Στα 60 της χρόνια πέθανε η σπουδαία συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας

Στη «γειτονιά των αγγέλων» η Φωτεινή Φραγκούλη!

29/03/2018 - 12:08

Στη γειτονιά των αγγέλων ταξιδεύει η πολυγραφότατη και  πολυβραβευμένη Μολυβιάτισσα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Φωτεινή Φραγκούλη, που έχασε την μάχη με τον καρκίνο στα 60 της χρόνια. Ο απροσδόκητος θάνατος της Φωτεινής Φραγκούλη βυθίζει στο πένθος το Μόλυβο, την ιδιαίτερη πατρίδα της αγαπημένης συγγραφέα, άλλα και όλο το νησί.Η κηδεία της γίνεται σήμερα Πέμπτη στο νεκροταφείο Καισαριανής.

Η φίλη της, Έλπα Σπαθάρη σημειώνει: «Το αγαπημένο μας Φωτεινάκι, δεν είναι πια εδώ. Πήγε ν' ανταμώσει τους αγγέλους των κοχυλιών. Η κούνια στον Πλάτανο, κρέμεται άδεια σήμερα. Το σπίτι απέναντι άδειο και κλειστό. Η Φώνη κι ο Αχιλλέας θα την έχουν δεχτεί μ' ανοιχτές αγκάλες την μοναχοκόρη τους...Μαζί κι οι παππούδες κι οι γιαγιάδες που την κανάκεψαν με τα παραμύθια τους...» Η συντονίστρια της ΕΡα Αιγαίου, Αναστασία Σπυριδάκη σημειώνει για το χαμό της συγγραφέα: «Είμαι σοκαρισμένη από την απώλεια της αγαπημένης μας Φωτεινής… βαρύ το πένθος για τους ανθρώπους που ήταν κοντά της, για τα μικρά παιδιά που θα χάσουν την δική τους συγγραφέα, για το Μόλυβο που θα χάσει έναν άνθρωπο που ήξερε μόνο να προσφέρει. Ήσουν η αγαπημένη μας, ο γιος μου μεγάλωσε με τα παραμύθια σου και φούσκωνε από υπερηφάνεια που σε είχε γνωρίσει από κοντά και κάνατε πολύ όμορφες κουβέντες. Έτσι ήσουν με όλα τα παιδιά, ήσουν κοντά τους και φρόντιζες πάντα να τα ενθουσιάζεις. Φτωχότερος ο Μόλυβος, το Διεθνές Φεστιβάλ στο οποίο είχες προσφέρει πολλά, ο πολιτισμός σε τούτο εδώ τον τόπο. Καλό ταξίδι Φωτεινούλα μας γλυκιά…»

Πολυβραβευμένη

Πήρε στα χέρια της εξ ημισείας με τη Λότη Πέτροβιτς - Ανδρουτσοπούλου το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου 2009 για το βιβλίο της «Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες», των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», ενώ ήδη είχε αναδειχτεί πολύ νωρίτερα. Η Φωτεινή Φραγκούλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Μόλυβο. Σπούδασε παιδαγωγικά και ψυχολογία και εργάστηκε ως δασκάλα στη δημόσια εκπαίδευση. Κείμενά της υπάρχουν στα Αναγνωστικά και στα Ανθολόγια του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και σε λογοτεχνικά περιοδικά και λευκώματα. Τα βιβλία της: Το χωραφάκι της αγάπης, Γνώση, 1990, Η Κυράνη του δάσους, Αλεξάνδρεια, 1993 ­ -έργο που ανέβηκε σε θεατρική παράσταση από την Πειραματική Σκηνή της Τέχνης στη Θεσσαλονίκη το 1998 στο πλαίσιο του προγράμματος «Μελίνα Μερκούρη» (2000-2001) και ταξίδεψε σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού-, Η Πορφυρένια και το μαντολίνο της, Αλεξάνδρεια, 1995, Το μισό πιθάρι, Ελληνικά Γράμματα, 2000, Εκδόσεις Πατάκη, 2012, Α΄ Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του περιοδικού Διαβάζω, Το ταίρι της αταίριαστης, Ελληνικά  Γράμματα, 2003 (ένα παραμύθι για μεγάλους), Οι άγγελοι των κοχυλιών, Ελληνικά Γράμματα, 2003, Εκδόσεις Πατάκη, 2012, Το τραγούδι της Περσεφόνης, Ελληνικά Γράμματα, 2005, Α΄ Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Εφτά ορφανά μολύβια… εφτά ιστορίες, Ελληνικά Γράμματα, 2008, Κρατικό Βραβείο παιδικού λογοτεχνικού βιβλίου (2009), Βραβείο εικονογραφημένου παιδικού βιβλίου του περιοδικού Διαβάζω (2009), Κατ-γατ-καραγάτ, Εκδόσεις Πατάκη, 2011.

Τα παραμύθια

Είχε πει σε συνεντεύξεις της στην εφημερίδα μας πως «το παραμύθι είναι σαν το λάδι», αφού δεν εξατμίζεται εύκολα και αφήνει σημάδια στην ψυχή του ανθρώπου: «Τα λόγια του δεν εξατμίζονται, έχουν αυτό το μαγικό στοιχείο μέσα από τη μεταφορά που χρησιμοποιούν, ώστε να τα ακούμε γλυκύτερα. Λένε πως οι ιστορίες που μας αποκοιμίζουν είναι αυτές που μας κρατούν ξύπνιους. Τα λόγια των παραμυθιών καταγράφονται πολύ βαθιά στις ψυχές, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά να τα ακούν και να τα διαβάζουν. Πιστεύω πως αν δε συναντηθεί ο άνθρωπος γενικά με την Τέχνη, δεν εξημερώνεται. Η τέχνη θεραπεύει, είναι ένας τρόπος να εκφραστούν τα πάντα, και τα φωτεινά και τα σκοτεινά. Είναι αποφόρτιση και ενέργεια που διοχετεύεται.»

Σε μια έκδοση των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, αφιερωμένη «σε όσους γνώρισαν και αγάπησαν τη Λέσβο», πριν από χρόνια, είχε περιληφθεί ένα κείμενό της για τα καφενεία του Μολύβου. Τα είχε περιγράψει ως «μεγάλα λουκούμια με παράθυρα», ενώ τους είχε δώσει και γεύση… Στη συνάδελφο Βαγγελιώ Χρηστίδου είχε εξομολογηθεί πως αν της ζητούσαν να γράψει ένα παραμύθι που θα ξεκινούσε «Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ο Μόλυβος και η Λέσβος», «Θα ήταν σίγουρα ένα παραμύθι που δε θα μπορούσε να είναι μόνο στο χαρτί, θα έπρεπε να έχει ήχους, μυρωδιές, ωραίες μουσικές, φωνές ανθρώπων, υγρά μάτια, ζεστή αφή, αφού η Μυτιλήνη έχει όλες τις αισθήσεις. Μπορεί, μάλιστα, να μην ήταν παραμύθι, αλλά ένας άνθρωπος, ένας υπέροχος παραμυθάς που θα μας θώπευε με τα παραμύθια του. Αυτός ο παραμυθάς, θα ήταν η Μυτιλήνη - εννοώντας το νησί.»

Ένας ανθόκηπος για τη Φωτεινή

Παρομοίαζε την τάξη της με «ανθόκηπο» όπου εκείνη ήταν δασκάλα και μαθήτρια μαζί: «Το σχολείο ένας σπουδαίος κόσμος, αλλά είναι σαν τη λέξη “φάρμακο”: μπορεί να είναι δηλητήριο ή αντίδοτο. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα, αλλά τα κάνει; Το σχολείο είναι γενικά ο χώρος που καταφεύγω στο πιο αληθινό κομμάτι της ζωής. Τα παιδιά είναι μικροί άνθρωποι, έχουν αυτό που έχει και ο ποιητής: ζουν τη ζωή με όλες τους τις αισθήσεις. Τα πιο αλλόκοτα πράγματα είναι αναγνωρίσιμα από τα παιδιά. Αυτό έχει μια δύναμη, μια ανατροπή. Ο κόσμος της φαντασίας μέσα στον οποίο ζουν και επιβιώνουν είναι εξαιρετικά ποιητικός, ακριβώς επειδή δεν έχει πρόθεση να είναι ποιητικός. Εκεί υπάρχει και μια συγγένεια με τους ποιητές, την ώρα ακριβώς που γίνεται η έμπνευση, η δημιουργία, αφού η έμπνευση στο δημιουργό έχει την αγνότητα της παιδικής ζωής, που χαρακτηρίζεται από τη φαντασία. Παίρνω πάρα πολλή δύναμη, αλήθεια και αγάπη από τα παιδιά. Σε αυτήν τη δουλειά, όσο παλιώνω τόσο πιο καινούργια γίνομαι, αφού είναι δουλειά που δεν αφήνει την ψυχή να γεράσει χάρη στη φρεσκάδα της. Έχεις απέναντί σου ό,τι πιο πολύτιμο και οφείλεις να είσαι σε εγρήγορση. Η ψυχή του παιδιού έχει την ικανότητα να χωνέψει τροφή πιο λεπτή και πιο βαθιά από ό,τι συνηθίζουμε να τους προσφέρουμε και γι’ αυτό ας είμαστε απλόχεροι στις προσφορές μας, είτε σε γνωστικό είτε σε συναισθηματικό επίπεδο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey