Το «View» πηγαίνει στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου και μιλά με τον παπα-Στρατή Δήσσο για την κατακόρυφη αύξηση των μυστηρίων στη Μονή!

«Υποσχέσεις» στον ευεργέτη Ταξιάρχη

25/02/2015 - 18:25

Το ότι ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από όλη την Ελλάδα είναι γνωστό.

Το ότι ο Ταξιάρχης του Μανταμάδου αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από όλη την Ελλάδα είναι γνωστό.

Το ότι ο Ταξιάρχης έχει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους κατοίκους της Λέσβου και αποτελεί εν πολλοίς τον απόλυτο προστάτη του νησιού είναι κι αυτό ευρέως γνωστό.

Το ότι πλέον το μοναστήρι του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο αποτελεί και πρώτη επιλογή κυρίως των Μυτιληνιών -και όχι μόνο- για να πραγματοποιούν εκεί τους γάμους τους αλλά και τις βαπτίσεις των παιδιών τους είναι μία νέα εξέλιξη που καταδεικνύει βεβαίως την περίοπτη θέση που καταλαμβάνει ο Αρχάγγελος στον ψυχισμό όλων μας.

Ο παπα-Στρατής Δήσσος, μιλώντας στο «View» και εξηγώντας το πώς αντιλαμβάνεται ο ίδιος τη ραγδαία αύξηση των μυστηρίων στην Ιερά Μονή του Ταξιάρχη, τονίζει ότι αυτή οφείλεται στην ευεργετική επίδραση του Αρχαγγέλου στους πιστούς αλλά και στον αυθεντικό χαρακτήρα των μυστηρίων που διεξάγονται στον Μανταμάδο.

Τα τελευταία χρόνια, η Μονή του Ταξιάρχη στον Μανταμάδο, εκτός από πόλο έλξης χιλιάδων πιστών από όλη την Ελλάδα, εξελίχθηκε και σε κορυφαία επιλογή για την τέλεση των σημαντικότερων μυστηρίων της ζωής τους.

Οι γάμοι και οι βαπτίσεις στον Ταξιάρχη, ειδικά μέσα στην τελευταία πενταετία, έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και είναι χαρακτηριστικό πως μόνο από την περίοδο του Πάσχα μέχρι και τον Σεπτέμβρη τελούνται πλέον περίπου 360 μυστήρια, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια αυτά άγγιζαν μετά βίας τα 50 τον χρόνο.

Τα τάματα και η επίδραση του Ταξιάρχη

Πού οφείλεται όμως αυτό το φαινόμενο; Ο παπα-Στρατής Δήσσος, μιλώντας στο «View», πηγαίνει λίγο πίσω στον χρόνο για να φτάσει στο σήμερα. Και συγκεκριμένα κάπου στα 1971, όταν άρχισαν να εκδίδονται τα πρώτα περιοδικά έντυπα, που ουσιαστικά σύστησαν τον Ταξιάρχη σε όλη την Ελλάδα. «Με το περιοδικό της Μονής άρχισε να γίνεται γνωστή η ιστορία του Ταξιάρχη του Μανταμάδου και τα θαύματά του. Σταδιακά ο Ταξιάρχης έγινε αναγνωρίσιμος από όλους τους πιστούς, οι οποίοι ήρθαν και προσκύνησαν και δέθηκαν για πάντα μαζί του» είπε αρχικά ο εφημέριος της Μονής και συνέχισε: «Δέχτηκαν την ευεργετική του επίδραση στη ζωή τους και υποσχέθηκαν στη χάρη του πολλά. Βρήκαν λύσεις σε ερωτήματα και προβλήματά τους και πλέον δεν έρχονται απλά για το προσκύνημά τους εδώ. Έρχονται και για τα πιο σημαντικά μυστήρια της ζωής τους».

Ωστόσο δεν μπορούν και τα περίφημα «τάματα» στον Ταξιάρχη να μην εξηγούν τη ραγδαία αύξηση των μυστηρίων. Κατά τον παπα-Στρατή Δήσσο, ήταν και είναι πολλά τα ανδρόγυνα που για χρόνια ζητούσαν και ζητάνε ένα παιδί. Η επίδραση του Ταξιάρχη, δίνοντας λύση στο πρόβλημά τους, έφερε φυσιολογικά τη βάπτιση των παιδιών στο μοναστήρι. «Οι βαπτίσεις έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και συνήθως τα παιδιά παίρνουν εδώ δύο ονόματα, του “Μιχάλη” ή του “Ταξιάρχη” και το όνομα της επιλογής του ανάδοχου. Για τον ίδιο λόγο εν πολλοίς γίνονται και οι γάμοι και έχουμε φτάσει στο σημείο πλέον το καλοκαίρι να έχουμε καθημερινά μέχρι και δύο και τρία μυστήρια την ημέρα, που μας αναγκάζει να προγραμματίζουμε μυστήρια από το μεσημέρι» εξήγησε ο παπα-Στρατής.

«Αυθεντικά» μυστήρια

Βέβαια υπάρχει και μία άλλη σημαντική τελευταία παράμετρος, που για τους πιστούς έχει ιδιαίτερη σημασία, η οποία δεν είναι άλλη από το καθαρά διαδικαστικό της τέλεσης του μυστηρίου. «Στη Μονή δεν έχουμε τιμολόγια και όλα τα άλλα σχετικά που υπάρχουν σε άλλους ναούς. Όποιος επιλέγει να τελέσει τη βάπτιση ή τον γάμο του στον Ταξιάρχη δίνει προαιρετικά ό,τι θέλει για την ενίσχυση του ναού.

Με αυτόν τον τρόπο, όσοι τελούν τα μυστήριά τους εδώ νιώθουν πιο ωραία, πιο οικεία» καταλήγει ο παπα-Στρατής, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο και την αυθεντικότητα που υπάρχει στην τέλεση των μυστηρίων στον Ταξιάρχη του Μανταμάδου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey