Οδοιπορικό στη Λέσβο Ταλιάνι στο Τσαμούρ Λιμάνι

Το Τσαμούρ λιμάνι

08/11/2017 - 14:31

 

Ο «Νέος Λιμήν» του Σκαλοχωρίου, το «Τσαμούρ λιμάνι» (λασπώδης) των Τούρκων, αναφέρεται σαν επίνειο του, από το 1621*. Βέβαια είναι πασίγνωστη η ύπαρξη μεσαιωνικών κτισμάτων, με εκκλησίες, πηγάδι, ίσως μικρό πύργο και η ύπαρξη των μεταγενέστερων (19ος αι.) περίφημων αποθηκών βελανιδιού (από τις οποίες οι περισσότερες μετατράπηκαν σε σπίτια και η μία ερειπώνεται) με τους στενούς αεραγωγούς, υπέροχα κτήρια της παραγωγικής ιστορίας του δυτικού νησιού -σε σχέση με την δέψη των δερμάτων. Η ανάπτυξη των κτισμάτων παρατηρείται στην ομαλή πλαγιά, στον μυχό του όρμου. Επίσης λείψανα κτηρίων και μόλου, με άφθονη κεραμική βρίσκονται, στη νότια πλευρά του, προς την «είσοδο» του. Ο όρμος περικλείεται από τα ΒΑ από το βραχώδες ύψωμα «Νησί» το οποίο ενώνεται με την νότια ακτογραμμή με στενό αυχένα πλάτους 173 μ..**

Ο Όρμος έχει απιοειδές σχήμα, με μήκος 371 μ., πλάτος εισόδου 230 μ. και προς τον μυχό του, 312 μ.. Είναι δε αβαθής με ελάττωση από την είσοδο προς τον μυχό.

Το ερώτημα που απασχόλησε ειδικούς και μη, είναι η χρήση ενός «φράγματος» της εισόδου του όρμου, το οποίο σαν υποβρύχια λιθοσωρός διακρίνεται καλά κάτω από την επιφάνεια του νερού. Φέρει δε «στενή είσοδο, 12 περίπου μέτρων, 175 μ. από την βόρεια ακτή και 130 μ. από τη νότια (δορυφορικές μετρήσεις)». Η νότια άκρη του ενώνεται με την ακτή με εγκατάσταση ορθογώνιας κάτοψης! Λίγο δυτικότερα της νότιας άκρης υπάρχουν οι λιμενικές εγκαταστάσεις. Υποθέσεις ειδικών, περί ύπαρξης λιμανιού της Αρχαίας Άντισσας, κρίνονται σαν αβάσιμες , διότι η απόσταση είναι 2,5 χιλιόμετρα!!! Μετά την έκδοση των Οθωμανικών Φορολογικών καταλόγων του 1548, όπου αναφέρεται ο μεγάλος οικισμός των Αγίων Θεοδώρων, με τα 346 νοικοκυριά***, ο οποίος τοποθετείται πολύ σωστά μέσα στο «Οβριόκαστρο», μαθαίνουμε ότι πλήρωνε φόρο στον τιμαριούχο 700 άσπρα για την διαχείριση δύο μεγάλων ιχθυοτροφείων**** (Dalyan-Ταλιανιών)!!! Η άποψη μου λοιπόν είναι ότι ο Όρμος του Νέου Λιμένα, ρηχός και αρκετά μεγάλος. θα φιλοξενούσε το ένα από τα δύο μεγάλα Ταλιάνια των Αγίων Θεοδώρων και όχι το λιμάνι της Αρχαίας πόλης! Η λιθοσωρός, σίγουρα επάνω από την επιφάνεια του νερού, αυτήν την εποχή (76 μ. πλάτος από τις πεσμένες στον βυθό πέτρες) με την στενή είσοδο, και με την στέρεα «πρόσφυση» σε κατασκευή της νότιας πλευράς, αποτελούσε το «κλείσιμο» του όρμου για την ανάπτυξη ή τον εγκλωβισμό (ιχθυοπαγίδα) των ψαριών! Αν τώρα υπήρχε δυτική δίοδος στον αυχένα, όπως αποφαίνονται οι ειδικοί, αυτό επιβεβαιώνει την «υπόθεση» του ιχθυοτροφείου, αφού αναφέρεται τεχνητή διάνοιξη του φράγματος προς τον όρμο, κατά τα πρόσφατα χρόνια!

 

*Μητροπολίτης Γαβριήλ Σουμαρούπα 1621.

**Μάκης Αξιώτης: «Περπατώντας τη Λέσβο», τόμ. Α΄, σελ.399-340.

***Κ.Ε. Καμπουρίδης: «Η Λέσβος τον 16ο αι. - Οθωμανικό Κατάστιχο απογραφής 1548», 2016, σελ.336.

****Κ. Καμπουρίδης, σελ.57

 

 

 

Ο λασπώδης, αβαθής όρμος

 

…με το «Νησί» στην μία πλευρά

 

…με σκάλα

 

…μόλο

 

…κτίσματα

 

…στη νότια πλευρά

 

2,5 χιλιόμετρα από την αρχαία Άντισσα

 

…ήταν το Ταλιάνι των Αγίων Θεοδώρων

 

…με το φράγμα στην είσοδο του

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey