Λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού

Στο «κόκκινο» το Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου

25/09/2013 - 14:27

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, το Κέντρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις.

Σοβαρές ελλείψεις προσωπικού παρουσιάζονται στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου, με τους κατοίκους να διαμαρτύρονται ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων που δουλεύουν εκεί, το Κέντρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Παράλληλα, η διευθύντρια του ιδρύματος, Χριστίνα Χριστοπούλου, απευθύνει έκκληση στους αρμοδίους να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να τακτοποιηθεί άμεσα το ζήτημα αυτό.

Οκτώ άτομα τη χρονιά που μας πέρασε, έφυγαν λόγω συνταξιοδότησης από το Κ.Υ. Πολιχνίτου, αφήνοντας πίσω τους τα αντίστοιχα κενά, κενά που παρά τις εκκλήσεις της διεύθυνσης της μονάδας υγείας, δεν έχουν αναπληρωθεί ακόμη, δημιουργώντας έτσι σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του.

Αναλυτικότερα, έχουν συνταξιοδοτηθεί τρεις φύλακες, δύο καθαρίστριες, μία νοσηλεύτρια, ένας διοικητικός υπάλληλος και ένας συντηρητής. Περιγράφοντας την κατάσταση που δημιουργείται εξ αιτίας της έλλειψης αυτών των υπαλλήλων, η διευθύντρια του Κ.Υ. Πολιχνίτου, Χριστίνα Χριστοπούλου, είπε στο «Ε»: «Η μονάδα υγείας δε φυλάσσεται, εδώ και αρκετούς μήνες, και οι εναπομείναντες γιατροί και νοσηλευτές καλούνται να αναλάβουν αυτόν το ρόλο. Όπως έχουμε αναλάβει να λύσουμε και το πρόβλημα καθαριότητας, αφού υπάρχουν και σε αυτό τον τομέα ελλείψεις.»

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι από τις τρεις καθαρίστριες, οι δύο βγήκαν στη σύνταξη και η τρίτη λείπει με άδεια, που, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε να πάρει χρόνια.

Οι ελλείψεις…
Πίσω έχουν μείνει τρεις μόνιμοι γιατροί, όπως και μία οδοντίατρος και μία παιδίατρος, η οποία κάθε βδομάδα πηγαίνει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για να κάνει εφημερία, αφού παρουσιάστηκε αντίστοιχο κενό στο ίδρυμα. Ακόμη, ένας διοικητικός υπάλληλος, ένας χειριστής στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο και τρεις οδηγοί.

Ούτε ακτινολόγος υπάρχει πλέον στον Πολιχνίτο. Εκείνος που υπηρετούσε στο Κέντρο Υγείας, ήταν υπάλληλος του Νοσοκομείου και μετά από παρέκκλιση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες τού Κ.Υ. Πολιχνίτου, εργαζόταν και σε αυτό. Όμως λόγω οικονομικών προβλημάτων που προέκυψαν, ζήτησε να μεταφερθεί πάλι πίσω. Ως εκ τούτου, οι κάτοικοι του Πολιχνίτου αναγκάζονται να μεταβούν στα πλησιέστερα κέντρα υγείας ή στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης για ακτινογραφίες.

Πρόβλημα παρουσιάζεται και με τους οδηγούς των ασθενοφόρων, ο αριθμός των οποίων δεν είναι αρκετός για να καλύψει τις εφημερίες. Ουσιαστικά εργάζονται μόνο τρεις οδηγοί, ενώ ο τέταρτος λείπει με αναρρωτική άδεια, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας που αντιμετωπίζει. Αποτέλεσμα, οι βάρδιες να μη βγαίνουν και κάποιες φορές η μονάδα υγείας να μένει χωρίς οδηγό. Βέβαια σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, συνδράμει το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, ωστόσο δε γίνεται ένα κέντρο υγείας να μένει χωρίς οδηγό, καθώς αυτό μπορεί να θέσει μία ανθρώπινη ζωή σε κίνδυνο.

Από τις έξι θέσεις των αγροτικών ιατρών που υπηρετούν σε περιφερειακά ιατρεία που υπάγονται στο Κ.Υ. Πολιχνίτου, οι πέντε είναι κενές. Στη Βρίσα και οι δύο οργανικές είναι κενές, όπως και η μία που υπάρχει στα Βασιλικά, ενώ στο Κ.Υ. Πολιχνίτου από τις τρεις, μόνο η μία είναι καλυμμένη.

Εξ αιτίας της κατάστασης που επικρατεί, με δυσκολία πραγματοποιούνται και οι εφημερίες. Για να τακτοποιηθεί προσωρινά το ζήτημα των εφημεριών, γιατροί από το Κ.Υ. Καλλονής μεταβαίνουν στον Πολιχνίτο για να βοηθήσουν, μετά από συνεννόηση που υπήρξε.

Απαγορευτικές οι προσλήψεις…
Μόνη λύση όσον αφορά στο πρόβλημα της καθαριότητας και της φύλαξης, είναι οι συμβάσεις, καθώς όπως επισημαίνει ο διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Ιγνάτης Σακαλής, προσλήψεις δε γίνονται. Γι’ αυτό και αποφασίστηκε η φύλαξη να ανατεθεί σε εταιρεία φύλαξης, ενώ για την καθαριότητα θα δουλέψουν δύο άτομα με σύμβαση έργου (μπλοκάκια παροχής υπηρεσιών).

 

Έκκληση…

Η διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Πολιχνίτου, Χριστίνα Χριστοπούλου, σε δήλωσή της στο «Ε» είπε ότι οι αρμόδιοι πρέπει να σκύψουν πάνω από τις ανάγκες της συγκεκριμένης μονάδας υγείας, η οποία καλείται να εξυπηρετήσει περίπου 5.000 κατοίκους, ο αριθμός των οποίων πολλαπλασιάζεται το καλοκαίρι. Τόνισε ότι οι ελλείψεις της μονάδας πρέπει να καλυφθούν άμεσα, καθώς οι φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού δεν αρκούν για να λύσουν το πρόβλημα.

Προσέθεσε δε, ότι επανειλημμένως όλα αυτά τα έχει αναφέρει και εγγράφως, ενώ επεσήμανε ότι η διοίκηση του Νοσοκομείου κάνει προσπάθειες για να θέσει υπό έλεγχο τα συγκεκριμένα ζητήματα, ωστόσο αυτές μόνο δεν αρκούν. Σχολιάζοντας τα παράπονα κάποιων κατοίκων της περιοχής ότι η υποστελέχωση του Κ.Υ. Πολιχνίτου το οδηγεί σε κλείσιμο, είπε ότι δε θέλει να πιστεύει ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο αν φύγει κι άλλο προσωπικό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey