Οδοιπορικό στα Απέναντι 59 Αϊβαλί-Τένεδος-Πέργαμος 59

Στη ρωμαϊκή Πέργαμο

10/01/2018 - 13:42

 

 

Η Ρωμαϊκή λοιπόν Πέργαμος, κάτω από την ακρόπολη των Ατταλιδών! Μετά το Σεράπειο, το Ρωμαϊκό Θέατρο, Αμφιθέατρο και Στάδιο με ενδιαφέρει το Ασκληπιείο, με την ενδιαφέρουσα πορεία του, στους λόφους, στα ΝΔ της ακρόπολης! Όμως ορισμένες λεπτομέρειες τις θεωρώ αξιοσημείωτες και θα τις παραθέσω. Στην σειρά των μαγαζιών με τα χαλιά, απέναντι από το Σεράπειο, υπήρχε ένα γκρεμισμένο μαγαζί, με αρχαία μέλη σκόρπια και τον ιδιοκτήτη πρόθυμο για… παζάρι!!! Μου τράβηξε όμως την προσοχή, ένα εντοιχισμένο, μαρμάρινο κυλινδρικό, τιμητικό βάθρο, με μια επιγραφή των Ρωμαϊκών χρόνων (ονόματα, τύποι γραμμάτων), μάλλον ανέκδοτη! Στην κυρτή του λοιπόν επιφάνεια που φαινόταν, έγραφε:

.ΠΑΡΗΣ.ΑΝ…ΩΜ…………..

ΥΙΟΣ/ΚΑΜΠΤΩΝ..ΑΙΟΣ……

.OΣ/BAΣΣOS/ΓAIOS/ΦOYΡIOΣ/AYΛE…….

.ΛHΣ/ΓAIOΣ/A..AΡIOΣ./ΓAIOY/YIOΣ/BAΣΣ(OΣ)….

ΚΡΑΤΗΣ/ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ/ΜΟΣΧΟΣ…

ΑΣΚΛΗΠΙΑΔΟΥ/ΕΥΚΛΗΣ/ΕΥΚΛΕΟΥΣ/…

.ΔΙΚΟΣ/ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΥ/ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ/ΔΙΟ(ΝΥΣΙΟΥ;)….

ΕΠΙΜΕΛΗΘΕΝΤΟΣ /ΤΗΣ/ΣΕΠΤ(ΗΣ;)…..

ΓΑΙΟΥ/ΟΥΙΨΑΝΙΟΥ/ΠΟΡΦΥΡΙΩΝΟΣ…

Πολλά ονόματα που τιμά ίσως η πόλη. Όπως ο Βάσσος Γάιος Φούριος, ο Κράτης Απολλωνίου Μόσχος, ο Αριστοβούλου Διονύσιος κ.ά. Και ένας γιατρός (Ασκληπιάδης) ανάμεσά τους!

Μια επίσης ακουμπισμένη στήλη μέσα στον χώρο του Τεμένους, ανήκει στο Εβραϊκό κοιμητήριο! Αμέτρητα κομμάτια, πολλών ανθρώπων, το ένα κοντά στο άλλο, αλλά σε απόσταση αιώνων πολλές φορές.

Κάτι το οποίο δεν πρέπει να μείνει χωρίς σχολιασμό, είναι ο τύπος του Περγαμηνού κιονόκρανου. Δημιούργημα της τέχνης της Ελληνιστικής πόλης, διαδόθηκε παντού, ένα φοινικόσχημο δημιούργημα, με βαθιά αυλακωτά, σχηματοποιημένα φύλλα (αυλοί). Συνήθως δίζωνα, με τα φύλλα της ακάνθου του Κορινθιακού ρυθμού κάτω (πολλές φορές κάλυπταν στις γωνίες όλο το ύψος). Ο Ευμένης ο Β (197-160 πχ). στόλισε την Στοά του στην Αθήνα με αυτά και ο Άτταλος ο Β ο Φιλάδελφος (159-138 πχ) την εσωτερική κιονοστοιχία της αναστηλωμένης Στοάς του στην Αγορά των Αθηνών, την στεφάνωσε με περγαμηνά κιονόκρανα! Πέρασε και στην Πρωτοχριστιανική ναοδομία! Στη Λέσβο υπάρχουν περγαμηνά κιονόκρανα, που έχω καταγράψει! Στην Παναγιά του Ακλειδιού, στην αυλή υπάρχει ένα, που δεν γνωρίζουμε πού ανήκε! Ένα άλλο, στην Παλαιοχριστιανική του Ταξιάρχη, στην Λουτρόπολη της Θερμής, μάλλον ανήκε στον συγκεκριμένο ναό! Υπέροχες εικόνες χαμένες στην Ιστορία!

 

Σε ένα ερείπιο…

 

…το μαρμάρινο «κολωνάκι»…

 

…με την ανέκδοτη (;) τιμητική επιγραφή…

 

…«υπαίθριο εκθετήριο»…

 

…και παραδίπλα η Εβραϊκή παρουσία.

 

Στο Ασκληπιείο…

 

…το υπέροχο, δίζωνο, Περγαμηνό Κιονόκρανο…

 

…όπως στο Ακλειδιού…

 

…στη Θερμή…

 

…και στη Ρωμαϊκή Αγορά των Αθηνών!

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey