικασία αυτή με τη δήλωση στο Κτηματολόγιο.

Το ΤΕΕ με την παρέμβαση του σημειώνει « ότι η δήλωση ακινήτων στο Κτηματολόγιο, γίνεται με υπογραφή του πολίτη, ενώ στην περίπτωση απουσίας αυτού, ζητείται από τον Φορέα υλοποίησης του Κτηματολογίου πληρεξούσιο. Επομένως οποιοσδήποτε μπορεί να καταθέσει την αίτηση ως αντίκλητος, έχοντας φυσικά και τα αναλογούντα έγγραφα.»

Και προσθέτει ότι η αίτηση με τα δικαιολογητικά υποβάλλεται στο Φορέα υλοποίησης σε χώρους που στεγάζεται ή φιλοξενείται ο παραπάνω φορέας ή μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά μέσω των κωδικών TAXIS.

Ποια είναι τα δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται όταν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας είναι:

  1. Τοπογραφικό διάγραμμα ή εντοπισμός θέσης του ακινήτου.
  2. Τίτλος ιδιοκτησίας και πιστοποιητικό μεταγραφής.
  3. Φωτοτυπία ταυτότητας ιδιοκτήτη.
  4. Αποδεικτικό ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
  5. Αίτηση Δ1.

Αναγκαίες διευκρινίσεις

«Τα παραπάνω ισχύουν, σημειώνει στην παρέμβασή του το ΤΕΕ, όσον αφορά το λειτουργούν κτηματολόγιο και για τις περιοχές των Δ.Ε. Μανταμάδου, Θερμής, Καλλονής, Πέτρας, Μήθυμνας, Ερεσού, Αντίσσης, Πλωμαρίου, Αγιάσου και Πολιχνίτου, καθώς και της Τοπικής Κοινότητας Σκοπέλου, Κεραμειών, Ασωμάτου, Μυχούς, Ιππείου, Συκούντας, Λάμπου Μύλων.» Ενώ προσθέτει:

«Για την περίπτωση των διορθώσεων που ανήκουν οι Δ.Ε. Μυτιλήνης και Γέρας, καθώς και για τις περιπτώσεις που δεν εμφανίζονται στον επαναπροσδιορισμό σύμφωνα με το ΦΕΚ Α.Α. Π 86/2015, απαιτείται συνεργασία Μηχανικών και Δικηγόρων, αφού είναι ένα διεπιστημονικό αντικείμενο.»

Και καταλήγει την παρέμβαση του το ΤΕΕ υπογραμμίζοντας ότι «για τους παραπάνω λόγους θα ήταν φρόνιμο ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης να απευθύνει την επιστολή του σε συγκεκριμένες «εταιρείες παραγωγής κτηματολογικών δηλώσεων» και να μη βάλλει εναντίον άλλων επαγγελματικών ομάδων που αποσκοπούν στη βελτίωση των παροχών προς του πολίτες.»

Οι παραπάνω διευκρινίσεις του ΤΕΕ, με αφορμή την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου, νομίζουμε ότι φωτίζουν επαρκώς το θέμα, που απασχολεί όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων στο νησί μας με αφορμή τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο, όπου η βοήθεια από μηχανικούς ή άλλους εμπλεκόμενους με το όλο εγχείρημα φαίνεται να είναι αναγκαία για τους περισσότερους πολίτες.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey