Ακόμη περισσότερα (λόγω απογραφής) χωριά, 52 στη Λέσβο και 31 στη Λήμνο, έχουν εκλέξει ήδη τοπικούς άρχοντες, ανεξάρτητα απ’ το β΄ γύρο

Βγήκαν οι πρόεδροι

19/05/2014 - 17:36

Η πληθυσμιακή μείωση που καταγράφηκε στην απογραφή τού 2011, αύξησε τα χωριά που απ’ το αποτέλεσμα του α΄ γύρου ήδη, εξέλεξαν τους προέδρους τους.

Η πληθυσμιακή μείωση που καταγράφηκε στην απογραφή τού 2011, αύξησε τα χωριά που απ’ το αποτέλεσμα του α΄ γύρου ήδη, εξέλεξαν τους προέδρους τους.

Σε αντίθεση με την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη» το 2010, οι πρόεδροι των μεγαλύτερων χωριών και των πόλεων, δηλαδή των δημοτικών κοινοτήτων, με ρύθμιση που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο του 2012, είναι οι πρώτοι σε σταυρούς που εκλέγονται απ’ τον επιτυχόντα συνδυασμό σε επίπεδο δήμου.

Οπότε, 21 δημοτικές κοινότητες στη Λέσβο και η Μύρινα θα περιμένουν το τελικό αποτέλεσμα για να ξέρουν ποιος συνδυασμός εκλέγει πρόεδρο τον πρώτο σε σταυρούς απ’ το συνδυασμό του δημάρχου.

Όπως ίσχυε και πριν τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη», τα χωριά με πληθυσμό μέχρι 1.000 κατοίκους εκλέγουν τους τοπικούς τους άρχοντες, σε επίπεδο χωριού.

Οπότε, από χθες, με το κλείσιμο των καλπών, σε 52 τοπικές κοινότητες της Λέσβου και στις 31 της Λήμνου οι εκλογές έβγαλαν τους προέδρους των χωριών.

Εξ αιτίας της μείωσης του πληθυσμού που καταγράφηκε στην απογραφή, αφενός αυξήθηκε ο αριθμός των τοπικών κοινοτήτων, με αντίστοιχη μείωση των δημοτικών κοινοτήτων, ενώ είναι αποθαρρυντικό το γεγονός ότι αυξήθηκαν πολύ περισσότερο - κι ειδικά στη Λήμνο - τα χωριά που εκλέγουν μόνο πρόεδρο κι όχι τοπικό συμβούλιο, γιατί ο πληθυσμός τους είναι κάτω από 300 κάτοικοι.

Πόσοι εκλέγονται…
«Πρόεδρος του συμβουλίου της τοπικής κοινότητας είναι ο υποψήφιος σύμβουλος του πλειονοψηφήσαντος στην τοπική κοινότητα συνδυασμού, ο οποίος έχει λάβει τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, πρόεδρος είναι αυτός που είναι γραμμένος πρώτος στην απόφαση της ανακήρυξης», αναφέρεται στη σχετική εγκύκλιο για τις δημοτικές εκλογές, όπου μεταξύ άλλων «τονίζεται ότι είναι δυνατόν ο επιτυχών συνδυασμός του δήμου να μη συμπίπτει με το συνδυασμό που κέρδισε τις εκλογές στην τοπική κοινότητα. Εκπρόσωπος της τοπικής κοινότητας εκλέγεται από τους υποψηφίους του συνδυασμού που πλειοψήφησε στην τοπική κοινότητα αυτός που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης.

Οι λοιποί υποψήφιοι του επιτυχόντος συνδυασμού είναι αναπληρωματικοί του εκπροσώπου της τοπικής κοινότητας, με τη σειρά των σταυρών προτίμησης που έλαβαν».

Ο δήμος διοικείται απ’ το δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, που για τη Λέσβο είναι 45μελές και για τη Λήμνο 27μελές. Κάθε δημοτική κοινότητα εκλέγει πενταμελές συμβούλιο με πρόεδρο, ενώ μόνο η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, λόγω πληθυσμού, εκλέγει 11μελές συμβούλιο.

Κάθε τοπική κοινότητα εκλέγει τριμελές συμβούλιο με πρόεδρο, ενώ οι τοπικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων αναδεικνύουν μόνο έναν εκπρόσωπο (αναλυτικά στον πίνακα η διαίρεση των Δήμων Λέσβου και Λήμνου). Ο τρίτος δήμος του Νομού, του Αγίου Ευστρατίου, αποτελεί μία ενιαία εκλογική περιφέρεια, δίχως δημοτικές και τοπικές κοινότητες, με 13μελές δημοτικό συμβούλιο.

Η κάθε νέα αυτοδιοικητική αρχή θα έχει θητεία απ’ την 1η Σεπτεμβρίου 2014 έως τις 31 Αυγούστου 2019 και συνολικά θα εκπροσωπείται απ’ το δήμαρχο και 284 (από 296 που εκλέχτηκαν το 2010) δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους στη Λέσβο. Σημειωτέον ότι λόγω της πληθυσμιακής μείωσης, σε σχέση με το 2010 μειώθηκαν τώρα κατά δύο οι δημοτικές κοινότητες, ενώ αυξήθηκαν κατά τέσσερις οι τοπικές κοινότητες που έχουν μόνο πρόεδρο κι όχι και τοπικό συμβούλιο.

Ομοίως στη Λήμνο, ήταν 111 και μειώθηκαν σε 91, αφού μία δημοτική κοινότητα, του Μούδρου, έγινε τοπική, γιατί μειώθηκε ο πληθυσμός της σε λιγότερους από 1.000 κατοίκους, ενώ αυξήθηκαν κατά εννιά (από οκτώ σε 17) τα χωριά με λιγότερους από 300 κατοίκους.

Κατανομή εδρών…
Απ’ τις 45 έδρες του Δήμου Λέσβου, ο συνδυασμός που θα εκλέξει δήμαρχο την Κυριακή, θα λάβει τις 27 και 18 θα μοιραστούν όλοι οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης (αντίστοιχα 16 και 11 για τη Λήμνο). Στην επαναληπτική εκλογή, προβλέπονται δύο κατανομές.

Στην πρώτη μοιράζονται οι 23 έδρες και στη δεύτερη 22 (14 και 13 για τη Λήμνο). Στην πρώτη κατανομή, το σύνολο των έγκυρων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών διαιρείται με το 23 και το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στην επόμενη ακέραιη μονάδα είναι το εκλογικό μέτρο.

Με βάση το μέτρο αυτό, κατανέμονται οι έδρες μεταξύ των συνδυασμών (ακέραιο μέρος) και οι τυχόν αδιάθετες, κατά σειρά στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα. Επομένως, το μέτρο για να εκλέξει συνδυασμός τουλάχιστον ένα σύμβουλο είναι 4,35% στη Λέσβο και 7,14% στη Λήμνο. Στη δεύτερη κατανομή, στο συνδυασμό που κέρδισε (επιτυχών), δίνονται τόσες έδρες ώστε να συμπληρώσει αυτές που πήρε από την πρώτη και να φτάσει συνολικά 27 έδρες και στη Λήμνο τις 16. Στον άλλο συνδυασμό που συμμετείχε στην επαναληπτική εκλογή, δίνονται οι υπόλοιπες έδρες της δεύτερης κατανομής.

ΔΗΜΟΣ ΛΕΣΒΟΥ

13 Δημοτικές ενότητες

21 Δημοτικές κοινότητες

52 Τοπικές κοινότητες

Αγιάσου

Αγιάσου

 

Αγίας Παρασκευής

Αγίας Παρασκευής

Νάπης

Γέρας

Παλαιόκηπου, Παππάδου, Σκοπέλου

Μεσαγρού, Περάματος, Πλακάδου

Ερεσού-Αντίσσης

Αντίσσης, Ερεσού

Βατούσας, Μεσοτόπου, Πτερούντας, Σιγρίου, Χιδήρων

Ευεργέτουλα

 

Ασώματου, Ιππείου, Κάτω Τρίτους, Κεραμείων, Λάμπου Μύλων, Μυχούς, Συκούντας

Καλλονής

Καλλονής, Κεραμίου

Άγρας,Ανεμότιας, Αρίσβης, Δαφίων, Παρακοίλων, Σκαλοχωρίου, Φίλιας

Λουτρόπολης Θερμής

Θερμής

Κώμης, Μιστεγνών, Νέων Κυδωνιών, Πηγής, Πύργων Θερμής

Μανταμάδου

Μανταμάδου

Κάπης, Κλειούς, Πελόπης

Μήθυμνας

Μήθυμνας

Αργένου, Λεπέτυμνου, Συκαμιάς

Μυτιλήνης

Λουτρών, Μόριας, Μυτιλήνης, Παμφίλων, Ταξιαρχών

Αγίας Μαρίνας, Αλυφαντών, Αφάλωνα, Παναγιούδας

Πέτρας

Πέτρας, Σκουτάρου

Λαφιώνας, Στύψης, Υψηλομέτωπου

Πλωμαρίου

Πλωμαρίου

Ακρασίου, Αμπελικού,Μεγαλοχωρίου, Νεοχωρίου, Παλαιοχωρίου, Πλαγιάς, Τρύγονα

Πολιχνίτου

Πολιχνίτου

Βασιλικών, Βρίσας, Λισβορίου, Σταυρού

 

 

ΔΗΜΟΣ ΛΗΜΝΟΥ

4 Δημοτικές ενότητες

1 Δημοτικές κοινότητες

31 Τοπικές κοινότητες

Ατσικής

 

Αγίου Δημητρίου, Ατσικής, Βάρους, Δάφνης, Καρπασίου, Καταλάκκου, Σαρδών

Μούδρου

 

Καλλιόπης, Καμινίων, Κοντοπουλίου, Λύχνων, Μούδρου, Παναγίας, Πλάκας, Ρεπανιδίου, Ρουσσοπουλίου, Ρωμανού, Σκανδαλίου, Φισίνης

Μύρινας

Μυριναίων

Θάνους, Κάσπακα, Κορνού, Πλατέος

Νέας Κούταλης

 

Αγκαρυώνων, Καλλιθέας, Κοντιά, Λιβαδοχωρίου, Νέας Κούταλης, Πεδινού, Πορτιανού, Τσιμανδρίων

* Με έντονα γράμματα (bold) οι τοπικές κοινότητες με πληθυσμό κάτω των 300 κατοίκων


… κατά εκλογική περιφέρεια
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών κατά εκλογική περιφέρεια, ο επιτυχών συνδυασμός παίρνει από μία έδρα σε κάθε εκλογική περιφέρεια (επομένως στις μονοεδρικές Αγιάσο, Αγία Παρασκευή, Μανταμάδο και Μήθυμνα εκλέγει δημοτικό σύμβουλο μόνο ο επιτυχών συνδυασμός).

Έτσι, κατανέμονται αρχικά 13 έδρες στη Λέσβο και τέσσερις στη Λήμνο. Η κατανομή συνεχίζεται από το μικρότερο συνδυασμό που δικαιούται έδρα, προς το μεγαλύτερο, ως εξής: Διαιρείται ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων του με τον αριθμό των εδρών που δικαιούται και το πηλίκο στρογγυλοποιημένο στην επόμενη ακέραιη μονάδα είναι το εκλογικό μέτρο του συνδυασμού.

Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται στις ψήφους του συνδυασμού σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Αν χωράει, παίρνει αντίστοιχη έδρα (έδρες), αν όμως εξακολουθεί να δικαιούται έδρα ή έδρες, παίρνει από τις εκλογικές περιφέρειες με το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο κατά φθίνουσα σειρά. Αν μετά την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής κατά σειρά σε όλους του συνδυασμούς, μείνουν αδιάθετες έδρες, αυτές δίνονται στον επιτυχόντα.

… κατά δημοτική κοινότητα
Σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών στις δημοτικές κοινότητες, ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου παίρνει τα 3/5 των συμβούλων και οι υπόλοιποι συνδυασμοί, τα 2/5 (δεν ενδιαφέρει, δηλαδή, ποιος πρώτευσε στη συγκεκριμένη δημοτική κοινότητα).

Επομένως, η αναλογία είναι τρία προς δύο, εκτός της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης που έχει 11 συμβούλους και η αναλογία είναι επτά προς τέσσερα. Η κατανομή των εδρών της αντιπολίτευσης γίνεται κατ’ αναλογία με τον τρόπο κατανομής στο κεντρικό ψηφοδέλτιο. Πρόεδρος αναδεικνύεται ο πρώτος σε σταυρούς του επιτυχόντος συνδυασμού σε επίπεδο δήμου και δε γίνονται δημαιρεσίες όπως στην πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη».

… κατά τοπική κοινότητα
Τέλος, σε ό,τι αφορά στην κατανομή εδρών στις τοπικές κοινότητες, σε αυτές που εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, υπάρχει απλή αναλογική ως εξής: Το σύνολο των ψηφοδελτίων στην τοπική κοινότητα διαιρείται με τέσσερα (ν+1) και το ακέραιο πηλίκο είναι το μέτρο. Με βάση αυτό κατανέμονται οι έδρες, πρώτα σε αυτούς που «πιάνουν» το μέτρο και μετά με βάση τα μεγαλύτερα διάθετα υπόλοιπα.

Στις κοινότητες που εκλέγουν εκπρόσωπο, αυτός εκλέγεται από τον πρώτο συνδυασμό. Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας είναι ο έχων τους περισσότερους σταυρούς υποψήφιος του πλειονοψηφήσαντος συνδυασμού στην τοπική κοινότητα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey