Εκδήλωση - Συζήτηση για την ανάπτυξη της περιοχής του Πολιχνίτου

Βαλσαμίδης: Η περιοχή του Πολιχνίτου αξίζει ένα καλύτερο αύριο !!!

05/07/2019 - 14:22 Ενημερώθηκε 05/07/2019 - 14:31

Εκδήλωση - Συζήτηση για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πολιχνίτου πραγματοποίησε χθες Πέμπτη 4 Ιουλίου στον Πολιχνίτο, τον τόπο καταγωγής του, ο υποψήφιος Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν. Λέσβου κ. Θεόδωρος Βαλσαμίδης.

Ο κ. Βαλσαμίδης, στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στις προσπάθειες που έγιναν από τον ίδιο τα τελευταία 5 χρόνια από τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και πιο συγκεκριμένα:

Οι παρεμβάσεις στην περιοχή

-    Κατασκευάστηκε η Παράκαμψη των Κεραμειών και της Καρίνης, η οποία συνέβαλε σημαντικά στην βελτίωση της πρόσβασης προς την περιοχή της Αγιάσου και του Πολιχνίτου

-    Ολοκληρώθηκε το έργο της βελτίωσης - συντήρησης της Επαρχιακής Οδού από την Καρίνη έως τον Πολιχνίτο, ενώ σε φάση υπογραφής σύμβασης βρίσκεται ένα νέο έργο συνολικού Π/Υ 2.000.000 € το οποίο θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι και θα ολοκληρώσει την συντήρηση της Επαρχιακής οδού από τον Πολιχνίτο έως την Βρίσα, τα Βατερά και τον Σταυρό.

-    Ξεκίνησε και βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο για την βελτίωση - συντήρηση της επαρχιακής οδού Πολιχνίτος - Σκάλα Πολιχνίτου συνολικού Π/Υ 1.500.000 €, στο πλαίσιο του οποίου θα ανακατασκευαστεί το μεγαλύτερο τμήμα της οδού που παρουσιάζει σήμερα σοβαρότατα προβλήματα για την οδική ασφάλεια.

-    Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την κατασκευή της επαρχιακής οδού Αμπελικό - Σταυρός, εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση συνολικού ποσού 12,5 εκ. ευρώ και το έργο βρίσκεται ήδη σε φάση απαλλοτριώσεων. Πρόκειται για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο που θα διασυνδέσει τη νότια περιοχή του νησιού.

-    Υπεβλήθη πρόταση για την χρηματοδότηση της μελέτης για την ωρίμανση του έργου για την κατασκευή της παραλιακής οδού Αχλαδερή - Σκάλα Βασιλικών - Σκαμνιούδι - Σκάλα Πολιχνίτου, στο πλαίσιο πρόσκλησης για την ωρίμανση μελετών που θα υλοποιηθούν στο νέο ΕΣΠΑ.

-    Ολοκληρώθηκε το έργο της ασφαλτόστρωσης τμήματος της οδού Βατερά - Αγ. Φωκάς, το οποίο παρέμενε χωματόδρομος.

-    Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση συνολικού ποσού 1.000.000 € από το ΠΔΕ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την ανακατασκευή του Σταδίου του Πολιχνίτου και υπεγράφη Προγραμματική Σύμβαση με το Δήμο Λέσβου, ο οποίος έχει αναλάβει να είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου.

-    Κατασκευάστηκε γήπεδο 5χ5 στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Πολιχνίτου.

-    Υλοποιήθηκαν έργα για τον καθαρισμό των χειμάρρων της περιοχής, στα πλαίσια της αντιπλημμυρικής προστασίας, με στόχο της προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των κατοίκων.

-    Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την αποκατάταση των Ιερών Ναών που επλήγησαν από τον σεισμό και πιο συγκεκριμένα για τον Ι.Ν. Αγ. Γεωργίου Πολιχνίτου, για τον Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου Λισβορίου, για τον Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Βρίσας, έργα και μελέτες τα οποία υλοποιούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου, καθώς επίσης και για την αποκατάσταση του κτιρίου του παλαιού γηροκομείου στην Ιερά Μονή Δαμανδρίου.

-    Μετά από συνεργασία με την Αρχιτέκτονα Μηχανικό κα. Ευαγγελία Πελέκου, στο πλαίσιο της προσπάθειας φορέων και κατοίκων της περιοχής για την διάσωση του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου στη Βρίσα, υπεβλήθη πρόταση στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον χαρακτηρισμό του Αγ. Κωνσταντίνου ως διατηρητέο μνημείο προκειμένου να μην κατεδαφιστεί, πρόταση που εγκρίθηκε πρόσφατα από το ΚΑΣ. 

-    Εξασφαλίστηκαν πιστώσεις για την επικαιροποίηση της μελέτης για την κατασκευή της Λιμνοδεξαμενής των Βασιλικών. 

-    Εξασφαλίστηκαν πρόσφατα πιστώσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2019 για τα έργα:

ü Αναβάθμιση Πνευματικού Κέντρου Νεότητας Πολιχνίτου Δ. Λέσβου, Π/Υ 360.000 €

ü Βελτίωση βατότητας οδού από διακλάδωση Επαρχιακής Οδού Κεραμειών - Πολιχνίτου έως Οικισμό Λισβορίου & Σκαμνιούδι, Π/Υ 400.000 €

ü Κατασκευή πλακόστρωτου στην Τοπική Κοινότητα Βασιλικών, Π/Υ 327.600 €

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν επίσης τα εξής θέματα: η αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Πολιχνίτου και του Λισβορίου, η υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης των ζημιών από τον σεισμό στο Δημοτικό Σχολείο Πολιχνίτου, η εξεύρεση λύσεων για την επίλυση του υδρευτικού προβλήματος της περιοχής, η κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού για τις παράκτιες περιοχές του Κόλπου Καλλονής, Νυφίδα, Σκάλα Πολιχνίτου, Σκαμνιούδι και Σκάλα Βασιλικών, η ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου με μόνιμο προσωπικό.

 

Ο κ. Βαλσαμίδης τόνισε ότι το αποτέλεσμα σε μια προσπάθεια έρχεται μέσα από τις πράξεις και όχι από τα εύκολα λόγια και δεσμεύτηκε να συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για να προχωρήσουν έργα που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Πολιχνίτου, για την οποία αξίζει ένα καλύτερο αύριο !!!!

 

Νωρίτερα ο κ. Βαλσαμίδης συναντήθηκε στα Βατερά με τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας κ. Στρατή Παράκοιλα, επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής και συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την επιτάχυνση της διαδικασίας για την αποκατάταση των ζημιών από τον καταστροφικό σεισμό. Ο κ. Βαλσαμίδης δεσμεύτηκε να προωθήσει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες για την απλοποίηση και επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey