Οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, λίγο πριν την ανάληψη των καθηκόντων τους

Ζητούμενο τα πρόσωπα, οι συγκλίσεις και οι συνεργασίες

20/07/2019 - 14:59 Ενημερώθηκε 19/07/2019 - 18:02

Πέρασε σχεδόν ενάμισης μήνας από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ενώ αναμένεται άλλο τόσο διάστημα για να αναλάβουν τα καθήκοντα τους οι νεοεκλεγμένες αυτοδιοικητικές αρχές, δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι για την επόμενη μέρα, που πλέον είναι πολύ κοντά. Ειδικά με τη διάσπαση του ενιαίου δήμου σε δυο νέους τα προβλήματα που θα προκύψουν με την έναρξη της λειτουργίας τους είναι δεδομένο ότι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού, αφού με την πρώτη θα πρέπει να αντιμετωπιστούν εκκρεμότητες πολλαπλάσιες από τις συνηθισμένες μιας… ομαλής διαδοχής. Τα επισημαίνουμε όλα αυτά γιατί δεν φαίνεται απ’ όλες τις πλευρές των νέων αυτοδιοικητικών αρχών να υπάρχει κινητικότητα για το τι θα γίνει μετά την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο Μουτζούρης δεν «άνοιξε» τα χαρτιά του

Αυτό που ατύπως πληροφορούμαστε είναι ότι στην μεν Περιφέρεια έχουν γίνει κάποιες αόριστες συζητήσεις μεταξύ του νεοεκλεγμένου Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη και τους επικεφαλής των παρατάξεων Παν. Χριστόφα και Γ. Σπιλάνη με αντικείμενο την συνεργασία των παρατάξεών τους, χωρίς όμως να έχει προσδιοριστεί κάτι συγκεκριμένο. Ενώ οι πολιτικές εξελίξεις μετά τις εθνικές εκλογές, τη νέα κυβέρνηση και την τοποθέτηση της Χρ. Καλογήρου στη Γεν. Γραμ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό και στο περιφερειακό συμβούλιο, δεν αποκλείεται οι προεκλογικές εντάσεις της προεκλογικής περιόδου μεταξύ των παρατάξεων Μουτζούρη και Καλογήρου να περάσουν σε δεύτερη μοίρα στην προοπτική σύγκλισης των δυο παρατάξεων μιας και στην πλειονότητά τους οι εκλεγμένοι σύμβουλοι εντάσσονται στην γαλάζια παράταξη, που τυχαίνει πλέον να έχει και την κυβέρνηση της χώρας! Η προοπτική αυτή, με δεδομένες και τις βελτιωτικές κινήσεις της νέας κυβέρνησης επί του «Κλεισθένη», με στόχο να ενισχύσει την κυβερνησιμότητα της αυτοδιοίκησης, που δρομολογεί το Υπ. Εσωτερικών, δεν αποκλείεται να αλλάξουν και τις αρχικές σκέψεις της νέας περιφερειακής αρχής με ποιούς θα πάει και ποιούς θα αφήσει! Πάντως το βέβαιο είναι ότι ο νέος περιφερειάρχης δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, όχι μόνο σε σχέση με τις συνεργασίες που θα επιδιώξει και θα πορευτεί, αλλά και για τους ρόλους που θα δώσει στους συνεργάτες του, προκειμένου αυτοί να κάνουν την προετοιμασία τους στο χρόνο που απομένει για να ενημερωθούν και να μη πέσουν με το καλημέρα στα ...βαθιά.

Εντυπωσιάζει η κινητικότητα Βέρρου

Σε ό,τι αφορά τώρα τους νέους δήμους που προέκυψαν από τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου, αυτό που παρατηρούμε αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι μια έντονη κινητικότητα από το νέο δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο, για την επόμενη μέρα του Δήμου του, που ομολογουμένως βρίσκεται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με το νέο Δήμο Μυτιλήνης, αφού εκ των πραγμάτων θα πρέπει να στηθεί εκ του μηδενός, αλλά πέρα τούτου... ουδέν! Ο κ. Βέρρος έχοντας προφανώς κατανοήσει τις δυσκολίες του εγχειρήματος της μετάβασης από το υπάρχον καθεστώς στο νέο των δυο δήμων, έχει κάνει μια σειρά από ενέργειες ώστε η μετάβαση αυτή να είναι όσο το δυνατό ομαλότερη, έχει επιλέξει τους βασικούς συνεργάτες του απ’ ότι πληροφορούμαστε και από τους συμβούλους του, αλλά και τους …εξωτερικούς που θα στηρίξουν την προσπάθειά του, ειδικά στα πρώτα βήματα του νέου Δήμου, ενώ έχει κάνει και τις επαφές του για συνεργασία πέρα από τη δική του παράταξη, ώστε να υπάρχουν συγκλίσεις για την κοινή προσπάθεια. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι τα πρώτα δείγματα γραφής του νεοεκλεγμένου δημάρχου Ταξ. Βέρρου είναι ελπιδοφόρα, γιατί δείχνει να κατέχει τι τον περιμένει και προετοιμάζεται, παίρνοντας και πρωτοβουλίες όχι σε αντιπαράθεση με τον άλλον νεοεκλεγέντα δήμαρχο Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη, αλλά σε συνεννόηση και με κοινές ενέργειες, όπως η τελευταία, για κοινή επίσκεψη στον νέο υπουργό Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος για τους δυο νέους δήμους.

Ο εφησυχασμός του νικητή

Και ενώ αυτά συμβαίνουν ως πρώτες κινήσεις προετοιμασίας, τόσο στην Περιφέρεια (λιγότερο), όσο και στα του Δήμου Δυτικής Λέσβου (περισσότερο), η νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης φαίνεται να έχει ...επαναπαυθεί στις «δάφνες» της πράγματι εντυπωσιακής της νίκης, θεωρώντας ότι με την ίδια ευκολία θα κυλήσουν τα πράγματα και από την 1η Σεπτεμβρίου. Όμως κάθε άλλο παρά έτσι θα συμβεί γιατί τα προβλήματα που υπάρχουν και θα προκύψουν από τη διάσπαση του ενιαίου Δήμου είναι τέτοια που η διαχείρισή τους κάθε άλλο παρά για εφησυχασμό είναι. Ο νέος δήμαρχος Στρ. Κύτελης, μπορεί να έχει μια ισχυρή αριθμητικά παράταξη, που κατά κάποιο τρόπο του δίνει τη δυνατότητα να κινηθεί πιο άνετα, αλλά αυτά από μόνα τους δεν του εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία του νέου Δήμου. Χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία καταρχάς των στελεχών που θα αναλάβουν πρώτους ρόλους στο οργανόγραμμα της δημοτικής αρχής, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν παρόμοια εμπειρία και η προετοιμασία αυτή -απ’ ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε- δεν υπάρχει! Και ο καιρός πλησιάζει και αν δεν υπάρξει αλλαγή στάσης το αμέσως επόμενο διάστημα οι νέοι που θα αναλάβουν θέσεις κλειδιά θα βρεθούν στα …βαθιά να κολυμπούν μέσα σε εκκρεμότητες και προβλήματα που θα ζητούν άμεση αντιμετώπιση για να μη …βραχυκυκλώσουν τα πράγματα. Και οι συναινέσεις και οι όποιες συνεργασίες, για τις οποίες έγινε λόγος προεκλογικά, πότε θα αναζητηθούν, όταν η καθημερινότητα θα πιέζει και οι ανάγκες θα είναι πιεστικές; Ο νέος δήμαρχος από την πρώτη στιγμή δήλωνε με κάθε ευκαιρία, ότι είναι άνθρωπος του διαλόγου και της συναίνεσης και πράγματι το προφίλ του είναι χαμηλών τόνων και όχι των αντιπαραθέσεων, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη διάθεση να συνεργαστεί και να συμπορευτεί και με τον έτερο νέο δήμαρχος του νησιού. Όμως σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα πολιτευτεί στον Δήμο Μυτιλήνης θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τι σκοπό έχει, αν θα επιδιώξει συνεργασίες με άλλες παρατάξεις και ποιες, με ποιες προϋποθέσεις και όρους, ή αν θα κινηθεί μόνο με τους δικούς του συμβούλους.

Και οι αναγκαίες πρωτοβουλίες

Αυτά τα ζητήματα ο κ. Κύτελης οφείλει να τα ξεκαθαρίσει έγκαιρα, επιλέγοντας και τους βασικούς συνεργάτες του, που πρέπει να επιδιώξουν να ενημερωθούν όσο το δυνατόν πληρέστερα για το τι τους περιμένει, γιατί για τον Δήμο Δυτικής Λέσβου που ξεκινά από το μηδέν μπορεί να υπάρξει πίστωση χρόνου από τους δημότες, για τον Δήμο Μυτιλήνης, όμως, η ανοχή θα είναι μηδενική και αυτό οφείλουν να το γνωρίζουν οι άνθρωποι της δημοτικής αρχής. Ευτυχώς υπάρχουν μια σειρά έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη ή/και έχουν δημοπρατηθεί και ετοιμάζονται να ξεκινήσουν, όπως και άλλα που έχουν ενταχθεί σε προγράμματα και πρέπει να δημοπρατηθούν. Πολλά απ αυτά έχουν τα προβλήματά τους και εκκρεμότητες που πρέπει να ξεπεραστούν για να προχωρήσουν και να μην μείνουν στο περίμενε. Γιατί τότε οι ευθύνες θα είναι συγκεκριμένες και δεν θα αφορούν τους προηγούμενους... Όπως και οι νέες παρεμβάσεις που θα πρέπει προγραμματιστούν με το καλημέρα, όπως για παράδειγμα τα νέα σχολικά συγκροτήματα του Μουσικού και του Ειδικού Σχολείου. Τώρα που βρέθηκαν τα οικόπεδα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην δρομολογηθούν τα περαιτέρω για την κατασκευή τους εξασφαλίζοντας τις αναγκαίες μελέτες και ασφαλώς και τη χρηματοδότηση. Δεν πιστεύουμε ότι η νέα δημοτική αρχή Μυτιλήνης έχει «άγνοια κινδύνου», όπως υποστηρίζουν κάποιοι -όχι μόνο από τους πολιτικούς αντιπάλους της- αλλά το βέβαιο είναι ότι κινείται με μεγάλη χαλαρότητα, θεωρώντας προφανώς ότι πολλά από τα προβλήματα μπορεί να αντιμετωπιστούν με τον …αυτόματο πιλότο! Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης γνωρίζει και τις δυσκολίες και τις ευθύνες που αναλαμβάνει και ότι θα πάρει τις πρωτοβουλίες εκείνες, γιατί αυτός πρέπει να τις πάρει, ώστε η επόμενη μέρα στο νέο Δήμο να γίνει με τους λιγότερους «κραδασμούς», με την ισχυρότερη και αποτελεσματικότερη δημοτική αρχή και με τις αναγκαίες συνεργασίες που εξασφαλίζουν ότι η μετάβαση στο νέο καθεστώς θα έχει αρχή, μέση και τέλος. Αυτό είναι το ζητούμενο και αυτό πρέπει να επιδιώξει με τις επιλογές της σε όλα τα επίπεδα η δημοτική αρχή.

Οι επόμενες εβδομάδες θα δείξουν αν οι σημερινές εκκρεμότητες που αναφέρουμε θα συνεχίσουν να υπάρχουν ή θα ξεκαθαριστούν δημιουργώντας προσδοκίες ότι η επόμενη μέρα στην Περιφέρεια και στους Δήμους της Λέσβου δεν είναι στα ...τυφλά και ότι έχουν γνώση οι αυτοδιοικητικοί «φύλακες» πώς θα κινηθούν για το καλό του νησιού και των ανθρώπων του.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey