Δηκτικά 31-08-19

31/08/2019 - 15:35 Ενημερώθηκε 06/09/2019 - 15:41

 

Η δημόσια καταγγελία έφερε αποτέλεσμα!

Με δελτίο Τύπου, που έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμος και υπογράφεται από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Θ. Στεργίου, ενημερώνει ότι «άμεση ήταν η αντίδρασή, μόλις πληροφορήθηκε τη χωματερή που δημιουργήθηκε στην περιοχή Σουρλάγκα, στο Πέραμα της Γέρας και προχώρησαν στον καθαρισμό και αποκατάσταση της περιοχής, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση και άλλων τέτοιων Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων που εντοπίστηκαν». Να σημειώσουμε ότι την ύπαρξη της ανεξέλεγκτης χωματερής κατήγγειλε με επιστολή του στο «Ε» ο Νίκος Χατζηγιαννάκης, συνοδεύοντας την καταγγελία και με φωτογραφίες από τον αυθαίρετο σκουπιδότοπο στην είσοδο του Περάματος. Η χωματερή αυτή, όπως είχε καταγγείλει ο κ. Χατζηγιαννάκης ήταν σε δημόσια θέα εδώ και μεγάλο διάστημα και όμως παρέμενε, και ευχής έργο είναι ότι ο δήμος ευαισθητοποιήθηκε όταν το θέμα πήρε δημοσιότητα και σχολιάστηκε η αδιαφορία των αρμοδίων και του δήμου. Έστω και έτσι όμως η συμβολή του Τύπου έπαιξε το ρόλο της, ώστε να δράσει ο δήμος διά των αρμοδίων υπηρεσιών του και να αποκαταστήσει την περιοχή που η παρουσία της αυθαίρετης χωματερής «πλήγωνε» αισθητικά. Το ζητούμενο είναι ο χώρος να περιφρουρηθεί και να μην επιτραπεί να ξαναγίνει χωματερή μετά από κάποιο διάστημα, όπως συνέβη και στο παρελθόν.

Μα.Μ.

Βάση εκπαίδευσης φοιτητών από το Πεκίνο

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε για τέταρτη συνεχή χρονιά στη Λέσβο το πρόγραμμα άσκησης υπαίθρου προπτυχιακών φοιτητών της Σχολής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης για το Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών του Πεκίνου, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το εντυπωσιακό είναι ότι στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δυο πανεπιστημίων έχει δημιουργηθεί και εκπαιδευτική βάση από το Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Πεκίνου στη Λέσβο με στόχο την πραγματοποίηση ασκήσεων υπαίθρου των φοιτητών του. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί η Λέσβος αναδεικνύεται κυρίως λόγω της δράσης και της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει και το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, σε κέντρο εκπαίδευσης όχι μόνο για την μακρινή Κίνα, αλλά και για άλλες χώρες και πανεπιστήμια του κόσμου που ασχολούνται με την προστασία των γεωλογικών μνημείων και διαθέτουν γεωπάρκα. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι η παρουσία του Νίκου Ζούρου Διευθυντή του Μουσείου, αλλά και προέδρου του Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, έπαιξε καθοριστικό ρόλο ώστε το νησί μας να γίνει πόλος έλξης και για τέτοιες δράσεις, προσελκύοντας φοιτητές και γεωεπιστήμονες από όλο τον κόσμο. Ομολογουμένως έχει ανοίξει ένας δρόμος, ώστε να καταστεί η Λέσβος ειδικός θεματικός τουριστικός προορισμός, που τα τελευταία ενδιαφέρει όλο και περισσότερους ανθρώπους, για τον οποίο οι υπόλοιποι φορείς δεν έχουν κάνει όσα πρέπει για την ανάδειξη και την προβολή του.

Μα.Μ.

Προβληματίζει η πτώση των βάσεων

Τα αποτελέσματα των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων σημαδεύτηκαν από την μεγάλη πτώση των βάσεων στις περισσότερες σχολές, σε μερικές μάλιστα η πτώση ήταν κατακόρυφη και σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Ενώ αυτό που προβλημάτισε την κοινή γνώμη και το υπουργείο Παιδείας ήταν η εισαγωγή σε πανεπιστημιακές σχολές με βαθμούς πολύ κάτω από τη βάση. Και στα τμήματα του Παν. Αιγαίου πάντως η πτώση ήταν εντυπωσιακή, γεγονός που συζητήθηκε και προβλημάτισε και την ακαδημαϊκή κοινότητα του χώρου δίνοντας τις δικές της εξηγήσεις. Γεγονός πάντως είναι ότι πέρα από την αναμενόμενη πτώση λόγω της δυσκολίας σε ορισμένα μαθήματα κατά τις εξετάσεις, η διαμόρφωση των βάσεων έχει να κάνει και με τις προτιμήσεις των ίδιων των επιτυχόντων, όπου μεταξύ των κριτηρίων, καθοριστικό λόγο για την επιλογή του τμήματος στο μηχανογραφικό παίζει και η μόνιμη κατοικία της οικογένειας του νέου φοιτητή. Φαίνεται τελικά ότι για πολλούς από τους επιτυχόντες βασικό κριτήριο επιλογής είναι που είναι το τμήμα, σε ποια πόλη δηλαδή, που δηλώνουν και λιγότερο το γνωστικό αντικείμενο του. Προτεραιότητα, δηλαδή, για πάρα πολλούς είναι οι οικονομικές δυνατότητες της οικογένειας για να σπουδάσει το παιδί της και όχι τόσο να επιλέξει τι θέλει για σπουδές. Προτιμά δηλαδή μια σχολή κοντά στην κατοικία της οικογένειας από το να …ξενιτευτεί σε μια πόλη που ενδεχομένως να φιλοξενεί μια σχολή που θα μπορούσε να ήταν επιλογή. Με δεδομένο ότι η ενσωμάτωση των ΤΕΙ στα ΑΕΙ οι επιλογές, σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη, που συγκεντρώνουν πάνω από τον μισό πληθυσμό της χώρας, είναι πολύ περισσότερες, καταλαβαίνει κανείς ότι πολύ ευκολότερα και με περισσότερες επιλογές μένουν οι επιτυχόντες στον τόπο τους, μαζί με τις οικογένειές τους, αντί να μετακομίσουν για να σπουδάσουν εκτός των …τειχών σε κάποιο περιφερειακό Πανεπιστήμιο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που εκ των πραγμάτων «πλήττει» τα περιφερειακά Πανεπιστήμια, τα οποία δεν βρίσκονται και για τους παραπάνω λόγους στις πρώτες προτιμήσεις των υποψηφίων φοιτητών, οπότε αναμενόμενη και η πτώση των βάσεων που είδαμε με τα προχθεσινά αποτελέσματα. Η εικόνα αυτή δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά δεν είναι και για να αφεθεί χωρίς περαιτέρω συζήτηση σαν να μη συμβαίνει τίποτα. Είναι ένα κρίσιμο ζήτημα διαχείρισης και για την πανεπιστημιακή κοινότητα του Αιγαίου, που οφείλει να κρατήσει ψηλά το κύρος του Πανεπιστημίου προσελκύοντας υποψήφιους φοιτητές για το γνωστικό αντικείμενο των σχολών του και όχι ως επιλογή ανάγκης για να μπουν σε κάποια σχολή.

Μα.Μ.

Αναβαθμίζεται το «Οδυσσέας Ελύτης», αλλά απολύει…

Η ανάληψη του αεροδρομίου της Μυτιλήνης, όπως και των άλλων 13 περιφερειακών από την Fraport, ήταν μια εξέλιξη που δημιούργησε προσδοκίες ότι και στον αερολιμένα του νησιού μας οι υποδομές θα βελτιωθούν, όπως άλλωστε ανακοίνωσε και η ίδια η γερμανική εταιρεία στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού της για τα 14 αεροδρόμια. Συγχρόνως η παρουσία της Fraport και των υπεργολαβικών εταιρειών που παρέχουν υπηρεσίες στο αεροδρόμιο, αποτέλεσαν και αξιόπιστους εργοδότες σε μια εποχή που η εύρεση εργασίας ήταν και παραμένει ζητούμενο. Η εταιρεία μάλιστα κινήθηκε πολύ γρήγορα για την κατασκευή σταθμού υποδοχής, που ήδη είναι στα τελειώματά του πολύ πιο έγκαιρα από τον αρχικό σχεδιασμό, δημιουργώντας τις υποδομές που έλειπαν από το «Οδυσσέας Ελύτης» για χρόνια, αναβαθμίζοντας το σε ένα σύγχρονο περιφερειακό αεροδρόμιο. Και όλα αυτά δίνουν μια καλή εικόνα για το αεροδρόμιο του νησιού με την προσδοκία ότι οι χρήστες του θα αυξηθούν είτε από το εσωτερικό, είτε πολύ περισσότερο και από το εξωτερικό. Όμως υπάρχει μια εξέλιξη, απ’ ότι πληροφορούμαστε, που προκαλεί ανησυχία, γιατί η εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας στο αεροδρόμιο έχει προβεί σε απολύσεις αρκετών υπαλλήλων της με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που μάλιστα βρισκόταν εκεί από την αρχή έναρξης της λειτουργίας από τη Fraport, δηλαδή πάνω από δυο χρόνια, τη στιγμή που προσλαμβάνει άλλους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Προφανώς η εταιρεία σεκιούριτι θέλει να διαχειριστεί το ανθρώπινο της δυναμικό, σύμφωνα με τις εποχικές ανάγκες του αεροδρομίου και με το λιγότερο μισθολογικό κόστος, αλλά οι …μαζικές απολύσεις τη στιγμή που το αεροδρόμιο αναβαθμίζεται, ήδη προκαλούν ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Α.Ω.

Η Μόρια ασφυκτιά και …απειλεί!

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο στη Μόρια με τις μεταναστευτικές ροές που καταφθάνουν καθημερινά από απέναντι να δημιουργούν ασφυξία στο ΚΥΤ και στους γύρω από αυτό χώρους, γεγονός που υποχρέωσε και τους εργαζομένους στο κέντρο με ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα να εκπέμψουν SOS για την εκρηκτική εικόνα που έχει διαμορφωθεί. Ο αριθμός των 10.000 χιλιάδων και πλέον που συσσωρεύονται στη Μόρια εγκυμονεί κινδύνους για την αντοχή των υποδομών, ενώ οι συνθήκες φιλοξενίας τόσων ανθρώπων υπό αυτές τις συνθήκες προσβάλουν τη χώρα μας και την εκθέτουν στη διεθνή γνώμη. Οι εργαζόμενοι στο ΚΥΤ που βιώνουν από πρώτο χέρι αυτήν την κατάσταση, που δεν είναι διαχειρίσιμη ζητούν την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας, ενώ υπογραμμίζουν την ανάγκη ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης, αλλά και του ιατρικού κλιμακίου, που δεν προλαβαίνει ούτε τα πολύ σοβαρά περιστατικά να δει. Στην έκκληση των εργαζομένων της Μόριας για άμεση παρέμβαση και βελτιωτικές παρεμβάσεις στις υπηρεσίες ασφαλείας και συνθηκών εργασίας έρχεται να προστεθεί και η …φωνή των λιμενικών του νησιού με επιστολή τους στο υπ. Ναυτιλίας και την ηγεσία του Λιμενικού, που υποστηρίζουν ότι η κατάσταση τον τελευταίο καιρό μυρίζει μπαρούτι, προτείνοντας και αυτοί την αποσυμφόρηση του νησιού άμεσα, για να μη ζήσουμε μέρες 2015, όπως φοβούνται ότι θα συμβεί, αν οι αρμόδιοι παραμείνουν αδρανείς. Δυστυχώς το γεγονός ότι τους δυο τελευταίους μήνες έφθασαν στο νησί περί τις 6.000 ψυχές από απέναντι ήταν αναμενόμενο ότι η Λέσβος θα ξαναζήσει εικόνες που θέλουμε να ξεχάσουμε. Οι νέοι κυβερνώντες προς το παρόν μένουν στις διαπιστώσεις, ενώ όσο η αποσυμφόρηση δεν ξεκινά ο κίνδυνος για κατάρρευση του όλου συστήματος είναι υπαρκτός και τότε η διαχείριση θα δυσκολέψει πάρα πολύ και αυτό θα πρέπει να το προλάβουν. Αλήθεια τι περιμένουν;

Μα.Μ.

Κυβέρνηση στο …παρασκήνιο

Τόσο στον Δήμο Μυτιλήνης όσο και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, οι επικεφαλής φρόντισαν εγκαίρως να συγκροτήσουν το «κυβερνητικό» σχήμα τους, να διαμορφώσουν τις -αναγκαίες και λόγω απλής αναλογικής- συμμαχίες τους με άλλες παρατάξεις, αλλά και να αναθέσουν πόστα και ρόλους σε συγκεκριμένους συνεργάτες τους. Αντίθετα, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που εξ αντικειμένου είναι και πιο δύσκολη στη διοίκησή της λόγω μεγάλου και πολυδιασπασμένου γεωγραφικού χώρου και ποικίλων αρμοδιοτήτων, ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης κ. Μουτζούρης, παρά τις αρχικές του εξαγγελίες αλλά και -πολλαπλά επιβεβαιωμένες- συζητήσεις με επικεφαλής άλλων παρατάξεων, τελικά κράτησε μέχρι την τελευταία στιγμή τα χαρτιά του κλειστά, κινούμενος προφανώς παρασκηνιακά στην διαμόρφωση ηγετικής ομάδας μέσω προσωπικών επαφών.

Παρουσία των τοπικών αρχών, του βουλευτή Γ. Μπουρνού, του απερχόμενου δημάρχου Σπ. Γαληνού, του νέου δημάρχου Μυτιλήνης Στρ. Κύτελη, της Γ. Γ. Αιγαίου και Ν.Π. Χρ. Καλογήρου, του αντιπεριφερειάρχη Θ. Βαλσαμίδη, αλλά και του πρώην Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, που ήρθε ειδικά για αυτό το σκοπό, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου και το κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης για την ονοματοδοσία μέρους της προβλήτας του Λιμένα Μυτιλήνης σε «Προβλήτα Κυριάκου Παπαδόπουλου». Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η οικογένεια του τιμώμενου Κυρ. Παπαδόπουλου, που η Βουλή των Ελλήνων, επί προεδρίας Ν. Βούτση «υιοθέτησε», τιμώντας τον αείμνηστο Πλωτάρχη του Λιμενικού ως μια εμβληματική προσωπικότητα που τίμησε το σώμα σε μια κρίσιμη περίοδο έντασης του προσφυγικού.

Κυβέρνηση στο …παρασκήνιο (2)

Οι πληροφορίες βέβαια αναφέρουν -και άλλωστε είναι λογικό- ότι ο νέος Περιφερειάρχης έχει κάνει όπως λέμε τα κουμάντα του και έχει επιλέξει τους βασικούς συνεργάτες που θα αναλάβουν ρόλους και αξιώματα στη νέα Περιφερειακή Αρχή. Και η εξήγηση που δίνουν στενοί του συνεργάτες για το γεγονός ότι τελικά δεν ευοδώθηκαν επίσημες συνεργασίες με άλλες παρατάξεις, ήταν κάποιες «παράλογες απαιτήσεις». Όμως, μια τέτοια διαδικασία μάλλον δεν είναι συνήθης και σίγουρα δεν παραπέμπει σε λογικές διαφάνειας. Βέβαια, μιας και όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, ας λειτουργήσουμε καλοπροαίρετα και ας μην βιαστούμε να κρίνουμε πριν δούμε. Σε κάθε περίπτωση όμως η διαδικασία που ακολουθήθηκε ως τώρα, πίσω από κλειστές πόρτες, είναι λογικό να μας κάνει επιφυλακτικούς. Οψόμεθα!

Π.Μ.

Ποιος τελικά έχει την ευθύνη;

Μέχρι τώρα, στις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών μεμονωμένα είτε από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είτε και μέσω του γραπτού και ηλεκτρονικού τύπου, με την απαράδεκτη από κάθε άποψη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πάρκινγκ της Μυτιλήνης με την «αθιγγανοκρατία» και τις πολλαπλές συνέπειές της, όλοι οι πιθανοί εμπλεκόμενοι (Δήμος, Περιφέρεια, Αστυνομία, Λιμεναρχείο, Λιμενικό Ταμείο κλπ) φρόντιζαν να δηλώνουν αναρμόδιοι και να πετάνε το μπαλάκι στους άλλους. Λαλίστατοι κατά τα λοιπά «δημόσιοι άνδρες» -αλλά και γυναίκες- πολλοί από τις οποίους διεκδίκησαν πρόσφατα την ψήφο των ταλαίπωρων συμπολιτών τους, δεν είχαν το θάρρος της δημόσιας παρέμβασης ή μιας αναφοράς στον αρμόδιο εισαγγελέα, για την μεταξύ άλλων σωρεία παρανομιών που διαπράττονται καθημερινά στη βιτρίνα της πόλης. Και όλοι αυτοί, με άλλοθι ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος έχει την ευθύνη για το χώρο.

Βρέθηκε τελικά ο υπεύθυνος!

Στους συμπολίτες μας, που δεν τολμούσαν να αφήσουν όλο αυτό τον καιρό το αυτοκίνητό τους σε μεγάλο μέρος του πάρκινγκ, που είχε μετατραπεί σε άτυπο καταυλισμό τσιγγάνων, για να μην γίνουν αποδέκτες επαιτείας, άτυπων εκβιασμών (σπασμένοι καθρέφτες, χαραγμένες λαμαρίνες αυτοκινήτων, περιττώματα και άλλα τέτοια ωραία) ή ευτελιστικών της ανθρώπινης αξιοπρέπειας θεαμάτων, ήλθε να προστεθεί ο αποκλεισμός ενός ακόμα μεγάλου κομματιού του πάρκινγκ! Πώς; Ο χώρος μισθώθηκε σε εταιρεία που εγκαθιστά εποχικά πλανόδιο Λούνα Παρκ. Άρα κάποιος φορέας, μίσθωσε το χώρο. Επομένως αποδέχεται την ευθύνη διαχείρισης και εκμετάλλευσης του χώρου. Ιδού λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε τοπικό παράγοντα, που τάχα μου δεν παρέμβαινε ως τώρα γιατί δεν ήξερε σε ποιον να απευθυνθεί. Να καλέσει αυτόν που κατά τεκμήριο διαθέτει τα …γένια, να αναλάβει και τα χτένια της όλης κατάστασης!

Π.Μ.

Χρειάζεται εθνικό σχέδιο

Για όσους γνωρίζουν στοιχειωδώς πώς λειτουργεί η «Ερντογανική Δημοκρατία» της γειτονικής χώρας, όπου δεν κουνιέται κουνούπι αν δεν το επιτρέψει -ή στην προκειμένη περίπτωση αν δεν κάνει τα «στραβά μάτια»- ο Σουλτάνος, το να θεωρείται από κάποιους «εποχιακό φαινόμενο» η μαζική άφιξη μεταναστών στα νησιά, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό ζήτημα, μόνο θυμηδία θα μπορούσε να προκαλέσει. Είναι φανερό ότι ο γείτονας, έχει βάλει σε κεντρικό σημείο του οπλοστασίου της προκλητικότητας και των εκβιασμών προς τη χώρα μας, το μεταναστευτικό. Εννοείται ότι η αντιμετώπιση μιας τέτοιας -μεταξύ άλλων και απάνθρωπης- τακτικής, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με ευχολόγια, αόριστες εκκλήσεις για αποσυμφόρηση των νησιών και …δηλώσεις συμπαράστασης από τους Ευρωπαίους εταίρους. Χρειάζεται Εθνική στρατηγική αποτροπής, και όποιος κάνει ότι δεν καταλαβαίνει, μακάρι να είναι απλώς αφελής!

Π.Μ.

Θεωρώντας ακόμα και τους οπαδούς σου ανόητους

Ο Τσίπρας δήλωσε στα κομματικά όργανα ότι δεν ενδιαφέρεται για εκλογή του ως αρχηγού του κόμματος απευθείας από τη βάση. Και έσπευσε το γραφείο τύπου της ΝΔ να βγάλει ανακοίνωση, ότι τάχα μου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, φοβάται να εκτεθεί στην κρίση των φίλων και μελών του κόμματος. Λες και υπάρχει έστω και ένας Έλληνας πολίτης, φίλος ή αντίπαλος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που να αμφιβάλει ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσιζε την απευθείας εκλογή Προέδρου από τη βάση, υπήρχε περίπτωση να μην εκλεγεί ο Τσίπρας παμψηφεί. Επομένως, άλλη μια κομματική ανακοίνωση του είδους «σε δουλειά να βρισκόμαστε» ή αν προτιμάτε, «με κάθε ευκαιρία να την …πούμε στον αντίπαλο». Είμαι περίεργος, άραγε ο Μητσοτάκης τους πληρώνει όλους αυτούς για να κάνουν τόσο …πειστική δουλειά;

Π.Μ.

Κύριε Διευθυντά

Γιατί έχω την εντύπωση ότι όλες αυτές οι οιμωγές για το χάλι της παιδείας και την κατάντια του να εισάγονται στα Πανεπιστήμια αυριανοί «επιστήμονες» επιεικώς αγράμματοι, είναι μάλλον προσχηματικές; Γιατί όλοι πια οι εμπλεκόμενοι, μαθητές, διδάσκοντες, γονείς (κυρίως αυτοί) γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει στην δύσμοιρη παιδεία μας, κι ότι κάθε χρόνο και χειρότερα. Οπότε, από τη μια συμβάλλουν στην γενική κλάψα και το ανάθεμα, και από την άλλη συμμετέχουν στην «συνομωσία της σιωπής» για το τι πραγματικά συμβαίνει στα σχολεία, και σπεύδουν να αλληλοσυγχαίρονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τις επιτυχίες υιών, θυγατέρων, ανιψιών των ίδιων ή των φίλων και γνωστών τους;

Διαπορών Μυτιληνιός

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey