Λεσβιακό Βιβλίο

28/08/2018 - 13:36 Ενημερώθηκε 28/08/2018 - 13:41

ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Αντώνης Πλάτων

Οι γιατροί που γνώρισα (Εισαγωγή: Στρατής Αναγνώστου)

Εκδόσεις Μύθος, Μυτιλήνη 2018, σελ. 91

 

- Αντώνης Ν. Δουκέλλης

Γέρνα. Σκλάβοι των πειρατών (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Άπαρσις, Αθήνα 2018, σελ.522

 

- Στρατής Βακουλής

Εποχικός μεταβολισμός (διηγήματα)

Μυτιλήνη 2018, σελ. 114

 

- Χαράλαμπος Κλ. Δεμίρης

Λεξικό γλωσσικού ιδιώματος Ερεσού-Λέσβου. Ουρσιώτ’κα π’ ακόμα ακγιόντι σκ’ Ουρσό μας. Περιλαμβάνει παρωνύμια και τοπωνύμια, Εισαγωγικό σημείωμα: Γιώργος Καρτέρης-Ίαιν Μίλλερ

Έκδοση των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος»

Αθήνα 2018, σελ. 304

 

- Δημήτριος Ι. Χατζηλίας

Η πέτρα και το νερό στον πολιτισμό του Σκαλοχωρίου Λέσβου. Υδραγωγεία - Πέτρινες βρύσες - Βρυσέλια γεφύρια - Πέτρινα ακίνητα - πηγάδια - Τεχνίτες της πέτρας,

Μυτιλήνη 2018, σελ. 144

 

- Ευδοκία Σταυρίδου

Βαθιά νερά (μυθιστόρημα)

Εκδόσεις Ωκεανός,

Αθήνα 2018, σελ. 400

 

- Σαράντος Φράγγος

Κοίτα μη χαθείς (στιχουργήματα, εικονογράφηση: Λίλη Μαστιχιάδου)

Εκδόσεις Αίτιον

Αθήνα 2018, σελ 59

Με καταγωγή από την Ερεσό ο Σαράντος Φράγγος ασχολείται με την ποίηση και την στιχουργική. Το πρώτο του βιβλίο «Τραγουδία» κυκλοφόρησε το 2015 από το «Donkey Road».

Δείγμα γραφής: «Τι συλλογάται ο ποιητής/τον βράχο σαν κοιτάζει/στυγνό και απελέκητο/ να στέκει τους αιώνες;/ Τον χρόνο τον αδάμαστο/νικά κι ακόμα στέκει/γυμνός και αναπόδραστος/της μνημοσύνης χνάρι// Ο βράχος είναι ο ποιητής/ο βράχος συλλογάται/κρατά την μνήμη ζωντανή/τ’ ανθισμένο/ Τον πόνο κάνει πιο γλυκό/ τον ίσκιο ‘λαφιασμένο/ο βράχος είναι ο τόπος μου/ και το πουλάκι ξένο».

 

ETOIMAZETAI

Παναγιώτης Σκορδάς

Λεσβιακό Ημερολόγιο 2019

Εκδόσεις Μύθος.

Ανάμεσα στις άλλες εργασίες περιλαμβάνονται: Μαρία Αχ. Αναγνωστοπούλου: Η φορεσιά και ο χορός στην παράδοση, Νίκος Σαραντάκος: Είκοσι λέξεις από τον Βασίλη τον Αρβανίτη, Γιάννης Κωνσταντέλλης: Άρης Ταστάνης: Η σκηνογραφία μιας ποιητικής οδοιπορίας, Παναγιώτης Σκορδάς: Με τον Δημήτρη Μαρωνίτη στη Μυτιλήνη, Λίλιαν Αχειλαρά: Το Ιερό του Μέσσου αλλιώς… Σαν παραμύθι (Εικονογράφηση: Δέσποινα Βάρρου), Δημήτρης Λαμπρέλλης: Ο κύκλος της ομορφιάς και η Καλλονή, Νίκος Παπαδέλλης: Εφημερίδες και περιοδικά στην Πέτρα από την απελευθέρωση (1912) και εξής, Γιώργος Λαγουμίδης: Άνθρωποι και σκιές στον απόηχο των γεγονότων. Το Πλωμάρι σε χρόνο παρελθόντα, Αλέκος Κιουρέλλης: Στολίδια των αλόγων στα πανηγύρια της Λέσβου Θανάσης Φραγκούλης: Δυο νέα ποιήματα της Σαπφούς, Στρατής Χαραλάμπους: Το Οθωμανικό ναυπηγείο της Μυτιλήνης, Από το αρχείο του Γιώργου Κακαδέλλη, Δημήτρης Μάντζαρης: Οι εκλογές και το δημοψήφισμα του 1946 στη Λέσβο. Εκτιμώντας το ποσοστό αποχής της Αριστεράς, Μαρία Μανδαμαδιώτου: Στράτης Μυριβήλης: από το Βλάντοβο στη Βελουσίνα (1924-1955), Αριστείδης Κυριαζής: Ορέστης Κυπριανός, ο ιδρυτής της Λέσχης Καλλονής «Η Αρίσβη», κ.ά.

Πολυσέλιδο αφιέρωμα στη Λέσβο του φωτογράφου Δημήτρη Ταλιάνη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey