Λαφιώνα, Σκάλα Καλλονής, Ερεσό και Γέρα οι πρώτοι προορισμοί του

Tο Lesvos Food Fest… κερνάει!

11/07/2018 - 16:28

Το μεγάλο φεστιβάλ γαστρονομίας του νησιού, το «Lesvos FoodFest» επέστρεψε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Από τις 5 Ιουλίου, ένας - ένας οι φετινοί προορισμοί του παίρνουν τη σκυτάλη και θα συνεχίσουν να κερνούν τα φιλέματά τους έως και τις 15 Ιουλίου, παρουσία μάλιστα υψηλών προσκεκλημένων, με πολλές παράπλευρες εκδηλώσεις σε όλο το νησί! Μυτιλήνη, Καλλονή, Αγία Παρασκευή, Μόλυβος, Πέτρα, Λαφιώνας, Γέρα και Ερεσός σχηματίζουν ένα σταυροδρόμι γεμάτο γεύσεις και αρώματα, όπου προβάλλονται δυναμικά τα γαστρονομικά ήθη, έθιμα και προϊόντα της Λέσβου. Ήδη, τις τέσσερις πρώτες ημέρες του φεστιβάλ, έχουν κερδηθεί οι πρώτες εντυπώσεις.

Ξεκίνημα έγινε στο γραφικό χωριουδάκι της Λαφιώνας, στο βόρειο κομμάτι του νησιού. Εκεί όπου ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δράσεις της 1ης μέρας του Lesvos Food Fest. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λαφιώνας «Αγιος Αλέξανδρος», με τη συνεργασία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, που αποτελεί τον κεντρικό οργανωτή του φεστιβάλ.

Στο προαύλιο της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, με θέα το Αιγαίο και τον εμβληματικό βράχο της Παναγιάς της Πέτρας, οι εθελοντές του Συλλόγου έφτιαξαν τραχανά «στο πυρομάχ'» (η φωτιά στην οποία τοποθετείται το καζάνι όπου παρασκευάζεται ο τραχανάς), τον οποίο ανακάτευαν με φροντίδα με το «τουκμάκ'» (ειδικό ξύλο ανάδευσης τραχανά). Κέρασαν τραχανά με το ξυνόγαλο, δίπλες πασπαλισμένες με ζάχαρη και μυρωδάτη κανέλα και το απαραίτητο ουζάκι από τη ντόπια ποτοποιία της Πέτρας «Κουρομιχάλη». Στη συνέχεια, οι οικοδεσπότες μύησαν τους συμμετέχοντες στις δράσεις της πρώτης μέρας στο τοπικό γλέντι με πολύ χορό. Παρούσα, η γευσιγνώστης Ιωάννα Σταμούλου, καθώς και η Αυστραλέζα παραγωγός Ellen Dedes, η οποία έκανε γυρίσματα τηλεοπτικής γαστρονομικής εκπομπής.

Πρωταγωνίστρια η σαρδέλα

Την Παρασκευή, τη σκυτάλη πήρε ο Σύλλογος Επιχειρήσεων Τουριστικής Ανάπτυξης Καλλονής που διοργάνωσε μια μέρα γεμάτη αλμυρές εκπλήξεις και σαρδέλα για τους επισκέπτες του Lesvos Food Fest στη Σκάλα Καλλονής. Η αρχή έγινε με πρωινή βαρκάδα στον κόλπο της Καλλονής και επίδειξη της διαδικασίας παστώματος της ονομαστής σαρδέλας Καλλονής, στον αρχαιότερο εστιάτορα Μίμη Ντάβαζλη, σε συνεργασία με τις τοπικές επιχειρήσεις και το Σύλλογο Αλιέων Σκάλας Καλλονής. Η δράση οργανώθηκε με την υποστήριξη των σεφ Χάρη Κατρακάζα και Χαρίλαου Θεοδωρέλλη, τη συνδρομή του Συλλόγου Μικρασιατών Καλλονής και τη συνεργασία του Φορέα Τουρισμού Μολύβου.

Το μεσημεράκι προσκεκλημένοι και απλοί πολίτες απόλαυσαν τα παστά με μεζεδάκι σε επιχειρήσεις της περιοχής, που τους ξενάγησαν στα μυστικά του θαλασσινού μεζέ. Το βράδυ οι σεφ είχαν ετοιμάσει κολοκυθοτηγανίτες πλατσέντες και μακαρονάκι χειροποίητο, μαζί με τις χρυσοχέρες του Συλλόγου Μικρασιατών Καλλονής, συνοδεύοντας το φαγητό με χορό και τραγούδι, στην κεντρική πλατεία, με την υποστήριξη του χορευτικού τμήματος του ΕΘΟ Καλλονής.

Παρόντες, η δημοσιογράφος/blogger Ιωάννα Σταμούλου, η σεφ και δημοσιογράφος γεύσης στη LiFO Ελένη Ψυχούλη καθώς και ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου. 

Μοσχοβόλησε… βράσμα στην Ερεσό

Οι εκδηλώσεις του 2ου Lesvos Food Fest συνεχίστηκαν στη Σκάλα Ερεσού. Ο Φορέας Ανάπτυξης και Προβολής Ερεσού, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερεσιωτών «Φανίας», υποδέχτηκε το φεστιβάλ με χαρά, συστήνοντας τα προϊόντα της Δυτικής Λέσβου μέσα από παραδοσιακές και πρωτότυπες συνταγές.

Το φεστιβάλ και τις δύο μέρες ξεκίνησε με μαγειρέματα στις εξέδρες του γιαλού. Οι συνταγές πεντανόστιμες, ευφάνταστες εμπνευσμένες από τοπικά προϊόντα όπως ούζο, ελαιόλαδο, λαδοτύρι και σύκο από τις μοναδικές Ελένη Ψυχούλη και Ιωάννα Σταμούλου, οι οποίες μας φτιάξαν κεφτεδάκια, γλυκόξινο κοτόπουλο, cheesecake και άλλες δημιουργίες τις οποίες δοκίμασε το κοινό και οι επισκέπτες.

Το απόγευμα της πρώτης μέρας στο χωριό της Ερεσού σε μια πανέμορφη αυλή ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ερεσσιωτών «Φανίας» κέρασε βρασματολούκουμα και παρουσίασε τη διαδικασία παραγωγής τους. Εν συνεχεία, ο γευσιγνώστης Ηλίας Μαμαλάκης ανακάτεψε σαλάτες με βράσμα, σβήνοντας τις πανσέτες και φτιάχνοντας πιπερονάτα. Οι διήμερες εκδηλώσεις έκλεισαν στην παραλία της Σκάλας Ερεσού με τραγούδι, κιθάρες, τουλουμοτύρι και χαλαρή ερεσιώτικη διάθεση, σε ένα σκηνικό άλλης εποχής που διαμορφώθηκε σε δυο σημεία της παραλίας και έφερε αναμνήσεις από άλλες εποχές, τότε που τα πράγματα ήταν απλά και ανέμελα.

Υπαίθρια αγορά με ντόπιους παραγωγούς στην Γέρα

Τη Δευτέρα το 2o Lesvos Food Fest βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της «ΜΟΔΟΥΣΑΣ», στο Ντουραχάνι του Παπάδου Γέρας, όπου 20 παραγωγοί της Λέσβου παρουσίασαν τα προϊόντα τους σε κοινό και επισκέπτες. Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγινε γευσιγνωσία προϊόντων αρτοποιίας, ούζου, κρασιών, ελαιόλαδου, προϊόντων ελιάς, γλυκών και μαρμελάδων ενώ παρουσιάστηκαν και καλλυντικά που παράγονται στη Λέσβο από αγνά υλικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο σεφ Αλέξανδρος Παπανδρέου και η δημοσιογράφος γεύσης Ιωάννα Σταμούλου οι οποίοι δοκίμασαν τα προϊόντα και συζήτησαν με τους παραγωγούς για τις προοπτικές προβολής και διαφήμισης των μικρών παραγωγών.

Το βράδυ, το ραντεβού δόθηκε στη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα στο «Book & Art», όπου πραγματοποιήθηκαν… βιβλιομαγειρέματα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey