Από την Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης

Με λαμπρότητα τα «Ελευθέρια» της Λέσβου

13/11/2019 - 11:41

Την Κυριακή 10 Νοεμβρίου η Παλλεσβιακή Ένωση Θεσσαλονίκης γιόρτασε τα «Ελευθέρια του νησιού μας» με σειρά εκδηλώσεων στις οποίες συμμετείχαν τα μέλη της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης, φίλοι του συλλόγου και του νησιού μας και αρχές της πόλης.

 

Οι εκδηλώσεις άρχισαν με κατανυκτική Θεία Λειτουργία και μεγαλοπρεπή δοξολογία στην Αγία Σοφία χοροστατούντος του Λέσβιου, από τον Μεσαγρό, Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Χρυστοστόμου Αβαγιαννού.

 

Η παρουσία των βρακοφόρων νέων που περιστοίχιζαν το λάβαρο με την εικόνα της Λέσβου και την ελληνική σημαία, ήταν εντυπωσιακή και δημιουργούσαν την αίσθηση ανάλογης εκδήλωσης στο νησί μας.

 

Ο Λέσβιος ιεράρχης συγκινημένος αναφέρθηκε στους αγώνες για την απελευθέρωση του νησιού μας και στις σημερινές του δυσκολίες λόγω του προσφυγικού και συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης  για τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν κάθε χρόνο την ημέρα των ελευθερίων του νησιού μας.

 

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε στον Ιερό Ναό, η συμπατριώτισσά μας, από το Πλωμάρι, εκπαιδευτικός Μαριάνθη Βάμβουρα, η οποία με γλαφυρότητα αναφέρθηκε στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Λέσβου, λέγοντας ότι κανένα γεγονός δεν μπορεί να παραβληθεί με αυτό της 8ης Νοεμβρίου 1912, όταν ο Ελληνικός στόλος υπό την αρχηγία του υποναύαρχου Παύλου Κουντουριώτη, απελευθέρωσαν την πρωτεύουσα και στη συνέχεια ολόκληρο το νησί με τις νικηφόρες  μάχες του Κλαπάδου.

 

Τόνισε ότι η απελευθέρωση της Λέσβου δεν ήταν επιθυμία και σκοπός μόνο των ντόπιων αλλά και των Λεσβίων της διασποράς, αναφερόμενη ιδιαίτερα στους 210 Λέσβιους μετανάστες της Αμερικής οι οποίοι συγκρότησαν την "Λεσβιακή Φάλαγγα" η οποία επιθεωρήθηκε από τον Πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο και εντάχθηκε στο στρατιωτικό σώμα που θα έδινε τη μάχη για την απελευθέρωση όλου του νησιού.

Ακολούθησε επιμνημόσυνος δέηση από τον συμπατριώτη μας Ιερέα Ελευθέριο Κονάκα από τα Μυστεγνά, στην προτομή του Γερμανού Καραβαγγέλη, στη Παναγία Χαλκέων, πλησίον της Πλατείας Αριστοτέλους, και κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του συλλόγου Παναγιώτη Δ. Κουτλή. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, και εψάλη από όλους ο Εθνικός Ύμνος.

 

Ακολούθησε συνεστίαση για τα μέλη του Συλλόγου σε κατάστημα του συμπατριώτη μας από την Ανεμώτια Χρήστου Χατζηδιάκου και το γλέντι κράτησε μέχρι το απόγευμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey