Βόρειος Άξονας 314

Στα χωριά του Λεπέτυμνου

21/10/2015 - 00:13

Πριν προχωρήσουμε στα επόμενα χωριά, το Λεπέτυμνο (παλιό Χάλικα) και την Άργενο, θα κατεβούμε πάλι στη θάλασσα, να περιγράψουμε την παραλία της Αργένου.

Πριν προχωρήσουμε στα επόμενα χωριά, το Λεπέτυμνο (παλιό Χάλικα) και την Άργενο, θα κατεβούμε πάλι στη θάλασσα, να περιγράψουμε την παραλία της Αργένου.


Ο «Παράδεισος»

Έναν τόπο με πολλαπλά ενδιαφέροντα, που τώρα αποτελεί πεδίο απόβασης των χιλιάδων προσφύγων.


Μπούκες ρεμάτων

Από την πλαζ της Σκάλας Συκαμιάς, ο χωματόδρομος προς τα δυτικά, έρχεται στις πλαγιές των λιόφυτων βουνών με τα αρχέγονα σέτια, και τις χαραγές των ρεμάτων.


…που κατεβάζουν πλατάνια

Ανάμεσα κάτι ρουπάκια, τετραμίθρες, σκίνοι, πεύκα και πλατάνια.


…ρουπάκια

Τα δύο μεγάλα ρέματα που έχουν τις εκβολές τους εδώ, ξεθυμαίνουν το Λεπέτυμνο, ανάμεσα Συκαμιάς και Αργένου.


Το ρέμα των Μύλων

Το ένα μάλιστα, το «Ρέμα των Μύλων», κατέβασε πολλές φορές με τα ορμητικά του νερά, ολόκληρους κορμούς πλατάνων.


Ο μεγάλος κάμπος της Αργένου

Στο δρόμο, με την σκιά από μεγάλα αρμυρίκια, μπορείς να πιεις τον καφέ σου ή να φας με το ούζο, στο μικρό κεντράκι, τον «Παράδεισο», όνομα και πράγμα, δίπλα στο κύμα!


…με την παραλία που αχνίζει

Και να η μεγάλη παραλία, η στρωμένη με χοντρό βότσαλο, στην οποία ανοίγεται μέχρι τις ρίζες των βουνών, ο κάμπος της Αργένου.


 …απέραντη

Στην αρχή της έχει αρμυρίκια, τον Αϊ Δημήτρη και το δρόμο που ανηφορίζει στο χωριό. Για την ιστορία του τόπου θα μιλήσουμε αργότερα.


…με πρόβατα στις ράχες

Στην απέναντι, δυτική άκρη, όπου αρχίζουν τα βουνά προς τη Μήθυμνα, υπάρχει το γεωλογικό, αρχέγονο «μυστικό» της. Εκεί στη θάλασσα τα βότσαλα αχνίζουν! «Βράζαμε αυγά σ’ αυτό το νερό» λένε οι ντόπιοι.


…με τα Θέρμα

Πιο μέσα, στο χτήμα, σε ένα λάκκο, βγαίνει το ζεστό νερό. Το πορτοκαλί χρώμα δείχνει την ύπαρξη των μετάλλων και των θερμόφιλων μικροοργανισμών, που αναπτύσσονται στο ανεκμετάλλευτο «θερμοδυναμικό πεδίο της Αργένου».


…και τα ζεστά ρυάκια

Όμως όλο το βουνό που ορθώνεται κοκκινωπό, μετά τις πηγές, το «Κουφό βουνό», είναι σκαμμένο από τις γαλαρίες των παλιών μεταλλείων, τα οποία στα μεσαιωνικά χρόνια, και κύρια στην εποχή των Γατελούζων (μαζί μ’ αυτά στη ρεματιά, κάτω από το Βαφειό), έδωσαν το όνομα Μόλυβος, στην αρχαία Μήθυμνα.


…με τις γαλαρίες

Βλέπεις, ίσως από την αρχαιότητα, εξορύσσονταν εδώ τα θειούχα μεταλλεύματα του σιδήρου και του μολύβου (σιδηροπυρίτης και γαληνίτης).


…του Κουφού βουνού

Επάνω στο δρόμο υπάρχει το στόμιο μιας στοάς, αλλά ψηλότερα υπάρχουν άλλες με κάθετα παρακλάδια και πηγάδια. Μάλιστα μια μελέτη ανέφερε και «μεταλλοφορία» αργύρου και χρυσού.


 …και τα αμέτρητα σύγχρονα σωσίβια

Χάνεται στο γεωλογικό χρόνο η δημιουργία τους στη ρίζα του ηφαιστειακού κώνου του Λεπέτυμνου και στον ιστορικό χρόνο, η χρήση τους.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey