Στο Υψηλομέτωπο της βόρειας Λέσβου

Πεζοπορία με τον «Ορειάς»

01/11/2013 - 18:48

Το Υψηλομέτωπο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό σε υψόμετρο 400 μέτρων με ογδόντα περίπου κατοίκους. Στο χωριό φτάνουμε περνώντας τον Μανταμάδο και μέσω του δρόμου που συνδέει τα χωριά Κάπη, Πελόπη, Υψηλομέτωπο και Στύψη.

Το Υψηλομέτωπο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Λέσβου, σε απόσταση περίπου 50 χλμ. από την πόλη της Μυτιλήνης. Πρόκειται για ένα πανέμορφο και γραφικό χωριό σε υψόμετρο 400 μέτρων με ογδόντα περίπου κατοίκους. Στο χωριό φτάνουμε περνώντας τον Μανταμάδο και μέσω του δρόμου που συνδέει τα χωριά Κάπη, Πελόπη, Υψηλομέτωπο και Στύψη.

Το χωριό διασχίζει ο κεντρικός δρόμος που συνεχίζει για τη Στύψη. Στη κάτω πλευρά του βρίσκεται ο παλιός τούρκικος μαχαλάς. Αξίζει να περπατήσουμε στα παραδοσιακά λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο από καρυδιές, συκιές, ροδιές και περιποιημένους κήπους. Τα πανέμορφα πέτρινα σπίτια του χωριού, το δημοτικό σχολείο, η παλιά πλατεία με τα πολλά τρεχούμενα νερά, μας κάνουν να πιστέψουμε ότι δε βρισκόμαστε σε νησί αλλά σε κάποιο από τα ορεινά χωριά της Ηπείρου. Εντυπωσιακά επίσης είναι το τούρκικο λουτρό, στο οποίο δίπλα βρίσκεται ο μιναρές, καθώς και η μεγάλη στέρνα του Ασλάνη.

Η περιπατητική μας διαδρομή θα ξεκινήσει από το στενό που υπάρχει δίπλα στην εκκλησία. Σύντομα ο χωματόδρομος μετατρέπεται σε ένα κακοτράχαλο μεγάλο ανηφορικό μονοπάτι. Περνώντας και τις τελευταίες στάνες του χωριού, αφήνουμε στα αριστερά μας την κοίτη ενός χειμάρρου. Στη διασταύρωση που θα συναντήσουμε στρίβουμε αριστερά και, μετά από περίπου είκοσι λεπτά ανοδικής πορείας, φτάνουμε σε ένα πλάτωμα, από το οποίο μπορούμε να απολαύσουμε τη θέα προς τον κόλπο της Καλλονής και το Υψηλομέτωπο.

Συνεχίζουμε την ανάβαση μας προς τα βόρεια και μετά από δεκαπέντε περίπου λεπτά, σε κάποιο σημείο, και όσο διασχίζουμε παλιά στράτα και οριοθετημένα χωράφια, συναντάμε τεράστιες νεροφαγιές. Σε εκείνο το σημείο αφήνουμε τον χωματόδρομο που συνεχίζει δεξιά και προχωράμε ευθεία στο μονοπάτι. Στα διακόσια μέτρα το μονοπάτι στρίβει δεξιά και ακολουθεί τη ροή ενός μικρού χειμάρρου, το οποίο ακολουθούμε ανάμεσα σε χαμηλά δέντρα και αγριοτριανταφυλλιές.

Συνεχίζουμε το περπάτημα, μέχρι να βρούμε το τοιχίο που τα παλιά χρόνια αποτελούσε το σύνορο μεταξύ Βαφειού και Στύψης. Ακολουθάμε τον ανήφορο, έχοντας πάντα δίπλα μας το τοιχίο. Αν είμαστε τυχεροί, θα συναντήσουμε τα άγρια άλογα που ζουν ελεύθερα στην περιοχή. Το σίγουρο πάντως είναι ότι, πέρα από τον εξοντωτικό ανήφορο, η μαγευτική θέα προς την Πέτρα, το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, τον κόλπο της Καλλονής και το απέραντο Αιγαίο θα μας κόψουν την ανάσα.

Έχοντας περπατήσει περίπου τρεις ώρες, έχουμε φτάσει στον προορισμό μας, στο ξωκλήσι του προφήτη Ηλία στην κορυφή του όρους Λεπέτυμνος.

Στο ξωκλήσι αυτό, πιστοί και περιπατητές συγκεντρώνονται κάθε καλοκαίρι για τη γιορτή του Προφήτη, ξεκινώντας χαράματα από τα τριγύρω χωριά. Εδώ βρισκόμαστε σε υψόμετρο 968 μέτρων, στο υψηλότερο σημείο του νησιού. Λέγεται ότι η ηλιοφάνεια στον Λεπέτυμνο είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και, ίσως, σε όλο το μεσογειακό χώρο (περίπου 3.000 ώρες τον χρόνο). Αν δεν έχουμε πάθει κάποιο έμφραγμα, θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την ανεπανάληπτη θέα. Όλη η Λέσβος βρίσκεται στα πόδια μας. Με τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες μπορούμε να δούμε το νησί από άκρη σε άκρη!

Μαζεύουμε όλες μας τις δυνάμεις και συνεχίζουμε τη διαδρομή, με προορισμό το χωριό Βαφειό.

Συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος…

Πηγή: View

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey