Οι κάλπες αναμένεται να στείλουν πολλαπλά μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες!

24/05/2019 - 13:18 Ενημερώθηκε 24/05/2019 - 13:19

Βρισκόμαστε μια ανάσα πριν ανοίξουν οι τετραπλές κάλπες, που αναμένεται να στείλουν πολλαπλά μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες! Σχεδόν τέσσερα χρόνια από την τελευταία προσφυγή σε κάλπες οι ψηφοφόροι καλούνται να... μιλήσουν, στέλνοντας το μήνυμά τους και κεντρικό επίπεδο, μέσω της κάλπης για την ευρωβουλή, αλλά και σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι οι κάλπες θα «μιλήσουν», μετά από τόσα χρόνια και οι επιλογές του εκλογικού σώματος εκ των πραγμάτων θα δρομολογήσουν εξελίξεις, με τον έναν ή άλλον τρόπο. Σε κεντρικό επίπεδο η κάλπη για την ευρωβουλή θα δείξει, αν πέρα από την δημοσκοπική καταγραφή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων που τα τελευταία χρόνια παρακολουθούμε, υπάρχει και πραγματική καταγραφή με τη ψήφο των πολιτών και ανατροπή των συσχετισμών, που φέρνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους και ενδεχομένως και τις πολιτικές εξελίξεις πιο μπροστά! Μπορεί η ψήφος στις ευρωεκλογές να θεωρείται μια «χαλαρή» ψήφος, αφού δεν κρίνεται η κυβέρνηση της χώρας, αλλά ποιοί θα είναι οι εκπρόσωποι μας στην ευρωβουλή. Το γεγονός, όμως, ότι έχει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, όπως όλοι ομολογούν, δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες. Είναι γεγονός ότι κλείνει ένας κύκλος και το ζητούμενο είναι με ποιό τρόπο θα κλείσει και πώς ομολογουμένως θα ανοίξει ο νέος κύκλος και με ποιούς πρωταγωνιστές των εξελίξεων.

Στις άλλες κάλπες, αυτές των αυτοδιοικητικών εκλογών, τα μηνύματα του εκλογικού σώματος προφανώς και έχουν την πολιτική τους διάσταση, αλλά έχουν και τα εντελώς δικά τους ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που έχουν να κάνουν και με τα πρόσωπα που ηγούνται των αυτοδιοικητικών συνδυασμών. Δεν θα καταγραφούν δηλαδή, μόνο ή κυρίως οι πολιτικές προτιμήσεις των εκλογέων, αλλά και οι επιλογές προσώπων, οι συμπεριφορές τους, αλλά και οι «δεσμοί» με την τοπική κοινωνία των προσώπων που διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών τους. Το διακύβευμα στην Περιφέρεια και στους Δήμους και τις Κοινότητες δεν είναι ασφαλώς το ίδιο, γιατί σε κάθε αυτοδιοικητική δομή και στην περιοχή μας τα δεδομένα είναι διαφορετικά και τα κριτήρια των πολιτών διαφοροποιούνται στις κάλπες.

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, εν προκειμένω, το εκλογικό σώμα καλείται να επιλέξει αν θα εγκρίνει με τη ψήφο του τη συνέχιση της σημερινής περιφερειακής αρχής της Χριστιάνας Καλογήρου, με τις όποιες αλλαγές προσώπων, ή αν θα επιλέξει την αλλαγή σελίδας, δίνοντας τη δυνατότητα στους άλλους διεκδικητές να αναλάβουν τα ηνία της περιφερειακής αρχής. Στη δεύτερη περίπτωση, από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις ο Παναγιώτης Χριστόφας και ο Κώστας Μουτζούρης φαίνεται να είναι οι δυο ισχυρές υποψηφιότητες, που μπορούν να διεκδικήσουν την Περιφέρεια. Ο καθένας από αυτούς έχει τα «δυνατά» του χαρτιά και τα αδύνατα σημεία του και από την ενίσχυση ή αποδυνάμωση αντίστοιχα των παραπάνω θα έχει τύχη να φέρει και το αποτέλεσμα που χρειάζεται για να επιτύχει το στόχο του. Η Καλογήρου προσέρχεται σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχοντας στα «συν» της την πενταετή παρουσία της στην Περιφέρεια και τις δυνατότητες και τις δεσμεύσεις που της παρέχει η εξουσία της αυτή. Στα υπέρ της, όπως αποδεικνύεται και από την εξέλιξη της αναμέτρησης, είναι και το επίσημο χρίσμα της ΝΔ, χωρίς το οποίο θα δυσκολευόταν ενδεχομένως να συγκροτήσει και αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Στα αρνητικά της, που δεν επιδέχονται καμιάς αμφισβήτησης, είναι η ίδια η συμπεριφορά της, που έχει δημιουργήσει και τα τεράστια προβλήματα με τα στελέχη και τους ανθρώπους του χώρου της, που αποτελεί και την «αχίλλειο πτέρνα» του συνδυασμού της. Είναι κοινό μυστικό και στους ίδιους τους υποψηφίους του συνδυασμού της, ότι αν θα χάσουν τις εκλογές θα τις χάσουν ένεκα Καλογήρου και όχι γιατί δεν θέλουν να την επιλέξουν ως υποψήφια της ΝΔ. Τι θα βαρύνει τελικά στις επιλογές των εκλογέων και κυρίως του κόσμου που κινείται στο χώρο ή στις παρυφές της γαλάζιας παράταξης θα φανεί από την κάλπη.

Σε ότι αφορά τους άλλους δυο κύριους διεκδικητές της περιφερειακής αρχής, μπορεί να συμπίπτουν στο στόχο για αλλαγή σελίδας στην Περιφέρεια, μόνο που η προσέγγιση του καθενός είναι εντελώς διαφορετική. Ο μεν Μουτζούρης ...ποντάρει να κερδίσει κυρίους τους δυσαρεστημένους με την Καλογήρου νεοδημοκράτες, που παραμένουν ωστόσο στο χώρο, γεγονός που έχει το ρίσκο του όσο πλησιάζουμε προς την κάλπη, και φυσικά και όσους προσβλέπουν στην υποψηφιότητά του, προκειμένου να μπει στο δεύτερο γύρο και να διεκδικήσει τη θέση του Περιφερειάρχη. Ο δε Χριστόφας ποντάρει και στο νεανικό του ψηφοδέλτιο, προσελκύοντας προνομιακά έτσι το μέρος του εκλογικού σώματος που ψηφίζει για πρώτη φορά και αυτό δεν είναι ευκαταφρόνητο, αλλά και στο μέρος εκείνο των ψηφοφόρων που έχει δεσμούς με το παλιό ΠΑΣΟΚ και το οποίο δεν μπορεί να προσελκύσει άλλος αυτοδιοικητικός συνδυασμός και πάντως όχι ο Σπιλάνης που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος ενδεχομένως θα μπορούσε να απευθυνθεί σε αυτόν το χώρο. Με αυτά τα δεδομένα η ασφαλής πρόβλεψη που θα μπορούσαμε να κάνουμε για το ποιοι θα είναι οι πιθανοί διεκδικητές για το δεύτερο γύρο, μεταξύ Καλογήρου, Χριστόφα και Μουτζούρη, είναι 1-2-Χ, με βάση τις ποδοσφαιρικές προβλέψεις, με όλα τα αποτελέσματα ανοιχτά. Ασφαλώς στην πρόβλεψη αυτή υπάρχουν «φαβορί» και «αουτσάιντερ», σε ό,τι αφορά το ποιοί θα μπουν στο δεύτερο γύρο και για τη σειρά κατάταξης. Αλλά από εκεί και πέρα ο τελικός νικητής του δεύτερου γύρου είναι εντελώς απρόβλεπτος, τουλάχιστον για τώρα, πριν ανοίξουν οι κάλπες και δούμε τα ποσοστά έκαστου. Στη μάχη αυτή του δεύτερου γύρου, οι συνδυασμοί περνούν σε δεύτερη μοίρα και μπροστά μπαίνουν τα δυο πρόσωπα στην κρίση του εκλογικού σώματος, οπότε τα «υπέρ» και τα «κατά» του καθενός και τι εκφράζει θα παίξουν το ρόλο τους!

Στις δημοτικές εκλογές και για τους δυο δήμους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις πολλών παραγόντων υπάρχουν ...φαβορί για την πρωτιά, στα πρόσωπα των Κύτελη και Βέρρου, αντίστοιχα, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα σε τι ποσοστά θα κινηθούν. Από εκεί και πέρα στον μεν Δήμο Μυτιλήνης ο Μιχάλης Μαμάκος έχει ένα προβάδισμα για να βρεθεί αντίπαλος στο δεύτερο γύρο με τον Στρ. Κύτελη, ενώ στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο δεύτερος θα εξαρτηθεί και από τα ποσοστά του πρώτου. Αν δηλαδή ο Βέρρος πάρει ένα μεγάλο μέρος από τη νεοδημοκρατική δεξαμενή, θα έχει επίπτωση στα ποσοστά του Χήρα. Αν όμως αυτό δεν προκύψει και η συσπείρωση των νεοδημοκρατών στην υποψηφιότητα Χήρα επιτευχθεί και με τη συμβολή του βουλευτή Χ. Αθανασίου, τότε μπορεί να είναι αυτός ο διεκδικητής του δεύτερου γύρου. Όμως δυναμική έχει αναπτύξει και η υποψηφιότητα του Ζαφείρη, ο οποίος με την παρουσία του και τις συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις του για τον νεοσύστατο δήμο έχουν κάνει εντύπωση και έχουν στρέψει πολλά μάτια στην υποψηφιότητά του, γεγονός που δεν αποκλείει να κάνει την έκπληξη και να μπει στο δεύτερο γύρο!

Τέλος σε ότι αφορά τις εκλογές στις κοινότητες, αν εξαιρέσει κανείς τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, που έχει χαρακτηριστικά δημοτικών εκλογών, ως η μεγαλύτερη κοινότητα του νησιού, σε όλες τις άλλες κοινότητες κατά κύριο λόγο η επιλογή προσώπων θα γίνει με πιο προσωπικά κριτήρια και με πιο τοπικά χαρακτηριστικά.

Έτσι κι αλλιώς «Κυριακή κοντή γιορτή» για να έχουμε τα αποτελέσματα των πολλαπλών καλπών και ασφαλή συμπεράσματα για τις προτιμήσεις του εκλογικού σώματος σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο!

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey