Την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου

Οι «Νεφέλες» στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής

08/09/2018 - 14:44 Ενημερώθηκε 12/09/2018 - 14:46

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, σε συνεργασία με την Ένωση Θεατρικών Πολιτιστικών Σωματείων Λέσβου «ΘΕΣΙΣ», την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου (ώρα 20:00), τη θεατρική παράσταση του Αριστοφάνη «Νεφέλες», στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Ιδρύματος, στην Αγία Παρασκευή.

Το έργο διδάχθηκε στα Μεγάλα Διονύσια του 423 π.Χ., αποσπώντας το τρίτο βραβείο. Με μια πρώτη ματιά οι «Νεφέλες» μοιάζουν με μια ηθικοπλαστική οικογενειακή ιστορία, που προειδοποιεί για τους κινδύνους της υπερβολής, αλλά και των εύκολων λύσεων, στις οποίες καταφεύγει κανείς, ώστε να αποφύγει τις ευθύνες του. Η ιστορία όμως του καταχρεωμένου Στρεψιάδη είναι μόνο η επιφάνεια. Κατά βάθος πρόκειται για την κωμωδία μιας κοινωνίας που ταλανίζεται από σοβαρότατες στρεβλώσεις, ηθικές, κοινωνικές, παιδαγωγικές και άλλες και αποτελείται από ανθρώπους που στερούνται ακόμη και την πιο στοιχειώδη ικανότητα ορθής κρίσης.

Συντελεστές της παράστασης

Στη διανομή των ρόλων είναι ο Θέμις Χατζηλάμπρου στο ρόλο του Στρεψιάδη, ο Μάριος Σπανός στο ρόλο του Σωκράτη, ο Γιώργος Τσαούσης στο ρόλο του Φειδιππίδη, ο Αχιλλέας Χατζηνικολάου στο ρόλο του Δίκαιου λόγου, ο Δημήτρης Καμπάς στο ρόλο του Άδικου λόγου, ο Στρατής Καφαλούκος στους ρόλους του μαθητή του Σωκράτη και του δανειστή Αμυνία και ο Βαγγέλης Λουϊζος στους ρόλους του υπηρέτη του Στρεψιάδη και του δανειστή Πασία.

Ο χορός των Νεφελών αποτελείται από τις Βάσω Αψόκαρδου, Ελένη Δαλάκα, Δέσποινα Δερεδίνη, Ανδρονίκη Κουτσαβλή, Γιώτα Μαϊστρέλλη, Αντιγόνη Τσεσμελή, Κασσάνδρα Τσουπή, Μαρία Τσουπή και Γεωργία Σαλεβουράκη.

Η παράσταση ανεβαίνει σε συλλογική μετάφραση και θεατρική προσαρμογή της ομάδας.

Η σκηνοθεσία είναι του Στρατή Βλαστάρη, με βοηθούς σκηνοθέτες τους Εύα Γιαννίκου και Θέμι Χατζηλάμπρου.

Οι χορογραφίες είναι της Μαρίνας - Ισμήνης Ιωαννάτου, η πρωτότυπη μουσική και η διδασκαλία των χορικών της Λίας Κεφαλά.

Η σκηνογραφία είναι του Γιάννη Τρουμπούνη, ο σχεδιασμός των κοστουμιών της Ρένας Σάλτη - Μιχαήλ και ο σχεδιασμός των φωτισμών του Αντρέα Σεφτελή.

Την ενορχήστρωση της μουσικής έχει κάνει ο Χαράλαμπος Πλατάνου, αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής του Δήμου Λέσβου.

 

Τον συντονισμό του χορού είχε η Εύα Γιαννίκου, ενώ συμμετέχει στα χορικά η χορωδία του Δήμου Λέσβου «Νίκος Μυρογιάννης» Soprano - Contralto (Alto).

Τα σκηνικά και οι ειδικές κατασκευές των Γιώργου Κατσαρού και Βαγγέλη Λουϊζου.

Στο μακιγιάζ η Ραλλού Διόλατζη, στις κομμώσεις οι Κανδαράς Μιχάλης, Λώκου Μαρία και Σκορδά Ζωή.

Στις ηχογραφήσεις ο Αλέξανδρος Σπάθης, στο χειρισμό του ήχου η Βίλλυ Τσιγαρίδα και η Πέγκυ Χατζημιχαήλ, στο χειρισμό του φωτισμού ο Αντρέας Σεφτελής και ο Μισαήλ Φαρσακόπουλος, στη διεύθυνση σκηνής η Μαρία Σουπιάδου και στο φροντιστήριο οι Ιωάννα Βερβερίδου, Ανδρομάχη Βουγιούκα, Μυρσίνη Κουτρουμπή, Αναστασία Τσάτσου και Μαρία Γερούλια .Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

ΦΩΤΟ ΝΕΦΕΛΕΣ

ΣΕ ΚΟΥΤΙ

Και έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία»

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Γ.Π.Α.), την περιοδική έκθεση «Διδάσκοντας την ελαιοκομία», από την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου του Ιδρύματος, στην Αγία Παρασκευή.

Πρόκειται για έκθεση ιστορίας των επιστημών και συγκεκριμένα της γεωπονικής, αλλά και ιστορικών και εθνογραφικών στοιχείων σχετικών με την ελαιοπαραγωγή στην Ελλάδα. Στην έκθεση αξιοποιήθηκε αρχειακό υλικό και αντικείμενα, που κατά κύριο λόγο αποτελούν τμήμα της συλλογής του Γεωργικού Μουσείου, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένα της συλλογής του καθηγητή Δενδροκομίας Π. Αναγνωστόπουλου (1883-1964) και του βοηθού του Εμμανουήλ Βάθη (1910-2008).

Ο επισκέπτης μπορεί να παρακολουθήσει φωτογραφικό υλικό και εποπτικά σχέδια για τις μεθόδους καλλιέργειας της γης, τη μέθοδο φύτευσης της ελιάς, τον τρόπο κλαδέματος, το μάζεμα των καρπών της και τα έντομα από τα οποία αυτή πλήττεται. Επίσης, στην έκθεση παρουσιάζονται 32 ποικιλίες της ελιάς, όπως ακριβώς τις αποτύπωσαν οι δυο διδάσκοντες.

Η έκθεση συνοδεύεται από αντικείμενα που χρησιμοποιούσε ο Εμμανουήλ Βάθης στα εργαστήριά του, καθώς και από έντυπο υλικό που διαθέτουν το Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

Διάρκεια έκθεσης: 16 Σεπτεμβρίου-15 Οκτωβρίου 2018

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00

Είσοδος ελεύθερη.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Μουσείο, στο τηλέφωνο 22530 32300 (καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00).

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey