Τοποθετείται κριτικά ο Χ. Αθανασίου στο επιχειρούμενο κυβερνητικό σχέδιο, κρατώντας τις αποστάσεις του...

«Είναι αλήθεια ότι αντιδράσαμε με αργά αντανακλαστικά»

18/01/2020 - 14:54

Προβληματισμένος με τις εξελίξεις στα νησιά μας και πιθανόν ενοχλημένος από την επιμονή της κυβέρνησης να δημιουργηθεί νέα κλειστή δομή στη Λέσβο εμφανίζεται ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας Χαρ. Αθανασίου. Η μεγάλη κινητοποίηση που προγραμματίζουν οι φορείς και οι κάτοικοι της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου, προκαλούν όπως είναι φυσικό, μεγάλη αμηχανία στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας οι οποίοι θα πρέπει να εξηγήσουν στους νησιώτες για πιο λόγο η κυβέρνηση δεν προχωρά στην άμεση υλοποίηση όλων όσων είχε υποσχεθεί το προηγούμενο διάστημα και κυρίως προεκλογικά για αποσυμφόρηση των νησιών, γρήγορες διαδικασίες απόδοσης ασύλου και μαζικές επιστροφές στην Τουρκία.

Ο Χ. Αθανασίου, ως γνωστόν παρέστη και στις δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα, τόσο με τον Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη την προηγούμενη Τετάρτη όσο και με τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Χ. Αθανασίου είναι κάθετα αντίθετος με τους σχεδιασμούς εγκατάστασης του νέου κλειστού κέντρου στη θέση Σκαμνιούδα της περιοχής της Αντισσας, θεωρώντας την περιοχή αυτή ακατάλληλη, αλλά και σημειώνοντας ότι η Λέσβος είναι ήδη αρκετά επιβαρυμένη με πολλές μικρές και μεγάλες δομές.

Εθνικοί λόγοι και αναλογική κατανομή

Σε παρέμβασή του, στην Εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» για το ζήτημα της διαχείρισης του μεταναστευτικού ξεκαθαρίζει τη θέση του τονίζοντας μεταξύ άλλων πως για Εθνικούς λόγους δεν θα έπρεπε να εγκατασταθούν ΚΥΤ στα νησιά του Β.Α. Αιγαίου. Επισημαίνει ακόμη ότι θα πρέπει να προχωρήσει η αναλογική κατανομή του βάρους σε όλη τη χώρα, αφού όπως τονίζει δεν είναι δυνατόν 5 νησιά της χώρας να σηκώνουν όλο το βάρος του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

«Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν διερευνητικές συζητήσεις με βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους, με αιχμή τις τοποθεσίες κατασκευής των νέων δομών φιλοξενίας», σημειώνει στη συνέντευξή του στην εφημερίδα. Στόχος ήταν να συγκεκριμενοποιηθούν, όχι μόνο οι νομοί, αλλά κι οι ακριβείς περιοχές, με τους εμπλεκόμενους φορείς να εκφράζουν τις απόψεις και προτάσεις τους, με τις όποιες αποφάσεις να λαμβάνονται μετά την αποτίμηση του διαλόγου.

Όχι άλλο βάρος στα νησιά

«Όσον αφορά τη Λέσβο και τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου συγκεκριμένα, ωστόσο, εξέφρασα την άποψη,» τονίζει στην ίδια συνέντευξη, «ότι σε αυτά δεν θα πρέπει να υπάρχει κανένα ΚΥΤ για εθνικούς λόγους. Επιπλέον, τα νησιά αυτά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος) υπέστησαν τα τελευταία πέντε χρόνια της κορύφωσης της προσφυγικής κρίσης οικονομική καθίζηση. Ενδεικτικές της ζημίας που έχουν υποστεί οι τοπικές επιχειρήσεις είναι οι μαζικές ακυρώσεις κρατήσεων από τους tour operators.»

Μία κλειστή δομή - αν κριθεί αναγκαίο

«Αν όμως, παρόλα αυτά, κριθεί αναγκαία η ύπαρξη δομής στη Λέσβο, ειδικότερα, αυτή θα πρέπει να είναι μόνο μια, κλειστή και φυλασσόμενη. Επιπλέον, εντός των εγκαταστάσεών της θα πρέπει να συμπεριληφθούν Κέντρο Υγείας για την πρωτοβάθμια περίθαλψη ασθενών, οργανωμένοι χώροι σίτισης, χώροι ψυχαγωγίας για τους ανήλικους καθώς και Αστυνομικό Τμήμα σε κοντινή απόσταση. Σήμερα οι δομές στη Λέσβο είναι πέντε (Μόρια, Καρά Τεπές, ΠΙΚΠΑ, ΠΡΟΚΕΚΑ, Ηλιαχτίδα). Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει αναλογική κατανομή των προσφύγων και μεταναστών σε ολόκληρη την επικράτεια, καθώς είναι αδιανόητο πέντε νησιά να σηκώνουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης».

Θύμα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι θύμα της έξαρσης του μεταναστευτικού κύματος», υπογραμμίζει στην ίδια συνέντευξη, «η οποία έλαβε χώρα από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία και την αλλαγή της στάσης της Τουρκίας έναντι των υποχρεώσεών της από την Κοινή Δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, η κατάσταση την οποία παρέλαβε η κυβέρνησή μας, κυρίως σε ό,τι αφορά στον κορεσμό των υφισταμένων Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης, καθώς και στις δυσλειτουργίες-εκκρεμότητες των αιτημάτων ασύλου, ήταν πολύ χειρότερη απ’ ό,τι φανταζόμασταν, εξαιτίας μιας ιδεοληπτικής κυβέρνησης που είχε κάνει την αδράνεια βασικό μέσο πολιτικής της.»

, τονίζει ο κ. Αθανασίου, ενώ προσθέτει: «Είμαι πεπεισμένος όμως ότι ο νέος νόμος του κ. Χρυσοχοΐδη αλλά και η προσωπική δέσμευση του πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, θα οδηγήσουν με σταθερά βήματα στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.»

Ενεργοποίηση της Ε.Ε.

«Επισημαίνω δε ότι, πέραν των πρωτοβουλιών που η κυβέρνησή μας έχει δρομολογήσει, σημαντικό στοιχείο είναι και η ενεργοποίηση των υπολοίπων παραγόντων που συνθέτουν τη σκακιέρα του μεταναστευτικού ζητήματος, δηλαδή η ΕΕ και η Τουρκία, οι οποίες πρέπει να αναλάβουν από κοινού πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ζήτημα. Ιδίως δε από πλευράς ΕΕ, η δημιουργία ενός Κοινού Συστήματος Ασύλου, η ενεργοποίηση της ρήτρας αλληλεγγύης αλλά και η αναθεώρηση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας αποτελούν προκλήσεις που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο».

Οι παραπάνω επισημάνσεις του Χαρ. Αθανασίου δείχνουν την κριτική τοποθέτησή του για το μείζον αυτό θέμα που αφορά άμεσα τη Λέσβο, κρατώντας και τις αποστάσεις του κυρίως από το επιχειρούμενο σχέδιο της δημιουργίας νέων κλειστών δομών στα νησιά μας και ειδικά στη Λέσβο, που ήδη διαθέτει πολλές δομές.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey