Σε ρυθμό Ραμαζανιού οι γείτονες

14/05/2019 - 15:35

Ξεκίνησε στις 5 Μαΐου, ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού και οι γείτονες μας όπως και οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου άρχισαν την ετήσια νηστεία για 29 ημέρες. Το Ραμαζάν, είναι μια εποχή κατά την οποία οι μουσουλμάνοι απέχουν από το φαγητό, το ποτό, το κάπνισμα και τη σεξουαλική πράξη, κατά την διάρκεια της ημέρας, δηλαδή από το γεύμα (sahur) λίγο πριν το ξημέρωμα, μέχρι το επόμενο γεύμα (iftar) μετά το ηλιοβασίλεμα. Είναι μια εποχή έντονης πνευματικότητας, αφού πιστεύουν ότι περιβάλλονται από αγγέλους, οι πύλες του ουρανού ανοίγονται και οι ευλογίες και το έλεος του Αλλάχ είναι άφθονα. Τα τζαμιά γεμίζουν από προσευχόμενους ενώ παράλληλα με το να μοιράζονται τα γεύματα μετά το ηλιοβασίλεμα (iftar) βιώνουν την κοινωνικοποίηση και την φιλανθρωπία. Όπως και σε μας στην Σαρακοστή, δεν ακολουθούν όλοι στην νηστεία του Ραμαζάν, ιδιαίτερα στα αντικρινά μας παράλια, όπου οι κάτοικοι είναι δυτικότροποι και λιγότερο θρησκευόμενοι, υπολογίζεται ότι μόνο ένα ποσοστό 20-25% συμμετέχει. Πάντως σέβονται την παράδοση γι’ αυτό κατά την διάρκεια της ημέρας άσχετο αν τηρούν την νηστεία η όχι αποφεύγουν να τρώνε και να πίνουν δημόσια η σε εστιατόρια και καφετέριες.

 

Η γαστρονομία του Ραμαζανιού

Την παύση της ημερήσιας νηστείας σηματοδοτεί ο ήχος μιας κανονιάς για να ειδοποιηθούν οι πιστοί και να φάνε το «Ιφτάρ», που είναι συνήθως ελαφρύ γεύμα και πολλές φορές διοργανώνεται από τον Δήμο, ή συλλόγους ή προσφέρεται από εργοδότες, προσωπικότητες ακόμη και αλλοεθνείς και αλλόθρησκους. Το άλλο γεύμα το «Σαχούρ» είναι πλήρες για να τους κρατήσει όλη την ημέρα και γίνεται γύρω στις 3:30-4:30 ώρα το ξημέρωμα, αφού περάσει απ’ την γειτονιά ο Νταουλτζής, που βαράει το νταβούλι του για να ξυπνήσουν οι πιστοί να σηκωθούν να φάνε. Δεν υπάρχουν κάποια ειδικά φαγητά για το Ραμαζάνι, τρώνε απ όλα, πίνουν πολλά υγρά και τσάγια για να μην διψάνε κατά την διάρκεια τη ημέρας. Οι φούρνοι διαθέτουν ένα αλλιώτικο ψωμί που το λένε pide (=πίτα), περίπου σαν την δική μας λαγάνα. Ένα απ’ τα εδέσματα που συνηθίζονται στο Σαχούρ είναι το Χοσάφ, δηλαδή ένα είδος κομπόστας, που οι μεγάλοι, λέει η φίλη, η Πελαγία η σμυρνιά, η οποία μας έδωσε και την συνταγή, αρέσουν να το τρώνε μαζί με το ρύζι (πιλάφι), ενώ οι νεότεροι σαν επιδόρπιο σερβιρισμένο σε μπολάκια. Για το Χοσάφ λοιπόν χρειάζονται 600 γρ. ξερά βερίκοκα, 2 λίτρα νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη, 2-3 γαρίφαλα και προαιρετικά ένα ξυλάκι κανέλας και καβουρδισμένα κουκουνάρια. Σερβίρεται κρύο με μερικές σταγόνες ροδόνερο. Τις μέρες του ραμαζανιού, αν τύχει και φιλοξενήσετε φίλο σας μουσουλμάνο να φροντίστε να έχετε να τον τρατάρετε χουρμάδες και ξηρούς καρπούς, που επίσης πολύ συνηθίζονται.

Πρώτη φορά στην ιστορία του μπάσκετ, δυο τουρκικές ομάδες στο φάϊναλ φορ

Για πρώτη φορά στην ιστορία, στο φετινό φάιναλ φορ θα βρεθούν αντιμέτωπες δυο τουρκικές ομάδες η Anadolu Εφές και Φενέρμπαχτσε Beko. Φέτος ως γνωστόν, το φάιναλ φορ Euroleague με σπόνσορα την Turkish Airlines θα πραγματοποιηθεί στην Βιτόρια-Γκαστέις της Ισπανίας από τις 17 έως τις 19 Μαΐου. Οι άλλες δύο ομάδες είναι η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Ρεάλ Μαδρίτης. Για την ιστορία να αναφερθεί ότι η Ελλάδα 8 φορές βρέθηκε με δύο ομάδες στο φάϊναλ φορ με Ολυμπιακό - ΠΑΟ και μία με ΠΑΟ - ΠΑΟΚ!

Τα καταστήματα LC WAIKIKI και στην Ελλάδα

Παραμονές του Πάσχα άνοιξε στην Πυλαία Θεσσαλονίκης, στο Εμπορικό κέντρο «Μακεδονία», κατάστημα των γνωστών μας και απ’ το Αϊβαλί και άλλες πόλεις της Τουρκίας μαγαζί με ρούχα της αλυσίδας Waikiki. Είναι το δεύτερο κατάστημα της φίρμας στην Ελλάδα το πρώτο είχε ανοίξει στην Ξάνθη τον Σεπτέμβριο του ’18. Η Waikiki θεωρείται η πιο δημοφιλής μάρκα κάζουαλ ρούχων της Τουρκίας και η επιτυχία της εστιάζεται στο γεγονός ότι απευθύνεται τόσο σε συντηρητικούς μουσουλμάνους, όσο και σε φιλελεύθερους αγοραστές. Η εταιρεία ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1988, πήρε το όνομα της από δημοφιλή παραλία στη Χαβάη και απογειώθηκε όταν αγοράστηκε από Τούρκους επιχειρηματίες. Πλέον λειτουργεί υπό την ομπρέλα της LC Waikiki Mağazacılık Hizmetleri Ticaret A.Ş και με γοργούς ρυθμούς «συνθλίβει» τους τοπικούς και ξένους ανταγωνιστές στην αγορά της Τουρκίας, διαθέτει δε 900 και πλέον καταστήματα σε 45 χώρες. Πάντως στο Αϊβαλί άμα σε συναντήσει στο δρόμο γνωστός σου καταστηματάρχης να κρατάς πλαστική σακούλα φίρμας πολυκαταστήματος (όπως Waikiki, Defacto, Madam Coco, Cotton κ.α.) απογοητευμένος σου λέει: «Τσιν»(= Κινέζικο)! Που ν’ αντέξουν οι έρμοι τον ανταγωνισμό!

Άγκυρα - Κάρς το πιο δημοφιλές ταξίδι με τραίνο στην Τουρκία

Το ταξίδι με τρένο της Eastern Express από την Άγκυρα ως την πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία, μπορεί να μην είναι γρήγορο, προσφέρει, όμως, μια μοναδική εμπειρία στους επιβάτες του. Πρόκειται για διαδρομή 1.365 χιλιομέτρων μέσα σε ένα μοναδικό τοπίο με χωράφια, λόφους και δάση, ποτάμια, γκρεμούς και τούνελ, που διαρκεί 27 ώρες με 53 σταθμούς μεταξύ των οποίων είναι η Καισάρεια, η Σεβάστεια και το Ερζερούμ. Βέβαια δεν υπάρχουν πολυτέλειες ούτε κουκέτες, πρέπει οι επιβάτες να έχουν υπνόσακους για να περάσουν την νύκτα! Ενώ παλιά το ταξίδι αυτό θεωρούνταν επώδυνη διαδικασία σήμερα έχει γίνει «viral» καθώς ολοένα και περισσότεροι νέοι το επιλέγουν και ισχυρίζονται ότι το Eastern Express κατάφερε να «επαναφέρει τον ρομαντισμό» στα βαγόνια. Χάρη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις αναρτήσεις φωτογραφιών και αφηγήσεων για χαλάρωση και ηρεμία, το ταξίδι θεωρείται εξαιρετική επιλογή διακοπών, δημιουργείται δε αυξημένη ζήτηση εισιτηρίων που αδυνατεί να καλύψει η εταιρεία, παρόλο που πολλαπλασιάστηκαν τα δρομολόγια.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Έφεσο

Πιστός στη συνήθεια των τελευταίων χρόνων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε και φέτος, παρά την φούρια των ημερών (σύγκληση Ιεράς Συνόδου, εκλογή αρχιεπισκόπου Αμερικής κλπ) την εαρινή επίσκεψή του στην Σμύρνη. Στο προξενείο μας, την περασμένη Τρίτη είχε συνάντηση με την κ. Γεν. Πρόξενο και προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Τουρκία. Στην Σμύρνη συναντήθηκε και συνομίλησε με τον νεοκλεγέντα Δήμαρχο Σμύρνης Τουντς Σογιέρ. Την επομένη 8η Μαΐου, του Αγ. Ιωάννου του Θεολόγου, μετέβη στην Έφεσο όπου λειτούργησε στον ομώνυμο αρχαίο ναό, το μεσημέρι συναντήθηκε με την Δήμαρχο Σελτσούκ και το απόγευμα τέλεσε τον εσπερινό στο Σιρίντζε και επέστρεψε μετά στην Πόλη. Επίσης την Δευτέρα που μας πέρασε, 6η Μαΐου (23 Απριλίου με το παλιό Ιουλιανό ημερολόγιο), ο Πατριάρχης λειτούργησε στον άγιο Γεώργιο του Εντιρνέ Καπί, πλαισιωμένος από τους αρχιερείς Αδριανό επίσκοπο Αλικαρνασσού, τον δικό μας Κύριλλο επίσκοπο Ερυθρών, με την παρουσία του κ. Geroge Janjgava πρεσβευτή της Γεωργίας στην Τουρκία, της Γεν. Προξένου μας κ. Δανάης Βασιλάκη και πυκνό εκκλησίασμα αποτελούμενο κυρίως από τα μέλη της Γεωργιανής παροικίας της Πόλης.

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey