Καθώς συμμετέχει στο πρόγραμμα Erasmus,το νησί επισκέφθηκαν σχολεία από το εξωτερικό

Οι εταίροι του προγράμματος στο Γυμνάσιο Πέτρας. Οι μαθητές κρατούν δέντρα που έφτιαξαν με συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού. Οι εταίροι του προγράμματος στο Γυμνάσιο Πέτρας. Οι μαθητές κρατούν δέντρα που έφτιαξαν με συνθήματα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Μήνυμα κατά του εκφοβισμού από το Γυμνάσιο Πέτρας

18/03/2019 - 12:26

Το Γυμνάσιο Πέτρας Λέσβου συμμετέχει, σε συνεργασία με δευτεροβάθμια σχολεία του εξωτερικού, σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ κατά του εκφοβισμού (bullying), με τίτλο: «Roadmap to building a caring and respectful school community», δηλαδή «Χάρτης πορείας για τη δημιουργία μιας σχολικής κοινότητας αλληλοβοήθειας και αλληλοσεβασμού».

Στο πρόγραμμα το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται με σχολεία από την Ιταλία, την Μεγάλη Βρετανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και τη Ρουμανία. Η συνεργασία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2018. Στόχος του προγράμματος είναι να μελετήσει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και να προτείνει τρόπους για τη διαχείριση και αντιμετώπισή του. Επιπλέον, όμως, στόχος είναι η γνωριμία με τον πολιτισμό και τα εκπαιδευτικά συστήματα των άλλων χωρών. Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα Erasmus+ στο οποίο το Γυμνάσιο Πέτρας συνεργάζεται με την ίδια ομάδα αξιόλογων συνεργατών (και φίλων πια). 

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου Πέτρας συγκέντρωσαν υλικό για τον εκφοβισμό (μορφές, αίτια και συνέπειες). Έκαναν έρευνα στο χώρο του σχολείου φτιάχνοντας ερωτηματολόγια τα οποία συμπλήρωσαν οι συμμαθητές τους (στατιστικές). Έγραψαν το σενάριο για μια μικρή ταινία. Παρουσίασαν τη δουλειά τους στα δημοτικά σχολεία Πέτρας, Μήθυμνας, Σκουτάρου και Στύψης. Σχεδίασαν το λογότυπο, που επιλέχτηκε κατόπιν διαγωνισμού από τους μαθητές των συνεργαζόμενων χωρών, για να εκπροσωπεί το πρόγραμμα. Παρουσίασαν τη δουλειά τους στη συνάντηση μαθητών και καθηγητών από όλες τις χώρες στην Πορτογαλία, το Νοέμβριο 2018. Η συνάντηση αυτή στην Πορτογαλία, η πρώτη του προγράμματος, υπήρξε κατά γενική ομολογία επιτυχημένη, όχι μόνο για την ποιότητα και την ποικιλία των παρουσιάσεων και των δράσεων, αλλά και για το δέσιμο και τις σχέσεις που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.

Από την ξενάγηση στη Μήθυμνα και το μουσείο των Παλαιών Λουτρών

 

Από τις 25 Φεβρουαρίου έως την 1 Μαρτίου 2019, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των συνεργατών τους από τις άλλες χώρες στην Πέτρα και στη Μήθυμνα. Στο Γυμνάσιο, μαθητές και εκπαιδευτικοί από τις έξι χώρες παρουσίασαν τις εργασίες τους κατά του εκφοβισμού με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας, επικοινώνησαν, συνεργάστηκαν και παρήγαγαν νέο ενδιαφέρον υλικό. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή ήταν η συμμετοχή του Δημοτικού σχολείου Πέτρας, του οποίου οι μαθητές παρουσίασαν τραγούδια και βίντεο που δημιούργησαν οι ίδιοι με τη βοήθεια των αξιόλογων δασκάλων τους.

Οι φιλοξενούμενοί τους παρακολούθησαν παρουσίαση της ιστορίας και των θησαυρών της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Μηθύμνης «Αργύρης Εφταλιώτης», καθώς και παρουσίαση σχετικά με το πώς η ελληνική γλώσσα γονιμοποίησε τις δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες, δηλαδή τις μητρικές τους γλώσσες, ώστε να αντιληφθούν ότι καθημερινά χρησιμοποιούν πλήθος ελληνικών λέξεων, και ότι μέσω αυτών των λέξεων και εννοιών τους μοιράζονται με εμάς τους Έλληνες τις ίδιες πολιτισμικές αξίες. Ότι κατά βάθος «όλοι είμαστε Έλληνες», όπως έγραψε ο Άγγλος ποιητής Percy Shelley. Είχαν επίσης την ευκαιρία να ακούσουν παραδοσιακή μουσική παιγμένη από τους μαθητές του Γυμνασίου Πέτρας και να κάνουν μαθήματα ελληνικών χορών. Γνώρισαν την ιστορία και τον Λεσβιακό πολιτισμό μέσα από επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, εκκλησίες και βιβλιοθήκες. Στη Μήθυμνα επισκέφθηκαν το βυζαντινό κάστρο, τον ιερό ναό του Αγ. Παντελεήμονος, την Ιστορική Βιβλιοθήκη, τη Σχολή Καλών Τεχνών, το μουσείο των Παλαιών Λουτρών. Στην Πέτρα, την Παναγία, τον Άγ. Νικόλαο και το Σπίτι της Βαρελτζίδαινας. Επίσης, επισκέφθηκαν τον αρχαίο ναό των Μέσσων, τις ιαματικές πηγές της Γέρας και στη Μυτιλήνη,  τα μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ.

 

Οι συμμετέχοντες μαθήτριες και μαθητές του Γυμνασίου Πέτρας στο πρόγραμμα «Έρασμος» κρατώντας τον λογότυπο που δημιούργησαν και ψηφίστηκε ως ο καλύτερος από τους υπόλοιπους εταίρους, για να χρησιμοποιηθεί στο πρόγραμμα.

 

Την τελευταία ημέρα παραδόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής σε όλους τους συμμετέχοντες. Ακολούθησε μια βραδιά με γλέντι, μουσική, χορό, αλλά και μεγάλη συγκίνηση καθώς εκπαιδευτικοί και μαθητές ανέπτυξαν σχέσεις φιλίας και αγάπης τις πέντε αυτές ημέρες συνεργασίας. Ευχή όλων οι συνεργάτες τους να αποτελέσουν τους καλύτερους πρεσβευτές για τη χώρα μας, τον πολιτισμό της και τον τρόπο ζωής. Σε αυτό συνέβαλε, επίσης, με εξαιρετικό τρόπο ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Πέτρας με τα χειροποίητα παραδοσιακά εδέσματα που με αφθονία πρόσφεραν, για να γνωρίσουν τη λεσβιακή κουζίνα. Τέλος, νέος κύκλος εργασιών αρχίζει με στόχο την επόμενη συνάντησή τους στο Παλέρμο της Σικελίας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey