Χτες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια

Συνεχίζει τις εκθέσεις ο συντοπίτης μας Βασίλης Ζωγράφος

13/10/2018 - 17:28 Ενημερώθηκε 16/10/2018 - 17:30

Οι κυκλικοί χρωματιστοί καθρέφτες της Vivianne Van Singer και αρχεία που αφορούν τις μελέτες της για το χρώμα συνεκτίθενται με μία επιλογή ζωγραφικών έργων του συντοπίτη μας, Βασίλη Ζωγράφου στην έκθεση που εγκαινιάστηκε χτες, Πέμπτη «Illusionistic» στη Γκαλερί της Lola Nikolaou στη Θεσσαλονίκη επί της Τσιμισκή.

Δύο εικαστικές προτάσεις, που ενώ κρατούν απολύτως την αυτονομία τους, δημιουργούν μεταξύ τους έναν ιδιαίτερα γόνιμο διάλογο, αναδεικνύοντας πολύ διαφορετικές ποιοτικές εκδοχές του εικάζειν. Τα έργα τους θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε χαρακτηριστικά δείγματα ζωγραφικών «γεγονότων», που επαναπροσδιορίζουν αξίες μνήμης σε πλαίσιο αντίληψης του πολιτισμικού μετασχηματισμού της εποχής μας.

Διερωτήσεις που αφορούν ζητήματα σχετικά με τη φύση της ζωγραφικής διαδικασίας και πράξης (δυσδιάστατος χώρος, χρώμα, ψευδαίσθηση, αντίληψη και ερμηνεία αυτού που θα ονομαζόταν πραγματικό), καθώς και ζητήματα σχετικά με τη φύση του καθρέφτη, ως δυνατότητας παραγωγής εικόνων/ειδώλων, είναι από τα κεντρικά θέματα που εύλογα υπαγορεύονται με τη συνέκθεση έργων αυτών των δύο εικαστικών δημιουργών.

Φαντασιακό και εμπεριστατωμένη μελέτη, ειρωνεία και επιστημονική ακρίβεια, λυρισμός και παραβολές ή μεταφορές σχεδόν μεταφυσικού τύπου είναι κάποια από τα εγγενή στοιχεία που συμπυκνώνονται και αλληλοσημαίνονται στα έργα της έκθεσης.

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 - 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

 

Και τον περασμένο Σεπτέμβριο

Το Vita Zita studio διοργάνωσε την ομαδική έκθεση «be glazed and fired» με κεραμικά αντικείμενα σε επιμέλεια Βασίλη Ζωγράφου, από τις 20 Σεπτεμβρίου έως και τις 28 Σεπτεμβρίου στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης.

Η έκθεση διερευνούσε τη φύση του κεραμικού αντικειμένου καθώς και τις πρακτικές που χρησιμοποιούν κεραμίστες, εικαστικοί, αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Η τέχνη της κεραμικής άλλωστε αποτέλεσε τόπο συνάντησης εξειδικευμένων τεχνιτών, καλλιτεχνών και σχεδιαστών που συνεργάζονταν ενίοτε για το τελικό αποτέλεσμα. Στην έκθεση παρουσιάστηκαν υφολογικά ετερόκλητα κεραμικά που υπερβαίνουν τη χρηστικότητα και συνδιαλέγονται με την αισθητική λειτουργία.

Για την έκθεση επιλέχτηκαν καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν την πρακτική της κεραμικής στη δουλειά τους, κεραμίστες και αρχιτέκτονες που ενσωματώνουν το κεραμικό αντικείμενο στο σχεδιασμό τους.

Από μία ομάδα εικαστικών και κεραμιστών που ζουν στη Θεσσαλονίκη ζητήθηκε να παράγουν ένα κεραμικό στο εργαστήριο κεραμικής του 1ου ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη με στόχο τον πειραματισμό, την κοινή εμπειρία και συνεργασία.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες

Δημήτρης Αμελαδιώτης, Γιώργος Βαβάτσης, Πόπη Βουλγαρούδη, Θεόδωρος Γαλιγαλίδης, Φίλιππος Γκούτζος, Μαργαρίτα Εκκλησιάρχου, Βασίλης Ζωγράφος, Κώστας Ιωακειμίδης, Becky Campbell, Γιάννης Καστρίτσης, Χριστίνα Κατσάρη, Αιμιλία Καφαντάρη, loopo studio, Ανδρέας Μαλλούρης, Έκτορας Μαυρίδης, Κυριακή Μαυρογεώργη, Θωμάς Μαυρουδής, Ειρήνη Μπαχλιτζανάκη, Όλγα Μιτσέλλη, Απόστολος Ντελάκος, Μαρία Οικονομοπούλου, Ευαγγελία Παπαδοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Μαργαρίτα Πατσίκα, Πάνος Προφήτης, Ειρήνη Ροντογιάννη, Ανθή Σουλτάνη, Νίκος Τριανταφύλλου, Γιώργος Τσεριώνης, Δέσποινα Χαριτωνίδη, Διονύσης Χριστoφιλογιάννης.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 553893,6947802938.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey