Εντοιχισμένη αρχαία επιγραφή στο Ταξιαρχέλι, στο Πέραμα Γέρας

13/06/2019 - 16:23

Σήμερα παρουσιάζουμε ένα επιτύμβιο ενεπίγραφο ανάγλυφο, εντοιχισμένο πάνω από την είσοδο του εξοχικού ναού των Ταξιαρχών στο Πέραμα Γέρας. Τις φωτογραφίες μου παραχώρησε ο Ασημάκης Παυλέλλης.

Ο εξοχικός ναός των Ταξιαρχών στο Πέραμα Γέρας

Το νέο στέγαστρο της εισόδου του ναού και η ασβεστωμένη επιγραφή που ασφυκτιά κάτω από το βάρος της κατασκευής! Όπως μπορεί να δει κανείς στη φωτογραφία, η επιγραφή «κρύφτηκε» από το στέγαστρο που κατασκευάστηκε πρόσφατα και σαν να μην έφτανε αυτό, την ασβέστωσαν, προφανώς ακολουθώντας την αισθητική της ομοιομορφίας με το άσπρο του τοίχου! Με αποτέλεσμα να μην διακρίνονται τα γράμματα!

Το ανάγλυφο με την επιγραφή πριν την καταστροφή της γνώριζα από φωτογραφίες που μου είχε στείλει ο κ. Αξιώτης, τις οποίες παραθέτω στην συνέχεια:

Το επιτύμβιο ανάγλυφο του 1ου αι. μ.Χ. με τρεις ανάγλυφες μορφές και επιγραφή 3 στίχων στο Ταξιαρχέλι Περάματος. Η επιγραφή έχει περιληφθεί στο βιβλίο του Μ. Αξιώτη, «Στα χνάρια τα παληά», Μυτιλήνη 1987, 22, σχ. 14, 15 με διαστάσεις, αναλυτική περιγραφή και ερμηνεία. Και σ’ αυτήν την παλιότερη φωτογραφία φαίνεται ότι κάποιοι χρωμάτισαν αυθαίρετα το μνημείο κατά το δοκούν, χωρίς όμως τουλάχιστον να καταστρέψουν την επιγραφή.

Η επιτύμβια επιγραφή του 1ου αι. μ.Χ. με ευδιάκριτα γράμματα.

Το σχεδιογράφημα της επιγραφής, Μ. Αξιώτης, «Στα χνάρια τα παληά», Μυτιλήνη 1987, σχ. 14.

Υ.Γ. Δεν είναι η μόνη και η πρώτη φορά που παρεμβαίνουν οι επίτροποι ή ιερείς στις εντοιχισμένες επιγραφές στους ναούς του νησιού και τις αλλοιώνουν. Θα μπορούσα να αναφέρω τουλάχιστον τρεις ακόμα περιπτώσεις. Το ζήτημα είναι να ενημερωθούν επισήμως οι ιερείς για τα μνημεία αυτά και την μεταχείριση που πρέπει να έχουν, ώστε να διατηρηθούν για τους απογόνους μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey