Τις επόμενες μέρες εκλέγεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο στην ΑΔΕΛ

«Βραχύβια» η συγκατοίκηση των δυο δήμων στην εταιρεία

26/01/2020 - 15:19

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Αναπτυξιακής Δημοτικής Επιχείρησης Λέσβου (ΑΔΕΛ), προκειμένου να εκλεγεί νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά η Αναπτυξιακή Δημοτική Επιχείρηση Λέσβου αποτελεί τη μοναδική Ανώνυμη Εταιρεία που έχουν αυτή τη στιγμή οι δύο Δήμοι και η οποία έχει υπό τη διαχείρισή της, δεκάδες ακίνητα και επιχειρηματικές δραστηριότητες του πάλαι ποτέ Δήμου Λέσβου, που της παραχωρήθηκαν για εκμετάλλευση.

Πολύπλευρη δραστηριότητα

Μεταξύ των ακινήτων και δραστηριοτήτων που διαχειρίζεται η ΑΔΕΛ περιλαμβάνονται οι ιαματικές πηγές Θέρμα, Εφταλούς, Πολιχνίτου και Λισβορίου, τα σφαγεία Μανταμάδου, Ερεσού, Γέρας και Σκαλοχωρίου, το κάμπινγκ της Μήθυμνας, ελαιοτριβεία, ξενοδοχεία, καφετέριες, δημοτικά καταστήματα, αναψυκτήρια, κ.λπ. Ως γνωστόν πάγια τακτική της προηγούμενης δημοτικής αρχής ήταν η ΑΔΕΛ να αξιοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία του Δήμου, σε συνεργασία με ιδιώτες επιχειρηματίες που εκδήλωναν ενδιαφέρον για τη μίσθωσή τους.

Όλα αυτά τα ακίνητα ωστόσο δεν αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της Εταιρείας παρά μόνο δραστηριότητες που της εκχωρήθηκαν για να τις αξιοποιήσει. Τα μοναδικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στην ΑΔΕΛ, ως εξέλιξη της ΑΔΕΜ, είναι οι ιαματικές πηγές στα «Θέρμα» του Κόλπου Γέρας και όλες οι εγκαταστάσεις τους εκεί, καθώς και ένα οικόπεδο στην ίδια περιοχή.

Προχωρούν οι διαδικασίες

Το προηγούμενο διάστημα οι δύο δήμαρχοι του νησιού ως κύριοι εκπρόσωποι των μετόχων της Εταιρείας, όρισαν τους εκπροσώπους τους στη Γενική Συνέλευση, ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Η θητεία του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου έληξε στις 31 Οκτωβρίου και έκτοτε η Εταιρεία παραμένει ακέφαλη και στην ουσία ανενεργή, αφού ελάχιστα πράγματα έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει.

Σύμφωνα με τα στοιχεία το 92% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας ανήκει στο Δήμο Μυτιλήνης και μόλις το 8% ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να ψηφίσουν ανάλογα με το ποσοστό των μετοχών που κατέχει ο κάθε δήμος.

Συμεών Χαραλάμπους στο τιμόνι της εταιρείας

Σύμφωνα με πληροφορίες στη θέση του προέδρου θα προταθεί ο δημοτικός σύμβουλος Μυτιλήνης και γιατρός Συμεών Χαραλάμπους, ενώ τη θέση του αντιπροέδρου θα καταλάβει ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Φραντζέσκος. Εντός Διοικητικού Συμβουλίου και δεν αποκλείεται και σε θέση «κλειδί» να βρεθεί και ο Μιχάλης Μαμάκος ο οποίος άλλωστε έχει προταθεί από τον ίδιο το δήμαρχο Στρ. Κύτελη να είναι  μέλος της Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της Εταιρείας.

Από την πλευρά του Δήμου Δυτικής Λέσβου ο μοναδικός εκπρόσωπος στη Γενική Συνέλευση είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Γ. Αλάνης. Ωστόσο ο Δήμος Δυτικής Λέσβου στο 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο αναμένεται να προτείνει τη συμμετοχή της πρώην προέδρου της ΑΔΕΛ και στενής συνεργάτιδας του δημάρχου Ταξ. Βέρρου, Ταξιαρχούλας Πνακά.

Η επόμενη μέρα

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου που θα προκύψει τις επόμενες ημέρες για την ΑΔΕΛ θα είναι πολύ περιορισμένη, αφού ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να αποχωρήσει από την Εταιρεία και να δημιουργήσει στη συνέχεια δική του Αναπτυξιακή εταιρεία, χωρίς να έχει γίνει ακόμη γνωστό πότε ακριβώς θα γίνει αυτό.

Μετά την αποχώρηση του Δήμου Δυτικής Λέσβου πάντως δημιουργούνται πολλά εύλογα ερωτήματα για το πως θα συνεχίσει να λειτουργεί η ΑΔΕΛ και ποιες είναι οι επιλογές που έχει ο Δήμος Μυτιλήνης σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η πρώτη επιλογή που έχει ο Δήμος Μυτιλήνης είναι να οδηγήσει την Εταιρεία σε λύση και εκκαθάριση, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να προσδιορίσει με ασφάλεια πότε θα ολοκληρωθεί η χρονοβόρα αυτή διαδικασία.

Η δεύτερη, επιλογή του Δήμου Μυτιλήνης είναι να ζητήσει από την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να γίνει νομοθετική ρύθμιση, ώστε η ΑΔΕΛ να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά ως Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Μυτιλήνης.

Κίνδυνοι

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα πολιτικά και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου Μυτιλήνης τάσσονται υπέρ της νομοθετικής ρύθμισης χαρακτηρίζοντας λανθασμένη της επιλογή της εκκαθάρισης. Αναφέρεται μάλιστα ότι η διαδικασία της εκκαθάρισης είναι μία σχετικά επίφοβη διαδικασία και σε περίπτωση λανθασμένων χειρισμών δεν αποκλείεται να τεθούν σε κίνδυνο τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΔΕΛ.

Αυτό το ενδεχόμενο, επισημαίνεται θα πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί με τις κατάλληλες ενέργειες και τις αναγκαίες πολιτικές παρεμβάσεις.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey