Οδοιπορικό στη Λέσβο Στην κορφή

Χάρτης από Λάκκο σε Πυργίσκο Χάρτης από Λάκκο σε Πυργίσκο

Κουρατσώνας Γ’

02/04/2019 - 15:19

 

 

Ανηφορίζοντας από τον ορεινό κάμπο του Λάκκου, στην νότια πλαγιά του βουνού, το δάσος είναι πυκνό, με αυλάκια νερού και γιδόστρατες! Η Δρυς (Quercus ithabulensis), το πάλαι ποτέ «χρυσοφόρο» δένδρο, ο Πρίνος (Quercus coccifera), η Τρικοκκιά (Crataegus monogyna), ο Κότσινας (Phyllirea latifolia), o Μελιός (Fraxinus angustifolia), η Αρκομηλιά (Prunus coccomilia), η Αγριοδαμασκηνιά (Prunus spinosa), ακολουθούν μέχρι το οροπέδιο της κορυφής! Ανάμεσα ρους σέτια ξεχασμένα, γκιόλες και στρώμα ο υπέροχος κρόκος (Crocus biflorus)!

Επάνω ανοίγεται μια μεγάλη έκταση, με οροπέδια που καλλιεργήθηκαν και μακρινές μάνδρες, ενώ προβάλλουν βραχώδεις εντυπωσιακές κορφές ηφαιστειακών πετρωμάτων, όπως αυτές πάνω από το Σκαλοχώρι, στα βόρεια πρέμνα του βουνού. Στην νότια -λοιπόν- πλευρά, εκεί που καταλήγει το ανέβασμα από τον Λάκκο, υπάρχουν δύο άλλες «κορυφώσεις»! Η δυτική, αποτελείται από τα ανώμαλα ηφαιστειακά βράχια ενώ κοντά της, προς τα ανατολικά, υπάρχει η υψηλότερη κορυφή του βουνού, που σχηματίζει μικρό οροπέδιο και φέρει το τριγωνομετρικό των 786 μ. Είναι ο Πυργίσκος*, και υπάρχει βλάστηση και μια απέραντη περισκοπική θέα! Εδώ επάνω υπάρχει ένας περίβολος, αρκετά μεγάλος που περνά από το τριγωνομετρικό και καλύπτει την δυτική πλευρά του οροπεδίου. Πρόκειται για τείχος από μεγάλους και μικρότερους λίθους πλάτους 2 μέτρων και σε ορισμένα ανατολικά του σημεία φτάνει στο ύψος των 3 μ. Δίπλα στο τριγωνομετρικό, παρατηρούνται θεμέλια κτίσματος, ενώ η κεραμική λείπει (μόνο δύο όστρακα από κόκκινο πηλό)!

Αν και το «τείχος» μοιάζει με τους μακρούς τοίχους του βουνού που χωρίζουν ιδιοκτησίες, τούτο μάλλον πρόκειται για πρόχειρο, αρχαίο περίβολο, ίσως μια αμυντική γραμμή, στην κορυφή του βουνού με τους αμέτρητους αρχαίους τόπους στις πλαγιές του. Τα Λεπρίνια και οι ορεινοί κάμποι στο νοτιά, τα σημαντικά οικιστικά ευρήματα, κάτω από τον νέο δρόμο (Οκτ. 2017), οι γνωστές θέσεις του Αϊ Λια των Παρακοίλων και στην πλευρά του προς τα βορινά παράλια, την Αρχαία Άντισσα! Είναι εντυπωσιακή και πολυδαίδαλη η έκταση της «κορυφής» του Κουρατσώνα, με τα οροπέδια και τις αρκετές απόκρημνες κορυφώσεις! Τώρα παντού αντηχούν τα κουδούνια των προβάτων, που ανηφορίζουν από όλες τις μεριές, εδώ επάνω!

* Τον περίβολο περιγράφει ο Βασίλης Κουμαρέλας (Αιολικά Νέα, τ. 16, Ιαν. 1990, σελ. 15) που το υπολογίζει 60x40 μ. και αναφέρει την κορυφή «Καλετζικ» (μικρό κάστρο) που ταιριάζει στην επίσημη ονομασία «Πυργίσκος»!

** Στην έρευνα συμμετείχαν και οι Μάκης Παυλέλης και Απόστολος Μακαρατζής

με υπέροχα δένδρα

και στρωμένα με τον κρόκο 

με μεγάλα οροπέδια γύρω του

με περίβολο

ύψους 3 μέτρων

και κτίσματα ο Πυργίσκος

βιγλίζει τα πάντα γύρω!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey