Ο συμπατριώτης μας Κύριλλος Συκής Ηγούμενος στην Μονή Χάλκης

24/05/2019 - 17:16

Ο Επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος, είναι ο νέος Ηγούμενος της ιστορικής Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης σε αντικατάσταση του αναγορευθέντος σε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρου. Παράλληλα ο Κύριλλος αναλαμβάνει τοποτηρητής της Μητρόπολης Προύσας, ενώ συνεχίζει να παραμένει υπεύθυνος στο συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου Εντιρνέ Καπί της Πόλης. Η ανάληψη των νέων καθηκόντων θα γίνει στις 8 Ιουνίου παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη. Το Μοναστήρι της Χάλκης είναι το σημαντικότερο ελληνορθόδοξο στην Τουρκία, εκεί στεγάζεται εδώ και 150 χρόνια η ονομαστή Θεολογική Σχολή του Πατριαρχείου, την οποία έκλεισε το 1971 η τουρκική Κυβέρνηση και έκτοτε η επαναλειτουργία της αποτελεί μόνιμο θρησκευτικό και πολιτικό αίτημα. Σήμερα υπηρετούν περίπου δέκα καλόγεροι, διαθέτει δε η Μονή μία απ’ τις σημαντικότερες θρησκευτικές ορθόδοξες βιβλιοθήκες στον κόσμο γι’ αυτό και συχνά την επισκέπτονται μελετητές και φοιτητές των προγραμμάτων Erasmus και γίνονται συχνά θεολογικά συνέδρια. Στην περιουσία της Μονής υπάγεται περίπου το μισό νησί της Χάλκης. Αξίζει να υπενθυμισθεί ότι τελευταίος Ηγούμενος και Σχολάρχης στην Χάλκη ήταν ο καταγόμενος απ’ την Βατούσα της Λέσβου Μητροπολίτης Σταυρουπόλεως Μάξιμος Ρεπανελλής. Στη Χάλκη έχουν σπουδάσει πολλοί Άγιοι κληρικοί,Πατριάρχες, Αρχιερείς, καθηγητές μεταξύ των οποίων και ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης Ιάκωβος που αποφοίτησε το 1966 και χειροτονήθηκε εκεί διάκονος απ’ τον τότε Πατριάρχη Αθηναγόρα.

Της Αγίας Φωτεινής στην Σμύρνη

Σαν μεθαύριο, 4η Κυριακή μετά το Πάσχα (της Σαμαρείτιδος), στον καιρό των Ελλήνων η Σμύρνη γιόρταζε την πολιούχο της Αγία Φωτεινή, που ήταν Σαμαρείτιδα και κατά την παράδοση μετά τη συνάντηση της με τον Ιησού, βαπτίσθηκε η ίδια και η οικογένειά της, κήρυξε τον Χριστιανισμό σε πολλές περιοχές και κατέληξε στη Σμύρνη όπου και μαρτύρησε. Μεθαύριο, λοιπόν, στην σημερινή ταπεινή εκκλησία της Αγίας Φωτεινής, αφού η άλλη η Μητρόπολη πυρπολήθηκε κι ανατινάχθηκε το 1922, θα γιορτάσουν την μνήμη της Αγίας. Μαζί με τον Μητροπολίτη Βαρθολομαίο θα συλλειτουργήσει προσκληθείς απ’ τον Βόλο, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιος και θα ψάλλει η Βυζαντινή Χορωδία Αθηνών υπό την διεύθυνση του μουσικολόγου Γ. Χατζηχρόνογλου. Προς τούτο αρκετοί έλληνες από τον Βόλο και την Αθήνα θα πλαισιώσουν τα λιγοστά μέλη της ορθόδοξης κοινότητας Σμύρνης και θα πανηγυρίσουν μαζί τους, μετά τη λειτουργία, στο προαύλιο της εκκλησίας στο Αλσαντσάκ.

Ραμαζάνι, «η νύχτα του Καντίρ»

Πυκνώνουν τα δρομολόγια με απέναντι, λίγοι όμως οι επιβάτες

Άνοιξε απ την περασμένη βδομάδα η Πύλη της Πέτρας και ξεκίνησε η εποχιακή σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι του Κουτσούκουγιού. Τα δρομολόγια εκτελούνται απ’ τα πλοιάρια της τουρκικής εταιρείας «Den Tour». Από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο θα υπάρχουν σχεδόν καθημερινά δρομολόγια. Κάθε Τετάρτη και αργότερα κάθε Τρίτη, θα αναχωρεί το πρωί το πλοίο από την Πέτρα για αυθημερόν ταξίδι προς το Küçükkuyu και θα διοργανώνονται εκδρομές προς τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Τροίας, την αρχαία Άσσο αλλά και σε πόλεις του Αδραμυτινού Κόλπου και στο Τσανάκκαλε. Επίσης από 1η Ιουνίου οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη γραμμή Μυτιλήνη-Αιβαλί ξεκινούν ημερήσια δρομολόγια κι από εδώ κι από εκεί. Στο μεταξύ, ενώ επίκειται ο 9ήμερος (1 έως 9/6/19) εορτασμός του Μπαιράμ, που συνήθως φέρνει πολλούς τούρκους επισκέπτες, δεν ξεκίνησε η παροχή της δυνατότητας έκδοσης βίζας στα σημεία εισόδου (Τελωνεία) των νησιών, μολονότι δόθηκε το πράσινο φώς για το μέτρο απ την Ε.Ε. καθυστέρησε το δικό μας αρμόδιο Υπουργείο. Το γεγονός προβλήθηκε ιδιαίτερα αρνητικά στον τουρκικό τύπο και ανησύχησε τόσο τους τούρκους όσο και τους έλληνες τουριστικούς πράκτορες. Η δυσπραγία στο ζήτημα της βίζας και η υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι δολαρίου και ευρώ σηματοδοτεί μεγάλη υστέρηση στις αφίξεις τούρκων τουριστών στην Λέσβο την περίοδο των διακοπών του Σεκέρ Μπαϊράμ, οι οποίοι πέρσι ήσαν γύρω στις 8.500 άτομα.

Εποχιακή συνταγή: Χαλβάς με κεράσια

Τα κεράσια αφθονούν τον μήνα Μάη, μόνο που τόσο σε μας όσο και απέναντι,οι τιμές τους εξακολουθούν ακόμη να είναι υψηλές. Η Τουρκία θεωρείται η πατρίδα του κερασιού, λένε ότι πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Κερασούντα του Εύξεινου Πόντου, που σήμερα λέγεται Giresun, αλλά το όνομα του φρούτου είναι ελληνικό «Kiraz»! ΗΠΑ και η Τουρκία, κρατούν τα πρωτεία στην παγκόσμια παραγωγή, ακολουθούν Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ενώ ένα καλό μερίδιο έχει και η Ελλάδα με καλλιέργεια περίπου 50 χιλ. στρεμμάτων. Η φίλη Πελαγία η Σμυρνιά έψαξε στα κιτάπια της και μας έστειλε την παρακάτω συνταγή.

Για το χαλβά:

1 ποτήρι σιμιγδάλι, 1 ποτήρι ζάχαρη, 5 ποτήρια χυμός πορτοκάλι, 1 φακελάκι βανίλια

Για τις κρέπες:

1 αβγό, 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη, 1,5 ποτήρια χυμό κερασιού (όχι έτοιμο, το φτιάχνουμε εμείς), 1 ποτήρι αλεύρι, 2 κουταλιές σούπας λάδι, ελάχιστο αλάτι

Για τη γέμιση:

400 γρ. καθαρισμένα χωρίς κουκούτσια κεράσια

Εκτέλεση:

Πρώτα φτιάχνουμε τις κρέπες, μετά τον χαλβά και ύστερα απλώνουμε μεμβράνη σε ένα κατάλληλο ταψί και βάζουμε σειρά τυλιγμένες τις κρέπες, στις οποίες έχουμε βάλει μία στρώση χαλβά και μία στρώση κεράσια. Κρατάμε στο ψυγείο για 5 ώρες και πριν να σερβίρουμε ρίχνουμε σιρόπι κερασιού και ανάλατους ξηρούς καρπούς.

Επίσης μια άλλη εύκολη τουρκική συνταγή είναι να φτιάξουμε κρέμα μουχαλεμπί (2 λίτρα γάλα, 2 ποτήρια ζάχαρη, 1 ποτήρι νισεστέ, 1/2 ποτήρι αλεύρι, 250 γραμμάρια βούτυρο, 2 φακελάκια βανίλια, 2 κομμάτια μαστίχα). Τη μοιράζουμε σε μπολάκια και μόλις κρυώσει βάζουμε 300 γρ. καθαρισμένα κεράσια. Η Πελαγία συνιστά να περάσουμε το μουχαλεμπί από μπλέντερ για να μην έχει μέσα σβώλους και φουσκάλες στην επιφάνεια.

Δίτομη έκδοση για την αρχαία ιστορία του Αλίαγα

Οι πόλεις των Αιολέων εκτείνονταν από την Τρωάδα στο βορρά μέχρι τις εκβολές του ποταμού Έρμου (Gediz) στο νότο. Από τότε αυτή η παράκτια περιοχή της Μικράς Ασίας αναφερόταν ως «Αιολίς». Στην Δωδεκάπολη της Αιολίδας, σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, ανήκαν και η Μύρινα και το Γρύνειον που βρίσκονταν κοντά στο σημερινό Αλίαγα. Το Πανεπιστήμιο Menderes του Αϊδινίου (Σχολή Τεχνών και Επιστημών Τμήμα Αρχαιολογίας) με φροντίδα του αρχαιολόγου Dr. Murat Çekilmez κυκλοφόρησε την περασμένη βδομάδα δίτομη έκδοση για τις αρχαίες αυτές πόλεις (Μύρινα και Γρύνειον). Στην έκδοση περιγράφονται οι μέθοδοι και τα ευρήματα των επιφανειακών ανασκαφών που διενήργησε το Πανεπιστήμιο Μεντερές στην περιοχή κατά το 2015-2016 και έχουν επιστημονικό και ιστορικό ενδιαφέρον, με την προσδοκία βέβαια της προβολής και τουριστικής ανάπτυξης του Αλίαγα. Προσπαθούνε οι άνθρωποι αλλά κατά πόσο βέβαια μία βεβαρυμμένη βιομηχανικά εργατούπολη, μπορεί να γίνει και τουριστικό θέρετρο… θα δείξει!

 

Στις 31 Μαΐου, την 27η ημέρα της νηστείας του Ραμαζανιού τα τζαμιά σε όλο τον κόσμο μένουν ανοιχτά το βράδυ για να υποδεχτούν τους πιστούς. Οι ιμάμηδες ψέλνουν και οι πιστοί κάνουν την προσευχή τους (ναμάζι) όλη την νύκτα. Θεωρείται η πιο ιερή νύχτα στην παράδοση των μουσουλμάνων. Λέγεται στα αραβικά Laylat al-Qadr, στα τούρκικα Kadir Gecesi, είναι Νύχτα της Δύναμης, η Νύχτα της Τιμής, η Νύχτα του Πεπρωμένου, η Νύχτα της Αξίας είναι μερικά από τα ονόματα που της αποδίδουν. Εκφράζει την ανάμνηση της παράδοσης απ’ τον Αλλάχ του Κορανίου (Λόγος του Θεού) στον Προφήτη Μωάμεθ, κατ’ αναλογία της δικής μας Βίβλου, όπου παρέλαβε ο Μωυσής στο Σινά τις 10 εντολές. Όπως και σε μας, παράλληλα με τις θρησκευτικές γιορτές είναι και οι εμπορικές… Έτσι και «η νύχτα του Καντίρ» χαρακτηρίζεται απ’ την μαζική προσέλευση κόσμου στα τζαμιά αλλά και σαν ευκαιρία για νυχτερινά ψώνια! Στην Αδριανούπολη εκτός απ’ τους τούρκους και πολλοί έλληνες και βούλγαροι μουσουλμάνοι αναμένεται να επισκεφθούν την νύχτα του Καντίρ το ονομαστό τζαμί Σελιμιέ (Selimiye) και τις αγορές γύρω απ’ το τζαμί, που παραμένουν ανοικτές όλη την νύχτα, προς χαρά των εμπόρων. Στο γειτονικό μας Αϊβαλί τα κεντρικά τζαμιά θα παραμείνουν ανοικτά ως τη 1 τα μεσάνυχτα.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey